Între 4-10 mai 2020, Clubul UNESCO-Adolescenții, Muzeul Național al Literaturii Române din București, Teatrul de Comedie și asociația Euro CulturArt celebrează online cea de-a XXIII-a ediție a Festivalului ”Salut, Adolescența”, inițiat de maestrul George Mihăiță. În fiecare zi din Săptămâna Adolescenților vor fi distribuite gratuit cărți scrise de adolescenți din România și Republica Moldova, în urma unor concursuri naționale de literatură, fotografie și arte plastice. Joi, 7 mai 2019, va fi distribuit gratuit, online, pdf-ul antologiei „Itinerarii”, apărută la Editura Muzeul Literaturii Române din București, proiect co-finanțat de Ministerul Culturii. ”Itinerarii” cuprinde textele câştigătoare sau scrise pentru programul „Rezidenţa LiterArt Franța-România” – prima rezidenţă de scriere creativă şi creaţie vizuală din România dedicată adolescenţilor. În prima vacanţă intersemestrială a anului trecut, între 4-8 februarie 2019, au avut loc, în spaţiile Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, ateliere de scriere creativă coordonate de scriitorii Dan Mircea Cipariu şi Florin Iaru, precum şi ateliere de creaţie vizuală coordonate de Maestrul Mircia Dumitrescu şi artistul vizual Mihai Zgondoiu. Au fost prezenţi 6 adolescenţi pentru secţiunea literară (în ordine alfabetică): Ioan Coroamă (Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, Iaşi), Vlad C. Dragne (Colegiul Naţional „Sf. Sava”, Bucureşti), Denisa Lepădatu (Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, Galaţi), Elisa Merca (Şcoala Germană Hermann Oberth, Voluntari), Luca Ştefan Ouatu (Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Iaşi) şi Diana Vlasa (Liceul Vocaţional de Artă, Târgu Mureş). Au fost prezenţi 7 adolescenţi pentru secţiunea arte vizuale (în ordine alfabetică): Maria Alexandra Bărbieru (Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, Bucureşti), Ioana Ionescu (Colegiul de Artă „Carmen Sylva”, Ploieşti), Silvia-Ioana Niculae (Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, Bucureşti), Constantin Popovici (Liceul de Arte Plastice, Timişoara), Matei Rădulescu (Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, Bucureşti), Sânziana Maia Vieru (Liceul de Arte Plastice, Timişoara) şi Maria Anastasia Soleanu (Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, Bucureşti). Partenerii media ai Festivalului ”Salut, Adolescența” sunt Radio România Cultural, AgențiadeCarte.ro, Ziua-a.ro.
”Sunt bucuros că am putut să ducem la bun sfârșit Rezidența LiterArt. Acest proiect este un vis împlinit al meu pentru că în ’87-‘88 am avut bucuria și privilegiul ca împreună cu colegii mei de generație, Bogdan O. Popescu, Sorin Gherguț, Dan Pleșa, Robert Șerban, Alexander Baumgarten, să mergem la taberele naționale de creație Tinere condeie, care erau organziate de Comitetul Central al Uniunii Tineretului Comunist și pentru noi era un lucru senzațional ca în acea epocă dictatorială să îi avem profesori pe Mircea Cărtărescu, Florin Iaru, Bogdan Ghiu, Ion Mureșan, Ion Bogdan Lefter. Acolo era o atmosferă formidabilă. Țin minte că era o bătaie cine să ajungă la conferințele lui Cărtărescu și ale lui Iaru. Peste ani, m-am gândit să nu rămână fără urmări această faptă bună din adolescență și să fac chiar împreună cu Florin Iaru acest atelier de scriere creativă. Noi, anul trecut, am exersat ceva uluitor la Arad, unde am fost în vreo 4 sau 5 localități. A trebuit să inventăm ceva cu totul și cu totul ieșit din comun, încât oamenii să stea o oră jumătate ca la un spectacol la atelierele de scriere creative. Noi tot vorbim despre faptul că aceste ateliere de scriere creativă ar trebui să existe la facultăți, licee, în toată țara. Acest proiect este dus la bun sfârșit grație Muzeului Național al Literaturii Române, condus de bunul nostru prieten Ioan Cristescu, Asociației Euro CulturArt și Clubului Unesco-Adolescenții. Am reușit în urma unei selecții destul de puternice, au trimis multe persoane foarte multe texte, asta a fost prima surpriză, ne-a fost destul de greu să alegem. Am ales 7 autori la literatură și 7 artisți la arte plastic. Au rămas din șase pentru că Gabriel Cărtărescu a fost în Mexic. Asta este povestea faptului ca sunt 6 la literatură și 7 la arte plastice. Sper ca la anul să putem continua acest proiect”, a spus Dan Mircea Cipariu, coordonatorul Rezidenței LiterArt, marți, 18 iunie 2019, la evenimentul de lansare al antologiei ”Itinerarii”.
Florin Iaru: ” E o mare diferență între voi, cei care faceți artă vizuală și cei ce fac o artă lingvistică. În timp ce voi deprindeți o meserie pe care apoi o practicați, pentru cei care scriu existența este mult mai dură. Experiența mea, a lui Mircea Cărtărescu, a lui Alexandru Mușina și a tuturor colegilor mei ne spune următorul lucru, cu cât un adolescent e mai talentat cu atât are mai multe șanse să nu mai scrie nimic după 19 ani. E un fapt. Nu am izbutit până astăzi să aflu de ce. În adolescență lucrurile sunt mai clare, pentru unii există un tip de intuiție, pentru alții există un tip de învățare și de orgoliu. Noi eram printre cei cu ambiție și orgoliu, nu păream a fi talentați. Eram caracuda, ce se spunea la Junimea că e caracuda. În clipa în care vă găsiți o formulă în adolescență, din ce motive nu știu, încetează un soi de căutare a unor noi mijloace, a unor drumuri noi. Noi, oamenii maturi, suntem încântați cum niște oameni atât de tineri găsesc niște formule care ne plac. Cel mai tânăr poet la 16 ani, Vasile Poenaru, și-a închis cariera și a devenit un foarte bun editor. Schimbările care vor avea loc în mentalitatea voastră pentru că treceți de la adolescență la tinerețe, modul vostru de gândire se schimbă, dar dacă vă rămân tehnicile bine puse la punct veți putea recrea. Adolescenții care nu mai scriu au ajuns la o formulă fără să știe cum au ajuns acolo. Noi, oamenii maturi, avem un mare defect, când vă judecăm pe voi aplicăm criteriile noastre . Voi nu trebuie să îmi plăceți mie, trebuie să mă intrigați. Un bun prieten de-al meu, un poet decedat, Florin Mugur, mi-a spus un lucru în lumea asta nu te bate cu poeții oficiali, încearcă să fii un săritor la înălțime și pune-ți ștacheta la 2,47, acolo unde nu a putut să sară nimeni.Dacă îți pui ștacheta cu băieții care sar 1 metru o să fii foarte mulțumit. La fel se întâmplă și cu voi, să nu credeți în laudele noastre. Primii voștri dușmani suntem noi. Artiștii au știința obiectului, scriitorii în România nu o au. Plasticienii învață tehnici, scriitorii din România nu sunt autodidacți și din cauza asta cei mai mulți ratează, nu au un set minimal de unelte. Oamenii nu inventează nimic altceva decât tehnici, restul rămâne la fel, dragoste/dușmănie, moarte/viață, prietenie/ dușmănie, război/pace, disperare/speranță. Astea sunt temele. De 10 mii de ani nu vorbim de nimic altceva, tot ce diferă este tehnica. ”
Antologia ”Itinerarii” poate fi descărcată de la următoarea adresă web:
Miercuri, 6 mai 2020, a fost distribuit gratuit, online, pdf-ul antologiei „SUPRADOZA DE DRAGOSTE. Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenţilor”, apărută în 2017 la Editura Muzeului Literaturii Române, cu o copertă semnată de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Antologia cuprinde și câteva fotografii selectate în urma Concursului Naţional “InstantAdolescenţa” – cele mai bune fotografii digitale realizate de adolescenţi cu telefonul mobil. ”Supradoza de dragoste” prezintă poemele scrise de 22 de adolescenţi din România şi Republica Moldova, poeme selectate de un juriu format din Ioana Crăciunescu, Dan Mircea Cipariu şi Florin Iaru, în urma Concursului Naţional „Cele mai frumoase poezii de dragoste ale adolescenţilor”. ”Supradoza de dragoste” a fost un proiect co-finanțat de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național).
Antologia ”Supradoza de dragoste” poate fi descărcată de la următoarea adresă web:
https://www.agentiadecarte.ro/wp-content/uploads/2020/05/supradoza-de-dragoste-2017.pdf
Marți, 5 mai 2020, a fost distribuit gratuit, online, pdf-ul antologiei ”reUNIRE”, apărută, în 2018, la editura arădeană Mirador, în urma atelierelor de scriere creativă susținute de scriitorii Dan Mircea Cipariu și Florin Iaru în licee din Pecica, Sântana, Nădlac și Arad. ”reUNIRE” a fost organizat de Centrul Cultural Judeţean Arad, în cadrul proiectului „reUNIRE” – un concurs judeţean de literatură şi ateliere de scriere creativă care s-au desfăşurat în licee şi colegii din judeţul Arad. Din juriu au făcut parte: Florin Iaru, Dan Mircea Cipariu, Ioan Matiuţ și Eugen Rogojan. Antologia ”reUNIRE” cuprinde 19 autori, adolescenți cu vârste între 10 și 19 ani.
Antologia ”reUNIRE” poate fi descărcată de la următoarea adresă web:
https://www.agentiadecarte.ro/wp-content/uploads/2020/05/Antologia-reUNIRE.pdf
Luni, 4 mai 2020, a fost distribuit gratuit, online, pdf-ul antologiei ”Matrioșka. Nouă prozatori adolescenți” , apărută, în 2018, la editura Tracus Arte, redactor: Teodor Dună, art director: Mihai Zgondoiu, carte cofinanțată de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național). Antologia prezintă cele mai frumoase povestiri scrise de adolescenţi, selectate de un juriu format din Dan Mircea Cipariu, Florin Iaru și Cristian Teodorescu, în urma Concursului Naţional „Cele mai frumoase povestiri ale adolescenţilor”. Adolescenții care au publicat în ”Matrioșka. Nouă prozatori adolescenți” sunt (în ordine alfabetică): Andreea-Mădălina Balea, Ana Cernea, Vlad-Cristian Dragne, Denisa Lepădatu, Elena Macsim, Elena Olaru, Sorina Rîndașu, Adela MariaTudose, DianaVlasa.
Antologia ”Matrioșka. Nouă prozatori adolescenți” poate fi descărcată de la următoarea adresă web:
https://www.agentiadecarte.ro/wp-content/uploads/2020/05/Proza-Adolescen%C8%9Bi-2018.TIPAR_.pdf
Clubul UNESCO-Adolescenţii este o organizaţie non-politică, non-guvernamentală şi non-profit fondată de Maestrul George Mihăiţă. Preşedintele Clubul UNESCO-Adolescenţii este scriitorul Dan Mircea Cipariu, iar Vicepreşedintele asociaţiei este artistul vizual Mihai Zgondoiu.
Clubul UNESCO-Adolescenţii a fost creat în anul 1992 şi face parte din reţeaua mondială de cluburi UNESCO. Încă de la înfiinţare, Clubul UNESCO-Adolescenţii a făcut lobby parlamentar pentru legiferarea unei zile speciale dedicate fenomenului adolescentin. Astfel, în 1997, a fost promulgată LEGEA nr. 197 din 17 noiembrie 1997 privind instituirea Zilei Adolescentului în fiecare an.
Clubul UNESCO-Adolescenţii este printre primele asociaţii non-guvernamentale din România dedicate adolescenţilor. Scopul clubului este realizarea de programe cultural-sportive, turistice, info-educaţionale, de descoperire de noi şi tinere talente şi de promovare a acestora în plan profesional şi în viaţa publică.
Clubul UNESCO-Adolescenţii a colaborat încă de la înfiinţare cu instituţii culturale publice precum AFCN, Primăria Muncipiului Bucureşti, ArCub, Teatrul de Comedie, Primăria Sectorului 3 şi Primăria Sectorului 6 în realizarea unor proiecte culturale, artistice şi info-educaţionale pentru promovarea adolescenţilor şi a tinerilor creatori din domeniile artelor spectacolului, artelor vizuale şi ale literaturii.
Proiectele noastre comune, Săptămâna Adolescenţilor, Comedia ţine la TINEri, Festivalul Naţional de Teatru pentru Liceeni „Jos Pălăria”, Vernisaj A, Virtual Text A, Cursurile gratuite de actorie pentru elevi (profesor Delia Nartea), au venit în întâmpinarea creativităţii adolescenţilor din Bucureşti şi din ţară şi au devenit repere de referinţă pentru colaborarea dintre o reprezentantă a societăţii civile, o instituţie culturală aflată sub finanţarea unei autorităţi publice locale şi Primăria Municipiului Bucureşti.
În cele 22 de ediţii de până acum ale Festivalului Naţional de Teatru „Jos Pălăria”, au urcat pe scenă peste 5000 de adolescenţi (din care câţiva au ajuns mari actori şi regizori), iar premiile au fost decernate, de-a lungul anilor, de Marcel Iureş, Horaţiu Mălăele, Maia Morgenstern, Emilia Popescu, Vlad Cristache, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Alex Bogdan etc.