Pe 24 august 2020 a debutat, la Școala Gimnazială din Conțești, Teleorman, Caravana De Basm, un proiect organizat de De Basm. Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți, în parteneriat cu Agenția Împreună, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. În 2019, scriitoarele De Basm au fost în peste 30 de localități din mediul rural și din urbanul mic, ducând cu ele poveștile Nesupuselor. S-au întâlnit, pentru câteva ore cu copii grozavi, care merită să primească o șansă. Cum spunea Iulia Iordan, atunci la cald: „Caravana Nesupuselor” este un mic proiect cultural, dar care sper să dea naștere unui proiect de amploare națională. Copiii au nevoie să fie ascultați, poveștile au nevoie să fie citite, iar societatea noastră are nevoie de o supradoză de cultură! ”.
După experiența de anul trecut, s-a conturat ideea unei intervenții în profunzime care să răspundă mai bine nevoilor copiilor și comunităților lipsite de acces la cultură. Prin tehnici artistice și exerciții ludice, scriitoarele De Basm își propun să-i încurajeze pe copii să reflecteze asupra identității lor, dar și asupra felului în care se integrează în grupul de prieteni, clasă, școală sau comunitate.
Așadar, Iulia Iordan, Carmen Tiderle, Laura Grunberg, Adina Rosetti și Victoria Pătrașcu au pornit să se întâlnească, să povestească și să culeagă poveștile copiilor din Conțești și Viperești. Timp de o săptămână, vor avea întâlniri zilnice cu aceștia, vor discuta despre prietenie, diferențe, incluziune, libertate, și îi vor stimula să scoată la iveală propriile lor povești și gânduri despre schimbarea din comunitățile în care cresc.
Nu contează dacă ești mare sau mic, slab sau gras, vorbăreț sau tăcut. Caravana te va purta prin teritorii #de basm, acolo unde doar imaginația îți va fi de folos. Și câte aventuri vei avea! Vei călări cai fermecați, vei întâlni roboți, fantome și balauri, te vei lupta cu dragoni, zombi și năpârci și vei descoperi cele mai de preț comori: cuvintele potrivite. Când le vei avea pe buze și în vârful creionului, vei ști cum să le potrivești în povești.
Atunci, ca prin farmec, lumea ta va deveni mai mare și mai colorată, iar tu te vei transforma într-un ucenic vrăjitor-povestitor. Iar ăsta nu va însemna sfârșitul, ci doar începutul unei alte povești.
Povestea Caravanei, pe îndelete spusă, va fi disponibilă într-o formă narativă pe site-ul www.debasm.ro, din septembrie 2020. Până atunci micro-povești din Caravană sunt disponibile pe Facebook De Basm și Nesupusele. Iar în octombrie 2020 vom lansa antologia online cu poveștile copiilor din Conțești și Viperești, așa cum au fost ele culese de către scriitoarele De Basm.
Întâlnirile cu copiii din Conțești și Viperești au loc în aer liber, în curtea școlilor din cele două localități, respectând condițiile impuse de actuala situație: distanțare fizică, purtarea de măști de unică folosință, dezinfectarea suprafețelor și a mâinilor, număr maxim de participanți – 15 copii pe grupă.
***
CARAVANA DE BASM
august-septembrie 2020
Ateliere creative pentru copii de 8-12 ani în Conțești, Teleorman, și Viperești, Buzău.
Antologie online de povești, disponibilă din octombrie pe www.debasm.ro
cu Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu, Iulia Iordan, Laura Grunberg și Carmen Tiderle
manager de proiect: Ioana Gonțea
Un proiect deBASM în parteneriat cu Agenția Împreună co-finanțat de AFCN
Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară Împreună este o organizație care lucrează pentru dezvoltarea romilor şi, explicit şi implicit, lucrează pentru dezvoltarea României. Dezvoltarea celor ce sunt considerați marginali, accesul lor la drepturi și la mecanisme de reprezentare, dezvoltarea unor elemente care să contribuie la explicarea și estomparea unor prejudecăți si stereotipuri existente în societate, dezvoltarea unor programe de dezvoltare locală în comunități vulnerabile, încurajarea dialogului interetnic etc, contribuie în egală măsură la dezvoltarea unei Românii în care fiecare cetățean se simte respectat și valorizat.
Cu sprijinul Școlilor Gimnaziale din Conțești, Teleorman, și Viperești, Buzău.
Mulțumiri speciale: Cătălina Olteanu, George Berceanu, Lidia Tăbăcaru
Voluntari Agenția Împreună: Georgiana Ioniță, Ioana Feraru, Ana Maria Ion
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării. |