spot_img

Mereu cu Bădia – 100 de ani de la nașterea lui Ernest Maftei

În perioada 4 – 6 martie 2020, la Muzeul Național al Țăranului Român, va avea loc evenimentul comemorativ ce marchează centenarul actorului Ernest Maftei. Proiecțiile de film, amintirile depănate și expoziția de sculptură vor omagia omul și vor readuce pe scenă actorul etern.

Aflați în pragul centenarului lui Ernest Maftei, invitația lansată de Muzeul Național al Țăranului Român propune trei zile închinate unui om de o simplitate fermecătoare, pe care generații de toate vârstele și multe altele de acum înainte îl vor cunoaște drept Bădia.

În zilele de 4, 5 și 6 martie, la Cinema Muzeul Țăranului vor fi proiectate câteva dintre cele mai îndrăgite filme cu Ernest Maftei. Proiecțiile vor fi însoțite de cuvintele celor care i-au fost aproape și care l-au cunoscut așa cum ar trebui să rămână în gândul tuturor.

 

 

PROGRAM RETROSPECTIVĂ ERNEST MAFTEI
Cinema Muzeul Țăranului

Miercuri, 4 martie, ora 19.00
Desfășurarea, de Paul Călinescu, 1955, 102 minute, AG
Ecranizare după Marin Preda – nuvela omonimă.
Ilie Barbu care a trudit din greu pe moșie, vede în „colectivizare” drumul spre fericire. Degeaba se împotrivesc chiaburii! Planurile lor otrăvite vor fi dejucate. „Desfășurarea rămâne un adevărat model de transpunere a unui text
literar, de surprindere și transfigurare a faptului de viață”. (Ion Cantacuzino, 1976 – Cinematograful românesc contemporan).

Joi, 5 martie, ora 18.00
Duhul aurului
Regie: Dan Pița, Mircea Veroiu, 1974, 88 minute, AG
Film în două părţi – «Mârza» (Mircea Veroiu) şi «Lada» (Dan Piţa) – ecranizare după schițele lui Ion Agârbiceanu «Vâlva băilor», care istoriseşte viaţa unui holoangăr (hoţ de aur) care fură spre împlinirea unei imposibile iubiri pentru bogata şi frumoasa fată a cârciumăresei, şi «Lada», care este povestea cu tâlc a unei căsnicii din interes.

Joi, 5 martie, ora 20.00
Mere roșii, de Alexandru Tatos, 1975, 90 minute, AG
Ecranizare după nuvela „38 cu doi” de Ion Băieșu. Conflictele unui tânăr doctor repartizat într-un spital de provincie cu mentalitățile învechite și orgoliile supradimensionate ale celor cu care trebuie să lucreze.

Vineri, 6 martie, ora 18.00
Meandre, de Mircea Săucan, 1966, 95 minute, AG
Trei intelectuali aflați într-un moment de criză interioară, în care valori morale, precum originalitatea și îndrăzneala, libertatea de creație și non-conformismul, se văd copleșite de înfrângerea asumată și de conformism.
„Mircea Săucan are darul rar de a ne face să aprofundam în permanență, dincolo de ce apare la prima vedere, adică știe să dezvăluie subconștientul, sensul adânc al faptelor.” – (Iulian Mihu, 1967 – Contemporanul).

Vineri, 6 martie, ora 20.00
Prin cenușa imperiului, de Andrei Blaier, 1976, 101 minute, AG
Ecranizare după romanul „Jocul cu moartea” de Zaharia Stancu.
Filmul urmărește destinul a două personaje masculine opuse – un tânăr șchiop și naiv, fără experiența vieții și un escroc matur, trecut prin viață și cu pretenția de a fi recunoscut ca parte a elitei. Cei doi sunt capturați într-o razie din București, în timpul ocupației germane și sunt duși pe front pentru a săpa tranșee. Cu greu reușesc să scape și
începe o perioadă de aventuri, fiind obligați să supraviețuiască împreună. Tânărul Darie trece printr-un proces de inițiere și alege să plece pe front, iar escrocul, Diplomatul, este arestat. Acțiunea se petrece în timpul Primului Război Mondial.

Vineri, 6 martie, ora 17.00, Muzeul Național al Țăranului Român va găzdui, la Sala Irina Nicolau, un vernisaj de sculptură cu lucrări semnate de nume mari ale artei contemporane. Expoziţia poate fi vizitată
până pe 15 martie 2020.
Expozanți: Giani Amarandei, Mioara Băndărău, Bogdan Breza, Titi Ceara, Dumitru Cojocaru, Vlad Ciobanu, Giorgio Damiani, Misha Diaconu, Mircia Dumitrescu, Ovidiu Dumitru, Radu Dumitru, Claudiu Filimon, Costel Iacob,
Cristina Iliescu, Ovidiu Ionescu, Mihai Marcu, Jorge Mafu, Andrei Marina, Ioan Nemţoi, Cristian Pentelescu, Zoe Pop, Radu Popovici, Anton Raţiu, Victor Săraru, Alexandru Siminic, Nicolae Stoian, George Tănase, Ovidiu Ştefan Toader.

Film și sculptură, inovație și tradiție, moștenire și continuitate… Arta înscrie în veșnicie sufletul artistului. Împlinirea unui secol de la nașterea lui Ernest Maftei marchează un moment ideal pentru a spune cu
emoție că vom rămâne Mereu cu Bădia.

Intrarea este liberă.

Evenimentul este sprijinit de Centrul Național al Cinematografiei, Arhiva Națională de Filme şi DACIN SARA- Drepturi de autor în Cinematografie și Audiovizual- Societatea Autorilor Români din Audiovizual.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508