spot_img

Liviu Ciulei revine online cu magia sa la Teatrul „Bulandra”

Se poate spune că o instituție precum Teatrul „Bulandra” există și este ceea ce este și datorită trecutului său. După ce a prins contur și avânt datorită celei căreia îi poartă numele, Teatrul Municipal „Lucia Sturdza Bulandra” a atins un alt nivel artistic datorită scenografului, regizorului, actorului și formatorului de trupă care a fost Liviu Ciulei. Timp de mai bine de zece ani cât s-a aflat la conducerea Teatrului „Bulandra” și ani buni după, în calitatea sa de regizor, Liviu Ciulei a dat o nouă direcție, a „reteatralizat teatrul” și a format generații întregi de actori.

În acest context și pentru a-i omagia cum se cuvine pe cei cărora le datorează prestigiul și nivelul artistic de care se bucură, Teatrul „Bulandra” dedică săptămâna 12-17 mai 2020 cunoscutului și prestigiosului om de teatru Liviu Ciulei. Astfel, în perioada menționată, pe pagina oficială de facebook a Teatrului vor fi prezentate, prin intermediul fotografiilor și a scrierilor de specialitate, spectacolele puse în scenă de Liviu Ciulei la instituția de care îi este legat numele. De precizat este faptul că, de-a lungul anilor, a semnat scenografia, a fost actor și a regizat peste 50 de spectacole, în săptămâna 12-17 mai Liviu Ciulei fiind prezentat doar în calitatea sa de regizor.

De asemenea, păstrând obiceiul devenit deja tradiție de a difuza spectacole online, pe pagina oficială de facebook și pe site-urile www.bulandra.ro și www.smarrtradio.ro, Teatrul „Bulandra”  va prezenta timp de trei zile la rând – miercuri, 13, joi, 14 și vineri 15 mai, la ora 19:00 –  filmul documentar Se repetă… Hamlet (cu participarea regizorului Liviu Ciulei, redactor: lon Parhon, editor imagine: Sebastian Chelu, scenariul și imaginea: Corina Tudose, producător: Doina Teodoru) realizat de TVR2 și Teatrul Național de Televiziune, spectacolul Hamlet de William Shakespeare (cu Marcel Iureș în rolul titular) și respectiv Clipe de viață de William Saroyan (cu Gina Patrichi și Petre Gheorghiu). Cele trei producții sunt obținute și difuzate online prin bunăvoința Televiziunii Române.

„O mare lecție de teatru semnată de Liviu Ciulei, rămâne și o probă a profunzimii intelectuale și a unei seriozități cu care astăzi slujitorii scenei se întâlnesc mai rar. Lecția de modestie oferită de regizor (care a participat până la montajul final al filmului), lecția de seducție culturală practicată de Ciulei, care n-a uitat să amintească și alte performanțe ale unui fost coleg (de talia lui Fory Eterle) sunt oferite spectatorului care n-a ajuns sa vadă montarea de la Bulandra într-un incitant montaj al intervenției protagoniștilor, echipei tehnice, autoarei traducerii, Nina Cassian etc., care au materializat o viziune de referință asupra „dramei situațiilor impuse”.  – scria Călin Stănculescu în  România liberă.

Difuzat, joi, 14 mai, la ora 19:00, spectacolul Hamlet de William Shakespeare a însemnat revenirea regizorului Liviu Ciulei la Teatrul „Bulandra”, în anul 2000, după o absență de nouă ani. Din distibuție fac parte actorii: Marcel Iures (Hamlet), Victor Rebengiuc/Dan Astilean (Claudius), Ion Cocieru (Fantoma tatalui lui Hamlet, Actorul principal), Valeria Seciu (Gertrude), Ion Pavlescu (Polonius), Stefan Banica jr. (Laertes), Adriana Titieni (Ofelia), Andrei Aradits (Horatio), Razvan Vasilescu (Rosencrantz), Cornel Scripcaru (Guildenstern), Igor Chistol (Fortinbras), Valentin Popescu (Voltimand), Mihai Cibu (Cornelius), Serban Pavlu (Marcellus), Gheorghe Ifrim (Bernardo), Costel Cascaval (Francesco), Petre Lupu (Osric), Razvan Savescu (Reinaldo), Irina Petrescu (Actrita principala), Mihai Constantin (Groparul), Adrian Ciobanu (Al doilea actor, Al doilea gropar), Silviu Geamanu (Un preot, al treilea actor), Alina Berzunteanu, Oana Tudor (Doamnele de onoare), Mircea Gogan (Un domn, Un marinar).

Maratonul teatral semnat de Liviu Ciulei se încheie vineri, 15 mai, ora 19.00, cu producția Clipe de viață de William Saroyan, montat de Liviu Ciulei în anul 1967, în care apare și în calitatea de actor, alături, printre alții, de Petre Gheorghiu, Gina Patrichi, Dorin Dron și Dumitru Furdui.

O personalitate internațională de talia lui Liviu Ciulei și spectacole în care se regăsesc actori ai Teatrului „Bulandra” și nu numai fac din aceste trei întâlniri online, în perioada 13-15 mai, momente care amintesc de bucuria trăită într-o sală de spectacol. Vă așteptăm, așadar, să ne vizitați online, pe pagina oficială de facebook și pe site-urile www.bulandra.ro și www.smarrtradio.ro,  în săptămâna dedicată teatrului de calitate și montărilor de neuitat ale regizorului Liviu Ciulei la Teatrul „Bulandra”! – transmite Teatrul ”Bulandra”.

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508