Vineri, 24 iulie 2020, la Aluniș Art Center (Aluniș, nr.39, comuna Colți, județul Buzău), a avut loc, în prezența artiștilor și curatorului, vernisajul expoziției „Astral. Geometric. Ancestral”. Colectiva a reunit lucrări de ceramică (Victor Costache), pictură abstractă (Dinu Mihai Fălcoianu), gravură și instalație textilă (Smaranda Isar), într-un concept curatorial propus de Ana Sultana Cipariu. Pornind de la un dialog vizual între două generații diferite de artiști contemporani – duoul artistic alcătuit din Smaranda Isar și Victor Costache, pe de o parte și pictorul Dinu Mihai Fălcoianu, pe de altă parte – discursul curatorial explorează elemente de geometrie sacră și simbolism străvechi într-o interpretare contemporană.
„Astral. Geometric. Ancestral” este cea de-a doua expoziție colectivă de arte vizuale a proaspăt inauguratului centru de arte, face parte din programul artistic conceput de fondatoarea Aluniș Art Center, Iulia Gabriela Sîrbu și poate fi vizitată în perioada 24 iulie – 17 septembrie 2020.
„Venus, planeta cea mai apropiată de Pământ din sistemul nostru solar, trasează în tandem cu acesta, în traiectoria sa în jurul Soarelui, la fiecare 8 ani, un pattern pentagonal. Acest tipar este replicat în natură la florile cu cinci petale, la unele fructe și legume sau la stelele de mare. Reunite deseori sub denumirea de „geometrie sacră”, formele armonioase în care natura se manifestă au inspirat arta și cultura popoarelor indigene din cele mai vechi timpuri. Pereții peșterilor situate în zona Aluniș – Nucu din Munții Buzăului prezintă grafite specifice artei rupestre preistorice autohtone și europene, ilustrând simboluri străvechi: pentagrama, mâna dreaptă, diverse reprezentări antropomorfe, triunghiul, cercul și alte figuri geometrice. Astfel de elemente regăsim și în arta contemporană, în ceramica duo-ului de la Design Neaoș, format din Smaranda Isar și Victor Costache, dar și în pictura abstractă a artistului Dinu Mihai Fălcoianu. ” (Ana Sultana Cipariu).
Totodată, în grădina centrului sunt expuse permanent sculpturi din lemn realizate de Mircea Dragomir, artist și meșter popular din sat.
Pe lângă expoziții de arte vizuale, Aluniș Art Center a organizat și găzduit, de la deschiderea sa în iunie 2020, concerte în aer liber (de folclor mistic românesc, de folclor arhaic românesc, de cobză, etc.), ateliere de dansuri tradiționale românești, de prelucrare a lânii, de pictură pe sticlă, dar și o adevărată șezătoare cu ocazia solstițiului de vară.
Aluniș Art Center este o asociație non profit, dedicată revigorării tradițiilor și promovării Munților Buzăului prin artă și cultură. Spațiu de creație multidisciplinar, centrul are în plan, pe lângă dezvoltarea programului său expozițional, organizarea de concerte de jazz, de muzică folk, proiecții de filme de artă, dar și documentare, seri de poezie și literatură, ateliere dedicate celor mici și nu numai pentru revigorarea meșteșugurilor locale (prelucrarea lânii, „dragul” pentru lemn și tradiții), tabere de creație dedicate tinerilor artiști și multe alte evenimente.