spot_img

”Viața secretă a scriitorilor” de Guillaume Musso, un thriller perfect construit și o carte despre dragostea de cărți

De opt ani consecutiv, Guillaume Musso conduce topul celor mai bine vânduți scriitori francezi, iar fiecare nou roman al său este întâmpinat de cititori cu certitudinea de a ține în mână o carte bine scrisă și, cu siguranță, captivantă. Aceasta este „specialitatea” lui Guillaume Musso, scriitorul francez tradus în peste 40 limbi și cu mai mult de 11 milioane de exemplare ale cărților sale vândute în toată lumea. ”Viața secretă a scriitorilor”, cel de-al 16-lea roman semnat de Guillaume Musso și publicat la noi de Editura Trei, în colecția Fiction Connection, se anunță deja o carte cu un succes răsunător la public. A fost considerat „un thriller elegant”, dar și „un omagiu adus literaturii”. Guillaume Musso a reușit să creeze un roman în care celebrează cartea și, în același timp, o poveste care absoarbe cititorul cu forța unui vârtej uriaș. Și de acest lucru avem nevoie în vremuri de neliniște, ca cele pe care le traversăm acum – de cărți care să ne hrănească mintea, de romane care să ne umple sufletul de emoții pozitive.

 „Pentru a supraviețui, trebuie să spunem povești” / Umberto Eco

Firul director al romanului este fraza lui Gabriel Gacia Marquez potrivit căreia «Fiecare om are trei vieți: o viață privată, o viață publică și o viață secretă…»” spune Guillaume Musso. Iar scriitorul francez ne conduce cu abilitate pe o insulă din Mediterana, unde celebrul scriitor Nathan Fawles, protagonistul romanului său, s-a retras în culmea gloriei, la numai 35 de ani. A renunțat la scris, după ce a publicat trei bestselleruri și nimeni nu înțelege acest mister. Un scriitor aspirant ajuns librar de ocazie are propria sa poveste, iar jurnalista Mathilde Monney are, la rândul ei, o viață secretă. Destinele celor trei personaje se intersectează, iar când cele nerostite și ascunse se acumulează, ca piesele unui puzzle, iar apoi tabloul complet se revelează, suspansul explodează, iar finalul nu este nici pe departe cel pe care ni l-am fi imaginat.

Pe lângă intriga specifică unui thriller, romanul lui Musso este înțesat de referințe literare. Suntem purtați într-o lume a scriitorilor, iar cititorii vor putea descoperi mecanismele secrete ale actului conceperii unui roman. Fiecare capitol al cărții se deschide cu un motto aparținând unui scriitor celebru, iar parte a dialogurilor dintre personaje descifrează „taina” scrisului, momentul când ideea devine poveste, iar aceasta se cere spusă.

Este o carte despre dragostea de cărți. Am vrut să vă vorbesc despre inspirație, să explic munca unui scriitor, dar să o fac într-un mod liniștit și fericit”, spune Musso, care recunoaște că lucrul la această carte a fost foarte distractiv. Noul roman al scriitorului francez pare să fie, după opinia criticilor, cea mai personală și mai de succes carte a sa.

Guillaume Musso este nu doar un scriitor de succes, ci și unul foarte prolific. Cel de-al șaisprezecelea roman, „Viața secretă a scriitorilor”, este inspirat de o altă carte celebră a sa, „Fata și noaptea”, publicată la noi de Editura Trei.

A fost un roman din care m-am extras atât de greu încât am vrut să păstrez același personaj. La început, am pornit cu o poveste în care l-am văzut pe naratorul romanului precedent, Thomas, fiind invitat la o nuntă pe o insulă”, a declarat scriitorul pentru Hachette. „Voiam să păstrez acest personaj, pentru că am vrut să rămân într-un univers al scriitorilor, al creației romanești”. Ideea a fost însă abandonată: „Scriu romane de cincisprezece ani și, de-a lungul timpului, am învățat să deosebesc ideile bune de cele proaste”.

„Viața secretă a scriitorilor” este un roman pe care-l vor citi cu multă plăcere persoanele care au nevoie de cărți ca de pâine și nu concep să treacă nici măcar o zi fără să citească măcar câteva rânduri. De asemenea, romanul poate fi de un ajutor real pentru cei care vor să-și „încerce condeiul” și să scrie sau pentru curioșii să descopere alchimia nașterii unei cărți.

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508