spot_img

100 de tablete performante dăruite de Academia Română elevilor din județele Galați și Vaslui

Vineri, 29 mai 2020, o delegație a Academiei Române a fost prezentă în județele Galați și Vaslui pentru a dărui 100 de tablete performante copiilor fără resurse materiale, dar cu merite deosebite la învățătură. Tabletele oferite elevilor au trafic Internet inclus de 10 GB lunar, timp de doi ani.

Elevii beneficiari sunt copii studioși, cu performanțe notabile la învățătură, sunt olimpici la faze județene, regionale și naționale sau premianți la diverse concursuri de fizică, chimie, creativitate științifică, tehnologie, științe ale agriculturii, literatură, istorie, limbi străine.

Toți copiii provin exclusiv din zone rurale și au fost selectați cu ajutorul Inspectoratelor Școlare din cele două județe. În județul Galați elevii provin din localitățile: Gohor, Tălpigi, Ghidigeni, Țepu, Priponești, Ciorăști, Berheci, Munteni și Ungureni, iar în județul Vaslui, din: Costești, Vladia, Văleni, Lipovăț, Muntenii de Sus, Tanacu, Tăcuta, Boțești, Gîrceni, Ivănești, Valea Mare, Laza, Poienești, Fâstâci, Rebricea, Zorleni, Perieni, Șuletea, Blăgești, Bogdănița, Pădureni, Hoceni, Vetrișoaia, Ghermănești, Pogănești.

Donația Academiei Române se dorește a fi un gest simbolic, de avertizare asupra situației precare a infrastructurii tehnologice din școlile românești și de semnalizare a inegalității de șanse pentru elevii din mediul rural:

„Am încercat să tragem un semnal de alarmă că în județele țării sunt mulți tineri talentați, care nu au posibilitatea să urmărească cursurile on-line, neavând instrumentele necesare pentru acest lucru; și din resursele noastre, ale Academiei Române, am cumpărat 100 de tablete, sigur, cu toate facilitățile necesare pentru a fi conectate la Internet. Timp de doi ani de zile copiii au abonament la Internet, în așa fel încât aceste tablete să fie operaționale din prima zi de când le-au primit. Am trimis o delegație, inclusiv cu experți care să-i ajute pe copii să înțeleagă cum să le folosească, cum să le valorifice cât mai eficient pentru ca procesul de educație să-i ajute“, afirmă academician Ioan Dumitrache, secretar general al Academiei Române și inițiator al acestui demers.

Ceremoniile de înmânare a tabletelor s-au desfășurat la Școlile generale Munteni, Berheci și Priponești din județul Galați și la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu“ din Vaslui, Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu“ din Bârlad și Colegiul Național „Cuza Vodă“ din Huși. Tabletele au fost oferite de o delegație a Academiei Române formată din Bogdan Cristea, șef Serviciu Cancelarie, Firicel Mone, șef Serviciu IT, și Arin Dondera, juristul Fundației „Patrimoniu“ a Academiei Române.

 

 

Academia Română apreciază implicarea și efortul Inspectoratelor Școlare Județene din Galați și Vaslui și mulțumește prof. Mioara Enache, inspector şcolar general și prof. Pompilia Chifu, inspector şcolar general-adjunct Galați, prof. Gabriela Plăcintă, inspector școlar general, prof. Ana-Cristiana Botan, inspector școlar general-adjunct Vaslui, cât și directorilor din școlile și liceele gazdă, pentru organizarea celor șase centre de întâlnire. Mulțumirile sunt adresate și profesorilor și părinților participanți.

Inițiativa de sprijinire a elevilor cu rezultate remarcabile se încadrează în preocupările actuale ale Academiei Române, interesată să susțină elevii performanți. Demersul face parte dintr-un program mai amplu, care integrează proiectul Școala de vacanță a Academiei Române, dedicat elevilor olimpici din întrega țară (ediția I a avut loc în ianuarie 2020) și înființarea în viitorul apropiat a unui Centru pentru Copiii Supradotați.

„Vom continua acest proces. Sigur că există o preocupare a noastră de a susține copiii talentați din țara aceasta și, în mod deosebit, copiii talentați din mediul rural, care nu au toate condițiile necesare să se dezvolte. Avem în intenție să acordăm burse copiilor care sunt identificați cu un potențial cognitiv deosebit, să-i susținem la liceu, la universitate, pentru că este una dintre preocupările noastre, ale Academiei, de a ajuta tinerii talentați din această țară. De altfel, avem în minte crearea unui centru special pentru copiii supradotați din România“- anunță Biroul de comunicare al Academiei Române.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508