Luni, 31 august 2020, de Ziua Limbii Române, între orele 16.00-19.00, în grădina Muzeului Național al Literaturii Române din București (str. Nicolae Crețulescu nr. 8), va avea loc Maratonul de Poezie și Jazz, ediția a XII-a, difuzat în direct de Radio România Cultural. 22 de nume importante din generaţii şi geografii literare diferite vor susține lecturi publice de câte 5 minute. Sunt invitate 11 poete: Ioana Crăciunescu, Mina Decu, Anastasia Gavrilovici, Ioana Greceanu, Cătălina Matei, Rozana Mihalache, Iulia Pană, Alina Purcaru, Andra Rotaru, Amelia Stănescu și Florina Zaharia. Sunt invitați 11 poeți: Romulus Bucur, Teodor Dună, Sorin Gherguț, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, Claudiu Komartin, Luca Ștefan Ouatu, Ioan Matiuț, Bogdan O. Popescu, Adrian Suciu și Robert Șerban. Vor susține recitaluri câteva dintre cele mai importante și mai autentice nume ale blues-ului și jazz-ului contemporan românesc: Maria Răducanu, Nadia Trohin, Cătălina Beța, Mircea Tiberian și Mike Godoroja & Blue Spirit. Amfitrionii Maratonului sunt Dan Mircea Cipariu și Ioan Cristescu. Art director: Mihai Zgondoiu. Producător: Anamaria Spătaru. Organizatorii Maratonului de Poezie și Jazz sunt Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române din București și asociația Euro CulturArt. Coproducător: Radio România Cultural. Proiect cofinanțat de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național).
Revista Observator cultural și AgențiadeCarte.ro sunt partenerii media ai evenimentului.
„Condițiile speciale de prevenire a COVID 19 ne pun în situația de a oferi publicului interesat de Maratonul de Poezie și Jazz doar transmisiunea în direct pe Radio România Cultural, luni, 31 august 2020, între orele 16.00-19.00, și transmisiunea online a evenimentului.Vă mulțumesc pentru înțelegere.”, a declarat Dan Mircea Cipariu.
Eveniment cinstit de COTNARI!
Continuăm seria de interviuri a Maratonului de Poezie și Jazz cu scriitoarea Iulia Pană:
În urmă cu 12 ani se lansa Maratonul de Poezie și Jazz. De-a lungul timpului, s-au succedat poeți și muzicieni contemporani, iar evenimentul a căpătat amploare. Care sunt primele imagini la care te gândești acum când spui Maratonul de Poezie și Jazz?
Imagini cu mulți oameni…încărcați de vibrația poeziei și jazz ului.
De la ediție la ediție, acest eveniment a adus pe scenă poeți și muzicieni într-un format care atrage un public divers, atât pe cel prezent la fața locului, cât și pe cel care ascultă transmisiunea live, la Radio România Cultural. Crezi că acest format de spectacol va influența modul în care vor fi gândite alte evenimente, în spațiul real sau virtual, în viitor?
Este un format viabil în orice context! Cred s-ar putea adăuga și componenta video.
În plină pandemie, fiecare poet invitat la Maraton va citi, timp de cinci minute, în direct la Radio România Cultural, poeme inedite sau deja publicate. Tu ce ai ales?
Am ales câteva poeme scrise în perioada de izolare.
Ai scris în aceste luni în care distanțarea socială a trebuit să fie adoptată de noi toți? Unii dintre participanții la Maraton au trăit și timpuri cu alte restricții, alții acum s-au confruntat pentru prima dată cu îngrădiri ale libertății.
Am scris, dar nu atât cât mi-am închipuit. Poate că această claustrare, forțată de ceva atât de neașteptat m-a trezit din lentoarea cu care obișnuiam să coabitez și starea de gardă la această criză sanitară alta decât ce am trăit când revolta se transforma în poezie mi-a rupt puțin din firul scrisului.
Uneori, scrisul se află în centrul vieții, iar alteori nu mai poate ocupa acest loc. Ai trăit perioade mai bizare decât cele de acum?
Nu. Dar mi-am imaginat destul de multe. Așa încât mă întreb dacă nu cumva cineva cu o imaginație ruptă din nuvelele sf, scrie un scenariu sinistru pentru toată planeta.
Cum refaci relația izolare/alienare – scris – spațiu exterior?
Sunt norocoasă că am o gradină mică, ,,o cameră a mea,, ( mansardă-atelier), multe muzică și mai ales Marea!
Un loc – imaginar ori real – unde-ți dorești să poți scrie sau citi în curând ar fi…
într-o rulotă pe plaja de la Vadu.
Sunt aici 21 de grame
sunt aici chiar de par
invizibilă prin perdeaua de timp
printre infinitele port-uri de logare
printre milioanele de pixeli din ecranul
cer stelar pe biroul
cu carți și creioane.
mă dor mâinile și ochii imi lacrimează
de atâta îmbrațișări imaginare.
mi te închipui dincolo
și te privesc pe o muchie de noapte
ce se scurge de întunericul
brăzdat de șenile
de
un robot carnivor ce se plimbă pe sub casă
pe sub pământul, iarba și marea noastră
sfredel în carnea timpului.
de trei luni stau într-o piesă de teatru absurd
în decor intim și pare
o rostogolire în aburul zilelor
în aburul zeilor de plastic
în luciul metalic al fricii – vehicul
clandestin în sângele nostru muritor.
respir ca și când aș atîrna agățată în gol
mă recompun celulă cu celulă
din aliaje străine
oare, mă vezi mai bine
prin ecran sunt
Un fulg
21 de grame
de supraviețuire.
_
Iulia Pană (născută la Constanța) este poetă și artist vizual. Este pasionată de imagine și acum cercetează fotografia ca doctorand în studii culturale la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii – Universitatea București. Deși are o licență și un master în arte vizuale, se consideră mai mult poet-artist vizual. Speră să își fi adus o contribuție ca promotor cultural în viața orașului în care s-a născut și trăiește, realizând pe parcursul a mai bine de 25 de ani, emisuni culturale de televiziune. Este fondatoare a evenimentelor de artă marca „KULTurale/Mecanici poetice”. De la debutul literar în 1988, a publicat 6 volume de poezie: Imagine simplă, ed. Atlas (DU Style) 1996; Statuia zilei de mâine XXLove, ed.DU Style1998; Noaptea Scorpion, ed. DU Style 2003; Contrasecunde, ed. Brumar 2008; Rigla de Aer, ed. Tracus Arte 2013, Ebony bones/Oase de ebonită , antologie de poezie bilingvă română- engleză, dd. Prospero Press USA 2015. În 2014, a obținut o bursă și o rezidență artistică la Ledig House – Omi Art Center New York și a participat la târgul de carte Book Expo America. Antologia de poezie Ebony bones /Oase de ebonită, publicată în SUA, a avut lansarea la University Bookstore Washington – Seattle. Ca artist vizual, propune un manifest artistic Fonopictopoezia – Future sound of poetry – (pictură, performance, instalație, fotografie). Este membră a Uniunii Scriitorilor din Romania, a Uniunii Artiștilor Plastici – filiala Constanța Unu și a Pen Club România.