spot_img

Artistul Petru Lucaci devine curatorul studenților săi în cadrul propriei expoziții

După ce a reinterpretat în expoziția sa de la MNAC – Material-Scapes – universul periferic din atelierele UNARTE, artistul Petru Lucaci intră în rolul de curator al studenților săi și îi invită să expună în propria expoziție de la MNAC.

„Întotdeauna mi-am dorit ca studenții mei să se conecteze la tot ce se întâmplă pe plan internațional. Să nu se ancoreze doar la realitatea imediată, locală. Desigur, este foarte importantă oferta educațională din cadrul UNArte, dar este la fel de important exercițiul explorării din afara atelierelor. Aș vrea ca acești tineri artiști să fie produsul unei școli care mizează pe diversitate. Chiar dacă termină Departamentul Pictură, este obligatoriu să exploreze și alte limbaje din sfera vizualului pentru a-și contura un profil profesional complex.

Am urmărit, de asemenea, ca studenții să se diferențieze cât mai mult, să-și particularizeze discursul vizual, să evite pe cât posibil preluarea unor modele.

I-am încurajat să se lase contaminați de cercetare și investigare inter- și trans-disciplinară pentru a identifica soluții de înnoire a limbajului vizual.

 

Mi-am încurajat studenții să facă jocuri de rol. Să vadă cum este să coordonezi și alte proiecte, să facă exerciții de curatoriat în echipe interdisciplinare, să învețe și să cunoască cât mai mult din lumea artistică reală, nu doar ce se întâmplă în atelier. Mi-am dorit ca studenții mei să fie pregătiți să colaboreze, să facă echipă, să cerceteze dincolo de actul artistic. Și mi-a plăcut să-i țin aproape! Să le deschid gustul pentru explorări colective.

 

Sunt profesor și cred că cea mai bună metodă de a îndruma este prin puterea exemplului. De aceea am făcut loc în cadrul expoziției mele de la MNAC acestui exercițiu de curatoriat. Îmi invit foști și actuali studenți să expună în cadrul expoziției Material-Scapes.

Toți cei invitați acoperă o plajă generoasă de exprimare, sunt imprevizibili și dispun de o mobilitate exemplară.

Primul invitat este Răzvan Boar, unul dintre cei mai prezenți tineri artiști români pe scena artei contemporane. Cu un profil profesional foarte bine conturat, cu un potențial remarcabil de exprimare artistică, cu lecturi și mare disponibilitate pentru cercetare, Răzvan Boar are o bună vizibilitate în spațiul cultural actual.” (Petru Lucaci)

DESPRE RĂZVAN BOAR

Opera lui Răzvan Boar acoperă o gamă largă de medii, de la pictură la desen, de la colaj la obiecte și instalații. În procesul său de lucru, artistul postulează un dialog autoreflexiv între acestea, fără a favoriza un mediu anume. Lucrările sale evocă o varietate de referințe culturale, printre care Epoca de Aur a benzii desenate, modernismul târziu, sau nașterea fenomenului pop.

Răzvan Boar (n. 1982, RO) trăiește și activează în București. În 2018 a obținut doctoratul la Universitatea Națională de Arte din București. Între 2019 – 2020 beneficiază de o rezidență artistică la EESAB Brest, în Franța.

Expoziții recente: DEMOFLASH II, Galeria Nicodim, București; DEMOFLASH, Passerelle Passerelle Centre d’art contemporain, Brest, Franța; Our Lady of the Flowers, Galeria Nicodim, București; EZ VALLEY, Galeria Nicodim, Los Angeles, SUA; HOMEWARD BOUND, Galeria Nicodim, Los Angeles, SUA; STUMP LUNCH, Ibid. Gallery, Londra; Mitologii, Abația Neumünster, Luxemburg.

Expoziția Petru Lucaci. Material-scapes poate fi văzută până în 25 octombrie 2020, la parterul muzeului. Pe toată perioada expunerii vor avea loc microvernisaje de expoziții-în-expoziție organizate de profesorul și curatorul Petru Lucaci alături de studenții săi.

Sponsori:

Greentek & DARA Lighting, Crama OprișorPolicolor RomâniaGrup Transilvae, Vitamin Aqua, Zeedo, Green Sound Team, Backstage Production Group

 

Parteneri:

CărtureștiElle RomâniaEnergieaFEEDER.ro, GOKID.roIgloo mediaLife.roNational Geographic RomaniaRadio România CulturalRevista ARTARFI Romania, Revista ZeppelinSUB25SuperSupereroi printre noiThe InstituteZiarul MetropolisZile și Nopți București.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508