spot_img

Outernational Virtual Festival, în județul Vaslui

Outernational se alătură campaniei World Vision România pentru digitalizarea și modernizarea școlilor din mediul rural. În 2020, festivalul Outernational migrează în spațiul rural din județul Vaslui, după trei ediții anterioare organizate în București. Outernational Virtual Festival este o ediție specială derivată din festivalul Outernational Days, organizat de platforma culturală The Attic. Festivalul va fi difuzat online, pe paginile de Facebook ale organizatorilor (The Attic și Outernational Days) între 25 și 26 iulie 2020. Festivalul propune o evadare virtuală din mediul urban, din confortul casei tale, pentru o experiență multiculturală în mijlocul naturii, într-un spațiu rural autentic, natural. Programul va include concerte live, filme de scurt metraj, panel-uri de discuții și conferințe/lectures.  Majoritatea concertelor vor fi transmise live dintr-un sat din județul Vaslui.  Vor cânta atât trupe și artiști români (Ansamblul Anton Pann, Bogdana Dima & Diana Miron, Corina Sârghi și Taraful Jean Americanu, Mitoș Micleușanu, Multumult, Sillyconductor, etc) cât și artiști străini (Mohamad Zatari (Siria) & Avadhut Kasinadhuni (India) & Sara Nezamoleslami (Iran), Stefan Fraunberger (Austria), Katharina Ernst (Austria). Festivalul va include și o apariție specială a Fanfarei de la Valea Mare din județul Vaslui, precum și concertul Milan W & The Tulnic Ensemble of Avram Iancu (proiect curatoriat de The Attic, ce a debutat în 2019 la festivalul Europalia-România din Belgia). Mai mult, programul va include o discuție despre județul Vaslui, o discuție despre situația pădurilor din România și a defrișărilor abuzive, precum și două filme de scurt metraj ce evocă spațiul rural românesc.

Festivalul Outernational celebrează diversitatea în toate formele ei și militează pentru incluziunea socială, pentru eliminarea granițelor culturale și a barierelor sociale. Scopul inițiativei este de a deconstrui stereotipurile privind zona Vaslui și de a o plasa pe harta culturală națională. Totodată, concertele și filmele își propun să genereze un spațiu de discuții privind moștenirea culturală rurală.

 

Festivalul este difuzat gratuit, dar încurajăm donații în cadrul campaniei noastre de strângere de fonduri, în parteneriat cu Fundația World Vision și Festivalul Open Camp Vaslui.

 

Donațiile pot fi realizate fie prin Outernational (reprezentat de Dragoș Rusu), fie prin Open Camp (reprezentat de Ciprian Hordilă).

 

Campania pentru digitalizarea și modernizarea școlilor din mediul rural deschide o discuție mai largă despre școala la țară și învățământul în spațiul rural și în zonele defavorizate. Scopul campaniei este de a aduna fonduri pentru achiziția de tablete cu internet pentru copiii din zona rurală, inclusiv din județul Vaslui, copii ce provin din familii cu grad ridicat de vulnerabilitate.

 

Fundaţia World Vision România a lansat în 22 iunie o campanie națională de strângere de

fonduri pentru a pregăti şcolile, elevii şi profesorii din mediul rural pentru redeschiderea şcolilor în toamnă. Astfel, aproximativ 6.000 de copiii şi 100 de profesori din 80 de comunităţi nevoiaşe de la sate ar putea primi infrastructură digitală şi 27 de şcoli şi 6 grădiniţe ar putea fi modernizate.

 

Campania World Vision România vine la sfârşitul unui an şcolar marcat de pandemia de

coronavirus, în care şcolile din mediul rural sunt complet nepregătite pentru toamnă, starea lor fiind una critică: clădiri, spații de învățare și spații sanitare neadecvate, infrastructură digitală precară, lipsă de dotări şi materiale didactice moderne.

 

Persoanele care vor să-i sprijine pe copiii de la sate care vor să continue să înveţe, însă ar putea fi lăsaţi în urmă pentru că nu au resurse, pot să doneze fie prin SMS la 8864 cu textul SPERANŢĂ (cost 4 euro), fie direct pe site-ul campaniei, unde se poate dona orice sumă.

 

World Vision România este o organizaţie care desfăşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului.

Organizaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă,

etnie sau gen și se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul

depăşirii sărăciei şi nedreptăţii.

 

Programul inițial al festivalului avea planificate o serie de activități cu copiii din orașul Negrești și satele învecinate (ateliere participative, voluntariat, educație alternativă), care nu mai pot fi realizate în contextul actual. Reconfigurând întregul proiect, am căutat alte forme prin care să sprijinim comunitățile și să implicăm copiii din comunitățile în care are loc festivalul, chiar și în condiții de distanțare socială.

 

Credem cu tărie că accesul la educație este un drept esențial, de care trebuie să beneficieze în mod egal orice persoană, indiferent de etnie, religie sau gen.

 

Donațiile pot fi realizate fie prin Outernational (reprezentat de Dragoș Rusu), fie prin Open Camp (reprezentat de Ciprian Hordilă).

Facebook event

 

Line up: 

 

  • Al’iikhwa Ra (RO)
  • Anton Pann Ensemble (RO)
  • Bogdana Dima & Diana Miron (RO)
  • Corina Sîrghi & Taraful Jean Americanu  (RO)
  • El Madre (RO)
  • Fanfara de la Valea Mare (RO)
  • Katharina Ernst (AUS)
  • Milan W & The Tulnic Ensemble of Avram Iancu (BE/RO)
  • Micleușanu M. (RO)
  • Mohamad Zatari (Siria) & Avadhut Kasinadhuni (India) & Sara Nezamoleslami (Iran)
  • Multumult (RO)
  • Sillyconductor (RO)
  • Stefan Fraunberger (AUS)

 

Parteneri: 

Centrul Culturii Tradiționale Vaslui, Forumul Cultural Austriac, Open Camp Vaslui, World Vision Romania, Greenpeace Romania, Institutul Cultural Român, Asociația Petec.

 

Parteneri media: 

Radio Guerrilla, Telekom Electronic Beats, Vice, Scena 9, IQads, Vremea nouă, Black Rhino Music.

 

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

 

Website: the-attic.net/outernational

Facebook page: Facebook.com/outernationaldays

Instagram: Instagram.com/outernationaldays

Twitter: theatticmag

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508