Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române a pregătit, pentru data de 9 mai 2020, o serie de materiale dedicate împlinirii a 125 de ani de la nașterea poetului, dramaturgului, filosofului și diplomatului român Lucian Blaga. Trei mari nume ale teatrului românesc și european, deopotrivă, George Banu, Victor Ioan Frunză și Alexa Visarion ne vor dezvălui propria viziune despre opera dramaturgică blagiană, iar actorul George Mihăiță va prezenta scurte fragmente din discursul de recepție rostit de Blaga la Academia Română, în 1937. Toate materialele au fost înregistrate la sediu expoziției de bază a MNLR (Strada Nicolae Crețulescu 8). AgențiadeCarte.ro este partener media.
Programul evenimentelor difuzate în on-line, pe pagina de Facebook, pe site-ul și pe contul de YouTube ale MNLR:
Ora 11.00 – Lucian Blaga, poet, dramaturg, filosof, diplomat, montaj video cu imagini selectate din Arhiva MNLR.
Ora 13.00 – Actorul George Mihăiță va citi fragmente din discursul de recepție de la Academia Română, „Elogiul satului românesc”, rostit de Lucian Blaga la 5 iunie 1937.
Ora 16.00 – George Banu, celebrul teatrolog și profesor emerit la Sorbonne Nouvelle – Paris, președinte de onoare al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru și responsabil al colecției Le temps du théâtre de la Editura Actes Sud, ne vorbește, printr-o interveție telefonică, despre dramaturgia lui Blaga.
Ora 18.00 – Alexa Visarion, personalitate marcantă a teatrului și filmului românesc, regizor și profesor, ne povestește, într-un material înregistrat special pentru aniversarea celor 125 de ani de la nașterea lui Lucian Blaga, despre prima „întâlnire” cu scriitorul, dar și despre piesa „Meșterul Manole”, pusă în scenă, la Cluj, în 1973, împreună cu scenaristul Vittorio Holtier.
Ora 20.00 – Victor Ioan Frunză este unul dintre cei mai apreciaţi directori de scenă români, care a montat un număr impresionant de producţii de teatru, operă şi televiziune, fiind invitat să lucreze pe scene importante din țară, dar și din străinătate. Intervenția sa, filmată la mansarda expoziției de bază a MNLR, expune semnificațiile istorice, artistice și simbolice ale piesei lui Blaga, Cruciada copiilor, pe care a regizat-o și pentru care a fost nominalizat la Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol, în anul 1993.
Pe site-ul https://mnlr.ro/ veți putea accesa și alte materiale pregătite special pentru această zi și care valorifică documente și imagini din fondul Blaga, Arhiva MNLR.