Duminică, 3 mai 2020, va avea loc lansarea volumului „Confesiunile Amiralei Noir”, de Luiza Mitu. Lansarea va avea loc online și va putea fi accesibilă vizonării publicului larg, începând cu ora 19:23, pe următorul link: www.facebook.com/events/1164970640514188/. Invitați online vor fi conf. univ. dr. Cosmin Dragoste, directorul Editurii Aius, Nicolae Marinescu, criticul literar Daniela Micu, liderul Proiectului Muzical Corbu, Sergiu CORBU Boldor, criticul litarar Petrișor Militaru, autoarea cărții, Luiza Mitu. Evenimentul va fi moderat de personajul fictiv Amirala Noir. Volumul „Confesiunile Amiralei Noir”, de Luiza Mitu a apărut în vreme de pandemie, la Editura Aius din Craiova. Volumul face parte din colecția Poesii, coordonată de Maria Dinu. Desenul copertei îi aparține Laurei Gabriela Dobrică, desen realizat la unul dintre workshop-urile din cadrul primei ediții a Festivalului Internațional de Slam and Sound Poetry de la Craiova.
Designul copertei este realizat de Viorel Pîrligras, desenator român, grafician, traducător și scriitor de literatură științifico-fantastică.
Despre volum: O lume urâtă, ca un lup rău, cu botul căscat, stă deasupra capului tău. De ea te separă doar o aspirație, trasă însă și ea în jos de un tentacul negru al potrivnicirii. Lumea aia de sus nu e pentru tine, te va mânca cu fulgi cu tot. Mâna ta dreaptă mai caută încă să se prindă de trecut, dar stânga ține totuși o speranță și doar un obstacol te separă de idealul-inorog, mic dar curajos, pe care-l visezi. Ca să ajungi la el trebuie să te cobori. Umilință și modestie. Viitorul se bifurcă apoi. Apar noi țărmuri. Deci drumul adevărat este pe jos, nu pe sus… (Viorel Pîrligras)
„Numai pentru nebuni” stătea scris la intrarea în Teatrul Magic din Lupul de stepă. Ceva similar văd şi pe frontispiciul Amiralei.
Intarea e pe riscul propriu. O carte a unor trăiri şi experienţe atât de personale, încât, paradoxal (doar pentru o logică binară paradoxal) dobândesc un caracter general.
Dacă ai curaj, citeşte. Dar CITEŞTE, frate, CITEŞTE. Nu doar cu ochii. Sau nu doar cu sufletul. Ori cu mintea. Citeşte cu toată fiinţa ta, cu ficatul, cu sternul, cu plamânii. Cu rinichii. Şi cu toate petalele tale.
Citeşte şi urcă. Urci coborând în tine.
TU…până unde ai curaj să mergi în tine? Să cobori urcând? Până dincolo de durere.
Citeşte şi abandonează-te. Ai curaj şi lasă-te să curgi. În şi prin tine. Dacă ai ajuns suficient de adânc în înaltul din tine, vei descoperi nebunia. A ta faţă de lume. A ta faţă de lumea ta. Fosta ta lume.
De aici poţi începe şi tu experienţa de maximă sinceritate cu tine. E drum lung şi greu până la nebunie.
Citeşte, frate! Fie să renască…! (Cosmin Dragoste)
Volumul poate fi comandat de pe pagina Editurii Aius aici:
http://aius.ro/21-noutati/confesiunile-amiralei-noir-487?vmcchk=1
Luiza Mitu (n. 31 decembrie 1984, Râmnicu-Vâlcea) este doctor în studii transdisciplinare, cu o teză despre teatrul lui Eugène Ionesco şi logica dinamică a contradictoriului (dezvoltată de filosoful de origine română Stéphane Lupasco), teză susținută în cadrul Facultăţii de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, sub îndrumarea acad. prof. univ. dr. Basarab Nicolescu. Ca bursieră P.O.S.D.RU., a satisfăcut un stagiu de cercetare de 3 luni la Paris, în cadrul Iniversității Paris-Est Créteil (UPEC), sub conducerea lui Sylvie Jouanny şi alte 3 luni la Université Toulouse Le Mirail II, sub coordonarea lui Monique Martinez.
Luiza Mitu a absolvit Facultatea de Litere şi Arte, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (2008) şi masterul Literatură română în context european, Facultatea de Litere, Universitatea din Craiova (2010). A fost redactor la revista de cultură „Mozaicul” şi la e-revista EgoPHobia. Și-a dezvoltat latura de artist performer lucrând cu Irinel Anghel, all round-artist, în proiecte conceptuale de performance. În 2014 a fost cooptată ca asistent dramaturg în echipa lui Robert Wilson și a Teatrului Național din Craiova, la montarea piesei „Rinocerii”. Timp de un an a fost manager interimar al Casei de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova. În 2017 a lucrat la producția „20 de tăceri” a grupului Karol Karol din Franța, regizată de Charles Chemin, producție realizată împreună cu Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște, spectacolul fiind o Premieră în cadrul Festivalului Internațional Babel.
În 2018 a lucrat ca dramaturg, sub coordonarea lui Charles Chemin, la spectacolul „Nopți ateniene”, compus din cele două piese ale lui William Shakespeare: „Timon din Atena” și „Visul unei nopți de vară”, spectacol montat la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova.
În prezent este îngerul păzitor al Proiectului Muzical CORBU.