Publicul apreciază performanțele unui actor după mai multe criterii, toate depinzând de convențiile teatrale, dar și de alte convenții sociale. Astăzi, în majoritatea tipurilor de spectacole, spunem că un actor a cărui performanță ne-a bucurat a fost „credibil”. Aceasta înseamnă că acțiunile, mișcările și vocea lui au fost adecvate stilului de performanță al piesei. Atunci când avem în vedere virtuozitatea în acțiune, avem tendința să ne gândim la abilitățile actorilor de a se transforma, astfel încât acestea să pară substanțial diferite de la rol la rol. În timp ce instrumentele unui pictor sunt acuarelele, pensulele, hârtia sau pânza, iar instrumentul unui pianist este pianul, instrumentul unui actor este actorul însuși. Scopul lui este de a comunica un personaj unui public. Marii actori lasă deoparte propriile personalități și găsesc umanitatea chiar și în cele mai întunecate dintre personaje. Ei au talentul de a se transforma dincolo de așteptările publicului lor și de a crea spectacole memorabile.
Miercuri, 27 mai 2020, se împlinesc 25 de ani de la dispariția lui Ştefan Bănică senior (n. 11 noiembrie 1933, Călăraşi – d. 27 mai 1995, București), actor complex de teatru şi film.
Acesta s-a remarcat și ca un bun cântăreţ. A realizat un cuplu comic celebru alături de regretata Stela Popescu în spectacole de revistă şi divertisment la televiziune. A interpretat numeroase piese muzicale, printre care „Îmi acordaţi un dans”, „Cum am ajuns să te iubesc”, „Gioconda se mărită”, „Hei, coşar, coşar”, toate rămânând nemuritoare.
În 2016, a primit postum o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului și Placheta Orașului București, în semn de recunoaștere și prețuire pentru întreaga sa activitate în domeniul teatrului și filmului. La Teatrul Odeon din București, tot din 2016, există un bust al marelui actor realizat de artistul plastic Dragoș Cătălin Munteanu. În Călărași, pe peretele casei în care s-a născut, există o placă comemorativă, iar o stradă poartă numele marelui actor. Tot la Călărași, în centrul orașului, a fost dezvelit un bust al actorului, în 2003.
***
“Două cuvinte ale profesorului meu Alexandru Finţi mi-au devenit crez în carieră: `MĂSURĂ şi FIXARE` “ – Ştefan BĂNICĂ senior
***
Nume complet: Ștefan Constantin Bănică
Film:
“ Cel mai iubit dintre pământeni” (1993); “ Harababura” (1990); “ De ce trag clopotele, Mitică?” (1982); “ Singur printre prieteni” (1979); “ Nea Mărin miliardar” (1979); “ Cianură şi picătură de ploaie” (1978); “ Septembrie” (1978); “ Fair Play” (1977); “ Păcală” (1974); “ Proprietarii” (1973); “ Brigada Diverse intră în acțiune” (1970); “ Brigada Diverse în alertă” (1971); “ Cântecele mării” (1970); “ Vin cicliştii” (1968); “ Zile de vară” (1968); “ Împuşcături pe portative” (1967); “ Tunelul” (1967); “ Golgota” (1966); “ Dincolo de barieră” (1965) etc.
Teatru:
A absolvit Institutul de Teatru din București în 1955, la clasa profesorului Alexandru Finţi.
A jucat la Teatrul CFR – Giuleşti, Teatrul Regional Bucureşti, Teatrul Bulandra.
A interpretat numeroase roluri la teatrul radiofonic și teatrul TV.
Printre piesele de teatru în care a jucat se numără: “ Baiat bun dar cu lipsuri”; “ Escu”; “ Titanic Vals”; “ Mitică Popescu”; “ D-ale carnavalului”; “O scrisoare pierdută”; “ Arsenic și dantelă veche”; “ Nota zero la purtare”; ” Justiția română”; “Anecdotă provincială”; “Bărbierul din Sevilla”; “Districtul celălalt”; “ Furtuna”; “ Mincinosul”; “Mitică Râmătorian”; “ Poveste de carnival”; “ Visul unei nopţi de iarnă”; “Teatru comic” etc.
Împreună cu Stela Popescu a interpretat roluri în spectacole de revistă şi divertisment.
A cântat romanțe și cântece de petrecere: „Îmi acordaţi un dans”, „Cum am ajuns să te iubesc”, „Gioconda se mărită”, „Hei, coşar, coşar”, „Astă seară mă fac praf” , “Cântecul băiatului”, “Ce-aveți fetelor cu mine?” etc.
Simona IONIȚĂ
Sursă foto: www.facebook.com/StefanBanicaOfficial/