spot_img

Ediția specială online a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu „Puterea de a crede / Empowered” s-a încheiat

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, primul mare festival de artele spectacolului din Europa Centrală și de Est organizat în mediul digital, s-a încheiat duminică seara cu spectacolul de operă „Mesia”, regia Robert Wilson, dirijor Mark Minkowski. Timp de zece zile, 217.918 vizitatori unici, din peste 100 de țări, au înregistrat un număr de 804.328 de vizualizări ale evenimentelor speciale și spectacolelor de teatru, dans, muzică, operă, circ contemporan, outdoor, spectacole pentru copii, difuzate pe site-ul FITS și pe pagina de Facebook FITS. În cele zece zile de festival cele două canale principale de comunicare ale FITS (site și Facebook) au înregistrat un reach de 1.512.243 de persoane. 

O ediție organizată în timp record, care a adus online cele mai importante nume ale scenei internaționale 

Organizat în doar 67 de zile, printr-o desfășurare de forțe fără precedent în România, ediția din acest an a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu a oferit publicului un program bogat, cu 138 de spectacole și evenimente speciale. Nume sonore ale scenei internaționale precum Peter Stein, Thomas Ostermeier, Luk Perceval, Sasha Waltz, Declan Donnellan, Akram Khan, Emmanuel Demarcy-Mota, Peter Sellars, Silviu Purcărete, Kazuyoshi Kushida, Hideki Noda, Jo Kanamori, Guo Xiaonan, Milo Rau, Lev Dodin, Pippo Delbono, Jan Lauwers, Michèle Noiret, María Pag, Sidi Larbi Cherkaoui, Gigi Căciuleanu, Krzysztof Warlikowski, Eimuntas Nekrošius, Rami Be’er, Amir Kolben, Ariane Mnouchkine și Angela Gheorghiu, i-au adus împreună, online, pe toți cei care iubesc artele spectacolului.

 

„Puterea de a crede, tema ediției din acest an, înseamnă pentru noi că viața are rost, că ceea ce gândim făptuim, că omul este probabil cea mai importantă creație de pe Pământ, poate din Univers, și că dincolo de toate greutățile, atunci când credem, când visăm, când ne imaginăm, reușim să aducem la viață ceea ce plănuim. A XXVII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu este, iată, la final. În pofida tuturor piedicilor, în pofida pandemiei, a faptului că mai bine de jumătate din populația globului a fost închisă, am reușit să facem online acest festival. Visarea, frumosul, miracolul, au intrat în case din întreaga lume. FITS s-a văzut în peste 100 de țări. Probabil că numai Jocurile Olimpice mai au o audiență atât de extinsă. Ce mare bucurie a fost când am văzut că un site, care până de curând nu exista, a reușit să adune pe perioada festivalului, în numele a tot ce a însemnat acest conținut de excepție al #FITSonline adus de pretutindeni, un reach de peste 1.500.000 de persoane, că am reușit să avem peste 800.000 de vizualizări și peste 200.000 de vizitatori unici. Sunt cifre pe care nu am visat vreodată că le vom avea, atunci când ne bucuram de strângerea de mână, atunci când ne bucuram de zâmbetul spectatorilor și atunci când toate spațiile erau arhipline. Acum, energia și bucuria care au plecat de aici, odată cu toate cele 138 de evenimente, au ajuns peste tot în lume. A fost o emoție de nedescris, un moment istoric, care va marca istoria artelor spectacolului de acum încolo. Încurajați de această reușită, am decis că vom păstra și anul viitor o secțiune online dedicată spectacolelor de patrimoniu, pe lângă cele live. Vom duce mai departe tot ceea ce am câștigat acum. Mai mult, din luna iulie, în fiecare sâmbătă, vom relua câte o zi din festival, pana în 9 ianuarie anul viitor. Astfel, festivalul va fi difuzat încă de trei ori. Vom înmulți ceea ce înseamnă conferințe speciale, spectacole lectură, dar, dincolo de toate, vom păstra această legătură fantastică cu publicul FITS care vine din Sibiu, din România și, iată, din toată lumea. Este, cred eu, cel mai frumos act de diplomație culturală și sperăm din toată inima ca lumea să înțeleagă că fără visare – care va fi tema de anul viitor: „Puterea de a visa”, fără credința în viitorul omului, fără miracol, fără emoție, viața pe pământ nu poate exista. Plecăciune tuturor celor care au înțeles acest efort uriaș și care au fost alături de noi într-o aventură care, la început părea imposibilă, cu puține șanse pentru un astfel de sfârșit extraordinar. Plecăciune!” Constantin Chiriac, Președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, Director general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu. 

 

„Puterea de a visa”, tema FITS de anul viitor

Ediția a XXVIII-a a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu va avea loc anul viitor în perioada 11 – 20 iunie 2021, iar tema ediției va fi „Puterea de a visa”. Evenimentul va aduce anul viitor la Sibiu peste 500 de spectacole și evenimente din toată lumea, dar va include totodată și o secțiune online, continuare a ediției din acest an.

 

Ediția specială online a Festivalului Internațioal de Teatru de la Sibiu a fost organizată de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, sub Înaltul Patronaj al Președinției României. Primăria Municipiului Sibiu este principalul finanțator al evenimentului. Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.

 

Eveniment realizat cu sprijinul: 

Ministerul Educației și Cercetării, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu

Co-organizator: 

Institutul Cultural Român

Co-producatări:

Societatea Română de Televiziune, Societatea Română de Radiodifuziune

Parteneri strategici: 

Ambasada Franței, Institutul Francez, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Ambasada Japoniei, British Council, Ambasada Austriei București, Forumul Cultural Austriac,

Ambasada Republicii Federale Germania, Consulatul Germaniei la Sibiu, Goethe Institut, Ambasada Israelului, Ambasada Republicii Populare Chineze, Wallonie – Bruxelles International, Ambasada Spaniei, Ambasada Republicii Polone, Institutul Polonez București, Ambasada Elveției în România, Swiss Fund.

 

Parteneri oficiali: 

BRD Groupe Société Générale, Dedeman, Unicredit Bank

Partener principal: 

LIDL

Partener special: 

JTI

Partener de tradiție: 

RAIFFEISEN BANK

Partener al Therme Forum: 

Therme Group

Parteneri: 

Allianz Țiriac

Automobile Bavaria

Banca Transilvania

Sponsori :

Crama Oprișor

Aqua Carpatica

Clinica Polisano

Dent Estet

Tulipa

Eveniment reflectat de: 

Euronews, TV5 Monde

Parteneri media:

RFI, Deutsche Welle, Europa FM, Elle, Libertatea, Unica, Viva, Ziarul Metropolis, Urban.ro, Capital Cultural, Zile și Nopți, Turnul Sfatului, Tribuna, Sibiu 100%, Ora de Sibiu, Știri de Sibiu

 

 

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508