spot_img

Comedia franceză se vede la ”Ceau, Cinema!”

Comediile „Enormă” (2019), de Sophie Letourneur, prezentată în premieră în România, şi „Paradisul, probabil” (2019), de Elia Suleiman, premiată la Cannes, vor putea fi văzute în cadrul Festivalului Ceau, Cinema!, la „Zilelor Filmului de Umor à la française”, organizate împreună cu Institutul Francez din Timişoara. A şaptea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! se va desfăşura în format restrâns, în perioada 16-19 iulie 2020, la Grădina de Vară Capitol, fostul cinematograf Arta şi curtea Institutului Francez din Timişoara. Proiecţiile vor avea loc exclusiv în aer liber, cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie impuse de autorităţi.

Al treilea film inclus în acest program special este animaţia româno-franceză „Călătoria fantastică a Maronei” (2019), de Anca Damian.

Ceau, Cinema! şi Institutul Francez, care organizează de peste un deceniu Zilele Filmului de Umor, îşi unesc forţele în acest an pentru a aduce comedia franceză de calitate la Timişoara.

„Cum Zilele Filmului de Umor nu puteau avea loc aşa cum era prevăzut, din cauza crizei sanitare, ne bucurăm să le organizăm în acest an în cadrul Festivalului Ceau, Cinema!, a cărui temă este tocmai umorul! În situaţia actuală, dificilă pentru toţi actorii culturali, dorim să accentuăm şi mai mult colaborarea cu partenerii noştri, pentru a promova cultura mai degrabă împreună, decât fiecare pe cont propriu. Această asociere ne oferă de asemenea ocazia de a sublinia parteneriatul solid care ne leagă de asociaţiile Marele Ecran şi Pelicula Culturală, cu care lucrăm activ la proiectul de renovare a cinematografului Studio, ale cărui studii arhitecturale vor fi donate foarte curând Primăriei Timişoara”, afirmă Cyrille Fierobe, directorul delegat al Institutului Francez din România la Timişoara.

„Institutul Francez din Timişoara a fost alături de noi de la primele ediţii Ceau, Cinema! Ne gândeam încă din 2019 la o ediţie dedicată comediilor europene. Aşa că a venit natural ideea de a ne reuni forţele anul acesta prin două comedii şi o animaţie alese împreună. Credem că râsul sănătos şi eliberator face bine în această perioadă”, declară echipa Ceau, Cinema!

 

Prezentat în premieră în România, „Enormă” („Énorme”, 2019), de Sophie Letourneur, este o comedie burlescă despre spaimele şi bucuriile sarcinii. O pianistă celebră care străbate lumea (Marina Foïs) şi soţul său (Jonathan Cohen), care îi este şi agent, au decis să nu aibă copii, însă el asistă la o naştere surpriză într-un avion, aşa că apelează la un truc pentru ca soţia sa să rămână însărcinată. „Enormă” a avut premiera internaţională la Festivalul de la Rotterdam.

 

 

„Paradisul, probabil” („It Must Be Heaven”, 2019), noul film al lui Elia Suleiman, este o savuroasă comedie absurdă, laureată cu premiul FIPRESCI şi cu o menţiune specială la Festivalul de la Cannes. Cineastul Elia Suleiman emigrează din Palestina natală în căutarea unui nou „acasă”, la Paris şi New York, însă îşi dă seama curând că ţara sa de origine îl urmează ca o umbră.

 

 

Şi copiii vor avea parte de o proiecţie specială. Ei se vor putea bucura de animaţia „Călătoria fantastică a Maronei” („L’extraordinaire voyage de Marona”), o coproducţie Franţa-România-Belgia, regizată de Anca Damian. Victimă a unui accident, o căţeluşă îşi aminteşte de fiecare stăpân pe care l-a avut şi l-a iubit necondiţionat. Anul trecut, filmul a fost inclus în competiţia Festivalului de la Annecy şi a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene. Compozitorul francez Pablo Pico a câștigat recent Premiul Gopo 2020 pentru muzica originală a filmului.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală.

Zilele Filmului de Umor sunt un eveniment organizat de Institutul Francez din Timişoara.

Partener principal : Orange România

Parteneri permanenţi ai Institutului Francez din Timişoara: Akwel, Helpline, Smartwood

Parteneri ai Ceau, Cinema!: Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), Vitas România, Conceptual Lab by Theo Nissim, Asociaţia Culturală Contrasens, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara, Institutul Balassi – Institutul Cultural Maghiar din Bucureşti, Filarmonica Banatul, Event Station, Groupama Asigurări, La Două Bufniţe / transmite Institutul Francez din Timișoara. 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508