Între 4-10 mai 2020, Clubul UNESCO-Adolescenții, Muzeul Național al Literaturii Române din București, Teatrul de Comedie și asociația Euro CulturArt celebrează online cea de-a XXIII-a ediție a Festivalului ”Salut, Adolescența”, inițiat de maestrul George Mihăiță. În fiecare zi din Săptămâna Adolescenților vor fi distribuite gratuit cărți scrise de adolescenți din România și Republica Moldova, în urma unor concursuri naționale de literatură, fotografie și arte plastice. Luni, 4 mai 2020, va fi distribuit gratuit, online, pdf-ul antologiei ”Matrioșka. Nouă prozatori adolescenți” , apărută, în 2018, la editura Tracus Arte, redactor: Teodor Dună, art director: Mihai Zgondoiu, carte cofinanțată de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național). Antologia prezintă cele mai frumoase povestiri scrise de adolescenţi, selectate de un juriu format din Dan Mircea Cipariu, Florin Iaru și Cristian Teodorescu, în urma Concursului Naţional „Cele mai frumoase povestiri ale adolescenţilor”. Adolescenții care au publicat în ”Matrioșka. Nouă prozatori adolescenți” sunt (în ordine alfabetică): Andreea-Mădălina Balea, Ana Cernea, Vlad-Cristian Dragne, Denisa Lepădatu, Elena Macsim, Elena Olaru, Sorina Rîndașu, Adela MariaTudose, Diana Vlasa. Partenerii media ai Festivalului ”Salut, Adolescența” sunt Radio România Cultural, AgențiadeCarte.ro, Ziua-a.ro.
”Mă bucur foarte tare să mă aflu aici și ca peste câțiva ani când vă vor apărea cărțile de debut personal să mă pot lăuda că m-am numărat printre descoperitorii talentului dumneavoastră. Mai sper că veți avea o carieră lungă și frumoasă. Îndrăznesc să pariez pe dumneavoastră de pe acum, că acest volum va ocupa un loc special în amintirile dumneavoastră. Vă doresc multă tenacitate, multă inspirație și cât se poate de mult succes.”, a spus scriitorul Cristian Teodorescu, la lansarea antologiei, miercuri, 9 mai 2018.
Maestrul George Mihăiță, iniţiatorul Legii privind instituirea Zilei Adolescenţilor, promulgată de Preşedintele României şi aprobată de către Parlamentul României la 13 noiembrie 1997, a citit, la lansarea antologiei ”Matrioșka. Nouă prozatori adolescenți” , povestirea Elenei Olaru, elevă în clasa a XI-a C, Liceul Teoretic ”Nicolae Bălcescu”, Medgidia, județul Constanța, ”Lanțul amoros”(Premiul I).
”Am să vă fac o mărturisire. Pe mine nu mă interesează cine scrie. Nu îi cunoșteam pe cei care participau la concurs și am avut surpriza de a da peste un nume cunoscut, un cursant pe care l-am avut la cursul de scriere creativă și am suferit un proces de conștiință, ce să fac? Mie îmi place cum scrie respectivul adolescent, dar mi-a fost elev. Atunci le-am spus celorlalți membrii ai juriului că la omul respectiv eu nu mai nicio părere și să decidă ei. Partea plăcută a lucrurilor este că și lor le-a plăcut. Această meserie de scriitor implică mai multe lucruri și printre ele este și una morală. Le spun cursanților mei că atunci când scriu să fie foarte cinstiți. Să povestească despre ei înșiși și nu despre cum vor alții să fie ei. Pe mine mă interesează într-un text ce gândește autorul, cum vede el lumea, prin intermediul personajelor, dacă e vorba de proză, prin intermediul conflictului, acțiunii sau prin intermediul metaforelor dacă e vorba de poezie. Textele respective ne-au plăcut în diverse măsuri, dar vreau să îi asigur pe cei care nu au intrat în selecție sau pe cei care au obținut premiul III sau mențiuni că acest concurs e un concurs. La vârsta voastră eu eram un poet mediocru foarte invidios pe celebritățile timpului.”, a spus Florin Iaru, la lansarea antologiei, miercuri, 9 mai 2018.
Antologia ”Matrioșka. Nouă prozatori adolescenți” poate fi descărcată aici:
Clubul UNESCO-Adolescenţii este o organizaţie non-politică, non-guvernamentală şi non-profit fondată de Maestrul George Mihăiţă. Preşedintele Clubul UNESCO-Adolescenţii este scriitorul Dan Mircea Cipariu, iar Vicepreşedintele asociaţiei este artistul vizual Mihai Zgondoiu.
Clubul UNESCO-Adolescenţii a fost creat în anul 1992 şi face parte din reţeaua mondială de cluburi UNESCO. Încă de la înfiinţare, Clubul UNESCO-Adolescenţii a făcut lobby parlamentar pentru legiferarea unei zile speciale dedicate fenomenului adolescentin. Astfel, în 1997, a fost promulgată LEGEA nr. 197 din 17 noiembrie 1997 privind instituirea Zilei Adolescentului în fiecare an.
Clubul UNESCO-Adolescenţii este printre primele asociaţii non-guvernamentale din România dedicate adolescenţilor. Scopul clubului este realizarea de programe cultural-sportive, turistice, info-educaţionale, de descoperire de noi şi tinere talente şi de promovare a acestora în plan profesional şi în viaţa publică.
Clubul UNESCO-Adolescenţii a colaborat încă de la înfiinţare cu instituţii culturale publice precum AFCN, Primăria Muncipiului Bucureşti, ArCub, Teatrul de Comedie, Primăria Sectorului 3 şi Primăria Sectorului 6 în realizarea unor proiecte culturale, artistice şi info-educaţionale pentru promovarea adolescenţilor şi a tinerilor creatori din domeniile artelor spectacolului, artelor vizuale şi ale literaturii.
Proiectele noastre comune, Săptămâna Adolescenţilor, Comedia ţine la TINEri, Festivalul Naţional de Teatru pentru Liceeni „Jos Pălăria”, Vernisaj A, Virtual Text A, Cursurile gratuite de actorie pentru elevi (profesor Delia Nartea), au venit în întâmpinarea creativităţii adolescenţilor din Bucureşti şi din ţară şi au devenit repere de referinţă pentru colaborarea dintre o reprezentantă a societăţii civile, o instituţie culturală aflată sub finanţarea unei autorităţi publice locale şi Primăria Municipiului Bucureşti.
În cele 22 de ediţii de până acum ale Festivalului Naţional de Teatru „Jos Pălăria”, au urcat pe scenă peste 5000 de adolescenţi (din care câţiva au ajuns mari actori şi regizori), iar premiile au fost decernate, de-a lungul anilor, de Marcel Iureş, Horaţiu Mălăele, Maia Morgenstern, Emilia Popescu, Vlad Cristache, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Alex Bogdan etc.