Vineri, 24 iulie 2020, ora 18:00, la Aluniș Art Center (Aluniș, nr.39, comuna Colți, județul Buzău) are loc vernisajul expoziției „Astral. Geometric. Ancestral”. Expun într-un inedit dialog vizual între generații Smaranda Isar și Victor Costache, fondatorii brandului de obiecte din ceramică Design Neaoș, alături de pictorul Dinu Mihai Fălcoianu. Curatoriată de Ana-Daniela Sultana-Cipariu, selecția aduce în atenția publicului lucrări de ceramică, gravură, pictură, instalație textilă și design de obiect, care explorează „geometria sacră” și simbolismul străvechi într-o interpretare contemporană.
„Astral. Geometric. Ancestral”, cea de-a doua expoziție colectivă de arte vizuale a proaspăt inauguratului centru de arte, face parte din programul artistic conceput de inițiatoarea și coordonatoarea proiectului Aluniș Art Center, Iulia Gabriela Sîrbu, și poate fi vizitată în perioada 24 iulie – 17 septembrie 2020.
„Deși a studiat și catalogat o impresionantă serie de simboluri complexe folosite în spațiul european încă din paleolitic, pentru Smaranda Isar triunghiul pare a fi forma geometrică predilectă. Practica sa artistică este vastă, abordând pe lângă ceramică un spectru larg de medii de exprimare artistică care include gravură, desen și imprimeu pe material textil realizat cu pietre sculptate. Dacă la bijuteriile de porțelan create de Design Neaoș întâlnim motive autohtone precum apa vie, mama pământ, arborele cosmic, pasărea măiastră, fructul vieții sau sămânța nemuririi, în pictura abstractă semnată de Dinu Mihai Fălcoianu regăsim cu precădere două simboluri ancestrale universale, cercul și pasărea, pe care artistul le reia, sub diverse formule cromatice, de o manieră post-modernistă. Vârful de lance sau de săgeată aparține, de asemenea, unui simbolism străvechi, care se regăsește în peșterile din Poiana Cozanei, situate în masivul Ivăneț din Munții Buzăului, dar și în lucrarea de ceramică realizată de Victor Costache expusă la Aluniș Art Center.” (Ana-Daniela Sultana-Cipariu)
Aluniș Art Center este un spațiu de creație multidisciplinar, din al cărui program artistic fac parte: concerte de jazz, de muzică folk, proiecții de filme de artă, dar și documentare, expoziții de arte vizuale, seri de poezie și literatură, ateliere dedicate celor mici și nu numai pentru revigorarea meșteșugurilor locale (prelucrarea lânii, „dragul” pentru lemn și tradiții), tabere de creație dedicate tinerilor artiști și multe alte evenimente.