spot_img

Literatura română pentru copii ajunge în Suedia

Cristina Andone, Sînziana Popescu și Adina Rosetti, trei scriitoare de literatură pentru copii, cunoscute și apreciate atât de publicul românesc cât și la nivel internațional, sunt invitate la un proiect de lectură digitală pentru copii si adulții deopotrivă, transmis prin platforma de video-comunicare digitală Zoom pe pagina de Facebook a ICR Stockholm. O serie de discuții și lecturi bilingve având ca temă literatura pentru copii în contextul actual, marcat de digitalizarea masivă și apariția unor modalități de comunicare noi vor fi organizate în cursul lunii iunie de către Institutul Cultural Român de la Stockholm, în colaborare cu Editura suedeză Pionier Press.

Marți, 9 iunie 2020, scriitoarea Cristina Andone va citi „Alfvén și Enescu în pădurea muzicală”, în română și suedeză, apărută în anul 2017 și tradusă de Arina Stoenescu. Cartea este ilustrată de Adriana Gheorghe, Sebastian Oprița și Thea Olteanu. O altă înregistrare, care va fi postată marți, 16 iunie, va cuprinde o discuție și o lectură cu Sînziana Popescu din cartea „Mașinuța Curcubeu”, apărută în anul 2015 și ilustrată de Irina-Maria Iliescu. Evenimentul va continua cu „Povestea kendamei pierdute”, în curs de apariție la Editura Pionier Press și ilustrată de Irina Dobrescu, în lecturarea Adinei Rosetti. „Povestea kendamei pierdute”, care va fi promovată marți, 30 iunie, în română, suedeză și romani, este tradusă de Norica Costache, Ninni Nylén și Arina Stoenescu. Toate aceste lecturi și discuții vor fi accesibile ulterior și pe canalul ICR Stockholm de pe platforma YouTube.

Evenimentul se va încheia pe 23 iunie cu o discuție comună între Cristina Andone (scriitoare), Sînziana Popescu (scriitoare), Adina Rosetti (scriitoare), Norica Costache (traducător în limba romani) și Arina Stoenescu (editor, designer și traducător) despre proiecte în lucru, modul în care actuala pandemie de Covid-19 le afectează ca scriitoare și în plan personal, dar și cum văd ele perioada post-epidemie. Discuția va avea loc în limba engleză și va fi publicată pe canalul YouTube al ICR Stockholm pe data de 25 iunie 2020.

 

„Seria de întâlniri literare de la distanță derulate în cursul lunii iunie, în parteneriat cu editura suedeză Pionier Press, urmărește să readucă, în atenția publicului, literatura pentru copii din România prin intermediul a trei dintre cele mai apreciate autoare ale genului. Este binecunoscută popularitatea de care se bucură cărțile pentru copii în spațiul suedez, precum și prestigioasele premii literare oferite aici, cunoscute în întreaga lume. Scriitoarele din România, având deja cărți traduse sau în curs de apariție, vor citi din creația proprie, își vor prezenta proiectele la care lucrează și vor vorbi despre perioada dificilă marcată de pandemia pe care o traversăm cu toții și modul în care aceasta le afectează viața personală și scrisul, dar și despre cum văd lumea de mâine”, a declarat Bogdan Popescu, directorul ICR Stockholm.

Cărțile, apariții ale Editurii Pionier Press, fac parte din colecția de carte pentru copii Harap Alb. „Îndrăgitul personaj de poveste Harap Alb, în versiunea ilustratoarei Veronica Neacsu, și-a creat propria colecție de carte Pionier Press și va fi împreună cu noi pe toată perioada acestui eveniment de lectură digitală”, a adăugat editoarea Arina Stoenescu.

Cristina Andone este scriitor, activist educațional și trainer de creativitate. Cărțile sale din colecția Povești din Pădurea Muzicală, vândute în 120.000 exemplare, își propun să îi familiarizeze pe copii cu muzica clasică. Metoda pedagogică folosită, »musical brand audit« (MBA), împletește planificarea strategică din marketing cu teoria muzicală pentru a-i face pe copii să identifice caracterul muzicii marilor compozitori. Colecția etnografică a Cristinei Andone poate fi admirata atât in ilustrațiile din cartea Alfvén și Enescu în pădurea muzicală, cât și în cadrul atelierelor de carte organizate în Romania, în Suedia acesta fiind găzduit de Institutul Cultural Român de la Stockholm. Cartea publicată bilingv, româno-suedeză, face parte din colecția de carte pentru copii Harap Alb.

Sînziana Popescu a scris și publicat teatru pentru copii, piesele ei fiind premiate, traduse și jucate pe scenele din întreaga țară, precum și la Teatrul Național Radiofonic. Sînziana Popescu este și autoarea apreciatei serii Andilandi, o serie fantasy inspirată din mitologia românească. Cu Mașinuța Curcubeu, scrisă cu ani în urmă pentru fiul ei, Matei, și publicată la editura pionier press în 2015, autoarea și-a făcut intrarea pe »scena« literaturii care se adresează celor mai tineri dintre cititori. Cartea publicată bilingv, româno-suedeză, face parte din colecția de carte pentru copii Harap Alb.

Adina Rosetti este scriitoare și jurnalistă. După ce a scris un roman și un volum de povestiri, a descoperit că cel mai mult îi place să inventeze povești pentru copii. Din joaca ei cu vorbele scrise, au ieșit până acum mai multe cărți: Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul, De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură?, Cartea curajului și Aiurea-n tramvai. Două dintre aceste cărți au fost premiate la concursul Cele mai frumoase cărți din România. În restul timpului Adina Rosetti predă scriere creativă pentru copii și colaborează ca jurnalistă la diverse publicații. Cartea publicată bilingv, suedezo-romani, face parte din colecția de carte pentru copii Harap Alb.

Norica Costache este traducătoare în limba romani, dialectul căldărarilor, activează în cadrul Centrului Național de Cultură a Romilor Romano Kher și a colaborat cu pionier press la mai multe traduceri în limba romani pentru editarea de carte bilingvă pentru copii, româno-romani și suedezo-romani.

Arina Stoenescu este din 1987 stabilită în Suedia. Activează ca designer independent, editor, traducător și cadru universitar. Interesul profesional este dedicat culturii pentru copii și artei tipografierii. Momentan lucrează la teza de doctorat cu tema »Tipografiere și politică în România comunistă 1948–1989« la catedra de istoria cărții a universității din Lund. Arina Stoenescu este fondatoarea micro-editurii pionier press înființată în 1991 și profilată pe carte bilingva pentru copii și tineret. Colecția de carte pentru copii Harap Alb reunește titluri publicate în colaborare cu Asociația Harap Alb, asociație care are ca scop realizarea proiectului de cultură literară pentru copii, Casa cu povești Harap Alb, inspirat de modelul suedez Junibacken de la Stockholm.

Cristina Andone, Sînziana Popescu și Adina Rosetti sunt membre fondatoare ale asociației De Basm – Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți din România, înființată în 2018 pentru susținerea, diseminarea și promovarea literaturii autohtone pentru copii și tineri. Parteneri: Asociația Harap Alb, Asociația Cu alte cuvinte. / transmite ICR.   

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508