spot_img

Scrisori de 8 Martie, de la copiii rămași acasă, pentru mamele plecate să muncească în străinătate

Copiii ai căror mame sunt plecate în străinătate, incluși în programele Organizației Salvați Copiii, și-au scris dorul pe felicitări realizate cu ocazia zilei de 8 Martie. Scrisorile au ajuns la mamele care lucrează în Italia, Germania, Austria, Spania, Marea Britanie, Danemarca, Finlanda, Franța și Olanda și care nu au putut fi alături de copiii lor de Ziua Mamei. În cadrul campaniei „Mi-e dor de tine, mamă”, derulată de compania de curierat DPD România și de Organizația Salvați Copiii România, peste 100 de copii au trimis felicitări de Ziua Mamei către mamele lor aflate departe.

Dragă mamă, îți doresc o primăvară frumoasă, la fel ca tine. Mi-aș dori să fii lângă mine, să fim unul lângă celălalt și să petrecem timpul pe care l-am pierdut. Chiar dacă nu ești aproape de mine, să știi că mă gândesc mereu la tine și abia aștept să vii acasă”, a scris un băiețel.

Sora lui, Alina, și-a așternut și ea pe hârtie dorul pentru mămica ei.

Dragă mamă, îți doresc o primăvară frumoasă, așa ca tine. Să știi că îmi este foarte dor de tine și te așteptăm acasă. Te iubesc, mamă! Și la mulți ani! Că tot e și ziua ta îți doresc multă sănătate. Cu drag, Alina.

Printre copiii din programul Salvați Copiii care au scris și au desenat cu gândul la mama plecată la muncă în străinătate este și Maria. Are 9 ani, îi place să joace șotron și îi place muzica. Se înțelege excelent cu sora ei mai mare, Ioana, și amândouă își iubesc enorm bunicii. Dar nu înțeleg de ce nu pot să stea împreună cu părinții, pe care îi văd doar o dată pe an, când merg în vacanță la ei, în Spania, unde aceștia au plecat să muncească. E minunată vacanța în Spania, pe atât de frumoasă pe cât de dureroasă este despărțirea, când vacanța se sfârșește. Cel mai greu este la serbări și de sărbători, când toți copiii se bucură să fie împreună cu părinții lor. Iar pentru Maria și Ioana nu se poate.

Este firesc ca părinții să facă tot ce le stă în putință pentru binele copiilor lor. Vulnerabilitatea emoțională a copiilor rămași acasă este deja destul de mare, iar în preajma sărbătorilor devine copleșitoare. De aceea, pe lângă implicarea lor în activități de socializare în astfel de perioade, îi stimulăm să își exprime și să transmită trăirile și emoțiile către mamele aflate departe. Felicitările și scrisorile aduc mamelor un strop de fericire de ziua lor, chiar dacă nu pot înlocui căldura unei îmbrățișări”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii.

Curierii DPD România, companie care face livrări internaționale în toată Europa, sunt deseori impresionați de poveștile pe care le află atunci când aduc pachete de la părinții plecați la muncă în străinătate sau preiau colete pentru ei – de la copiii rămași acasă și de la cei care au grijă de ei.

„Știm că de 8 Martie se obișnuiește ca mamele din România să primească felicitări realizate la clasă de către copiii lor. Iar din cauza distanței, mamele plecate la muncă în străinătate nu au parte de această bucurie. Ne-am gândit la ele, dar și la micuți atunci când am decis să expediem aceste scrisori pline de emoție”, a declarat Elena Andrei, director de marketing la firma de curierat DPD România.

Conform Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopției, 85.089 de copii aveau părinții plecați la muncă în străinătate, în septembrie 2019, din care 15.910 copii cu ambii părinți plecați și 11.205 copii cu părintele unic susținător plecat.

Organizația Salvați Copiii dezvoltă din 2010 servicii de suport specializat adresate atât copiilor rămași acasă cât și părinților lor sau reprezentanților legali. Acestea sunt asigurate în cadrul a 17 centre locale și constau în consilierea psihologică, pregătirea școlară suplimentară, activități de socializare și timp liber pentru copii, facilitarea comunicării lor cu părinții din străinătate, precum și oferirea de consiliere și suport persoanelor în grija cărora au rămas. Peste 8.500 de copii și 5.900 de adulți au beneficiat până acum de suportul echipei Salvați Copiii.

 

Despre Compania de curierat DPD România

Compania de curierat DPD România, parte a DPD Group, rețeaua de curierat rutier numărul 1 din Europa, este activă pe piața locală din 2008, după preluarea Pegasus Courier. În prezent, se află printre primele companii de curierat rapid și coletărie din România, cu o acoperire de 100% a teritoriului național. Are peste 1.200 de angajați (inclusiv francizele) și 10 milioane de colete livrate anual. DPD efectuează livrări în toată Europa.

 

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii: 30 de ani

De 30 de ani, Organizația Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. În tot acest timp, peste 2.200.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației. Salvați Copiii România este membru Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508