Luni, 31 august 2020, de Ziua Limbii Române, între orele 16.00-19.00, în grădina Muzeului Național al Literaturii Române din București (str. Nicolae Crețulescu nr. 8), va avea loc Maratonul de Poezie și Jazz, ediția a XII-a, difuzat în direct de Radio România Cultural. 22 de nume importante din generaţii şi geografii literare diferite vor susține lecturi publice de câte 5 minute. Sunt invitate 11 poete: Ioana Crăciunescu, Mina Decu, Anastasia Gavrilovici, Ioana Greceanu, Cătălina Matei, Rozana Mihalache, Iulia Pană, Alina Purcaru, Andra Rotaru, Amelia Stănescu și Florina Zaharia. Sunt invitați 11 poeți: Romulus Bucur, Teodor Dună, Sorin Gherguț, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, Claudiu Komartin, Luca Ștefan Ouatu, Ioan Matiuț, Bogdan O. Popescu, Adrian Suciu și Robert Șerban. Vor susține recitaluri câteva dintre cele mai importante și mai autentice nume ale blues-ului și jazz-ului contemporan românesc: Maria Răducanu, Nadia Trohin, Cătălina Beța, Mircea Tiberian și Mike Godoroja & Blue Spirit. Amfitrionii Maratonului sunt Dan Mircea Cipariu și Ioan Cristescu. Art director: Mihai Zgondoiu. Producător: Anamaria Spătaru. Organizatorii Maratonului de Poezie și Jazz sunt Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române din București și asociația Euro CulturArt. Coproducător: Radio România Cultural. Proiect cofinanțat de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național).
Revista Observator cultural și AgențiadeCarte.ro sunt partenerii media ai evenimentului.
Eveniment cinstit de COTNARI!
„Condițiile speciale de prevenire a COVID 19 ne pun în situația de a oferi publicului interesat de Maratonul de Poezie și Jazz doar transmisiunea în direct pe Radio România Cultural, luni, 31 august 2020, între orele 16.00-19.00, și transmisiunea online a evenimentului. Vă mulțumesc pentru înțelegere.”, a declarat Dan Mircea Cipariu.
Continuăm seria de interviuri a Maratonului de Poezie și Jazz cu Luca Ștefan Ouatu:
În urmă cu 12 ani se lansa Maratonul de Poezie și Jazz. De-a lungul timpului, s-au succedat poeți și muzicieni contemporani, iar evenimentul a căpătat amploare. Care sunt primele imagini la care te gândești acum când spui Maratonul de Poezie și Jazz?
Fiind destul de nou în sfera asta, nu am mai avut contact cu maratonul până acum, dar abia aştept să văd cu ce amintiri voi rămâne după ediția din anul acesta.
De la ediție la ediție, acest eveniment a adus pe scenă poeți și muzicieni într-un format care atrage un public divers, atât pe cel prezent la fața locului, cât și pe cel care ascultă transmisiunea live, la Radio România Cultural. Crezi că acest format de spectacol va influența modul în care vor fi gândite alte evenimente, în spațiul real sau virtual, în viitor?
Nu știu dacă acest format va influența neaparat felul în care vor fi gândite alte evenimente, dar în contextul în care ne aflăm e probabil cel mai practic.
În plină pandemie, fiecare poet invitat la Maraton va citi, timp de cinci minute, în direct la Radio România Cultural, poeme inedite sau deja publicate. Tu ce ai ales?
Voi citi probabil 1 poem din volumul meu de debut și 2 scrise între timp. Încerc să primesc mereu feedback pentru ceea ce fac.
Ai scris în aceste luni în care distanțarea socială a trebuit să fie adoptată de noi toți? Unii dintre participanții la Maraton au trăit și timpuri cu alte restricții, alții acum s-au confruntat pentru prima dată cu îngrădiri ale libertății.
Am scris, dar destul de puțin, trebuie să recunosc. Poezia mea se leagă foarte mult de viață și de oameni.
Uneori, scrisul se află în centrul vieții, iar alteori nu mai poate ocupa acest loc. Ai trăit perioade mai bizare decât cele de acum?
Nu cred că am trăit perioade mai bizare, dar am trăit totuși perioade în care m-am consumat poate mai mult decât acum.
Cum refaci relația izolare/alienare – scris – spațiu exterior?
Cu multă răbdare. E destul de sec răspunsul, dar lucrez cu asta de o vreme și încerc să mă bucur în timp de lucrurile care mi se întâmplă.
Un loc – imaginar ori real – unde-ți dorești să poți scrie sau citi în curând ar fi…
Oriunde sunt primit cu căldură, dar îmi doresc să pot scrie într-o zi în Porto.
isola
dacă lumea s-ar sfârși
acum
cui îi vor rămâne
gesturile și
îmbrățisările timide
viile mănate și iertarea
cine o să mai
zâmbească dimineața
razelor de soare
cum o să mai circule
energia în cabluri
stricate
și între oameni când
acolo nu va mai fi
nimeni să ne repare
singur înăuntru
procesez continuu
răspunsurile
întrebărilor
care nu mă lasă să-mi
sprijin
capul de pernă sau
să îl scot pe fereastră
singur înăuntru
procesez continuu
răspunsurile
întrebărilor
care nu mă lasă liber
când în jurul meu
toată lumea dansează
și între câmpuri
conectate
atent de ape tăcerea
se transformă în
răbdare
și între privirile
aruncate
pe furiș dragostea
devine din ce în ce mai
reală
strângerile de mână
piesele ascultate până
dimineața
băieții cu ochelari
punând presiune
pe sticlele în care se
transformă apa
aerul de munte lacurile
în care se reflectă
noaptea
bătăile din boxe și cele
din piept
pe toate le-am primit
cu stângăcie
și dacă lumea s-ar
sfârși acum
dacă durerile ar
rămâne nespuse
mai clare mai puțin
chinuitoare
dacă nostalgiile cu
dragostea zilelor de ieri
ar pluti în aer mâine
eu aș rămâne
_
Luca Ștefan Ouatu (n. 9 februarie 2000) este elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Iași. A debutat publicistic în revista Steaua (nr. iunie 2018). Participant la workshopul de poezie Super Lecturi: Lectură Super de poezie (Institutul Blecher, martie 2018), Poeți la Meru #6 (Zidul de Hârtie, aprilie 2018), Noaptea Albă a Poeziei (FILIT 2018), Nepotu’ lui Thoreau (24 octombrie 2018). În anul 2019, debutează cu volumul Cinematic, Editura OMG din Cluj-Napoca.