În perioada 4 – 6 martie 2020, la Muzeul Național al Țăranului Român, va avea loc evenimentul comemorativ ce marchează centenarul actorului Ernest Maftei. Proiecțiile de film, amintirile depănate și expoziția de sculptură vor omagia omul și vor readuce pe scenă actorul etern.
Aflați în pragul centenarului lui Ernest Maftei, invitația lansată de Muzeul Național al Țăranului Român propune trei zile închinate unui om de o simplitate fermecătoare, pe care generații de toate vârstele și multe altele de acum înainte îl vor cunoaște drept Bădia.
În zilele de 4, 5 și 6 martie, la Cinema Muzeul Țăranului vor fi proiectate câteva dintre cele mai îndrăgite filme cu Ernest Maftei. Proiecțiile vor fi însoțite de cuvintele celor care i-au fost aproape și care l-au cunoscut așa cum ar trebui să rămână în gândul tuturor.
PROGRAM RETROSPECTIVĂ ERNEST MAFTEI
Cinema Muzeul Țăranului
Miercuri, 4 martie, ora 19.00
Desfășurarea, de Paul Călinescu, 1955, 102 minute, AG
Ecranizare după Marin Preda – nuvela omonimă.
Ilie Barbu care a trudit din greu pe moșie, vede în „colectivizare” drumul spre fericire. Degeaba se împotrivesc chiaburii! Planurile lor otrăvite vor fi dejucate. „Desfășurarea rămâne un adevărat model de transpunere a unui text
literar, de surprindere și transfigurare a faptului de viață”. (Ion Cantacuzino, 1976 – Cinematograful românesc contemporan).
Joi, 5 martie, ora 18.00
Duhul aurului
Regie: Dan Pița, Mircea Veroiu, 1974, 88 minute, AG
Film în două părţi – «Mârza» (Mircea Veroiu) şi «Lada» (Dan Piţa) – ecranizare după schițele lui Ion Agârbiceanu «Vâlva băilor», care istoriseşte viaţa unui holoangăr (hoţ de aur) care fură spre împlinirea unei imposibile iubiri pentru bogata şi frumoasa fată a cârciumăresei, şi «Lada», care este povestea cu tâlc a unei căsnicii din interes.
Joi, 5 martie, ora 20.00
Mere roșii, de Alexandru Tatos, 1975, 90 minute, AG
Ecranizare după nuvela „38 cu doi” de Ion Băieșu. Conflictele unui tânăr doctor repartizat într-un spital de provincie cu mentalitățile învechite și orgoliile supradimensionate ale celor cu care trebuie să lucreze.
Vineri, 6 martie, ora 18.00
Meandre, de Mircea Săucan, 1966, 95 minute, AG
Trei intelectuali aflați într-un moment de criză interioară, în care valori morale, precum originalitatea și îndrăzneala, libertatea de creație și non-conformismul, se văd copleșite de înfrângerea asumată și de conformism.
„Mircea Săucan are darul rar de a ne face să aprofundam în permanență, dincolo de ce apare la prima vedere, adică știe să dezvăluie subconștientul, sensul adânc al faptelor.” – (Iulian Mihu, 1967 – Contemporanul).
Vineri, 6 martie, ora 20.00
Prin cenușa imperiului, de Andrei Blaier, 1976, 101 minute, AG
Ecranizare după romanul „Jocul cu moartea” de Zaharia Stancu.
Filmul urmărește destinul a două personaje masculine opuse – un tânăr șchiop și naiv, fără experiența vieții și un escroc matur, trecut prin viață și cu pretenția de a fi recunoscut ca parte a elitei. Cei doi sunt capturați într-o razie din București, în timpul ocupației germane și sunt duși pe front pentru a săpa tranșee. Cu greu reușesc să scape și
începe o perioadă de aventuri, fiind obligați să supraviețuiască împreună. Tânărul Darie trece printr-un proces de inițiere și alege să plece pe front, iar escrocul, Diplomatul, este arestat. Acțiunea se petrece în timpul Primului Război Mondial.
Vineri, 6 martie, ora 17.00, Muzeul Național al Țăranului Român va găzdui, la Sala Irina Nicolau, un vernisaj de sculptură cu lucrări semnate de nume mari ale artei contemporane. Expoziţia poate fi vizitată
până pe 15 martie 2020.
Expozanți: Giani Amarandei, Mioara Băndărău, Bogdan Breza, Titi Ceara, Dumitru Cojocaru, Vlad Ciobanu, Giorgio Damiani, Misha Diaconu, Mircia Dumitrescu, Ovidiu Dumitru, Radu Dumitru, Claudiu Filimon, Costel Iacob,
Cristina Iliescu, Ovidiu Ionescu, Mihai Marcu, Jorge Mafu, Andrei Marina, Ioan Nemţoi, Cristian Pentelescu, Zoe Pop, Radu Popovici, Anton Raţiu, Victor Săraru, Alexandru Siminic, Nicolae Stoian, George Tănase, Ovidiu Ştefan Toader.
Film și sculptură, inovație și tradiție, moștenire și continuitate… Arta înscrie în veșnicie sufletul artistului. Împlinirea unui secol de la nașterea lui Ernest Maftei marchează un moment ideal pentru a spune cu
emoție că vom rămâne Mereu cu Bădia.
Intrarea este liberă.
Evenimentul este sprijinit de Centrul Național al Cinematografiei, Arhiva Națională de Filme şi DACIN SARA- Drepturi de autor în Cinematografie și Audiovizual- Societatea Autorilor Români din Audiovizual.