Joi, 27 februarie 2020, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea noului roman Dependența, de Constantin Cheianu, apărut la Editura Cartier în colecția Rotonda, coordonată de Emilian Galaicu-Păun. Alături de autor vor participa: Vitalie Ciobanu, Ion Moldovanu, Maria Șleahtițchi. Moderator: Emilian Galaicu-Păun.
Preț promoțional în ziua lansării.
Sesiune de autografe.
„Există în romanul lui Constantin Cheianu doi Dan Mătăsaru: unul e ziaristul curajos, amenințat cu moartea de politicienii corupți care au confiscat Republica Moldova, aclamat ca un erou de popor; altul e cel fragil, care nu poate uita traumele copilăriei din Basarabia sovietică, marcată de tatăl bețiv și mama autoritară. Tot ce a urmat e o evadare nereușită din acea copilărie brutală. Numai că smulgerea definitivă nu e posibilă. Între ipostaza infantilă și aceea matură se înșiră câteva experiențe erotice cu rol formator. E nevoie de multe stângăcii, nereușite, dar și confirmări de sine descoperite de-a lungul câtorva întâmplări afective și senzuale pentru a putea suplini iubirea atât de dură a mamei. La finalul drumului, în culmea gloriei, protagonistul descoperă că e același ca la șase-șapte ani, ca un ceas rămas neîntors jumătate de veac și caută o împăcare cu trecutul. Dependența e un roman social, politic, erotic, dar mai ales un bildungsroman scris dezinhibat, cu ruperi de ritm tematice și stilistice, care se citește pe nerăsuflate.” (Bogdan Crețu)
Constantin CHEIANU (născut în 1959, în s. Trușeni, Strășeni), dramaturg, prozator, publicist. După absolvirea Facultăţii de Litere a Universităţii de Stat din Chișinău (1982), devine redactor la hebdomadarul „Literatura și arta”, unde debutează cu nuvela Rouă tânără. Cofondator, împreună cu regizorul Alexandru Vasilache, al Teatrului de Buzunar (1993), pe scena căruia este montată dramatizarea sa după romanul lui Gabriel García Márquez Un veac de singurătate. Prima piesă originală a autorului, Plasatoarele, este premiată de Ministerul Culturii din Republica Moldova și montată la Teatrul „Eugène Ionesco” (regia Alexandru Cozub), spectacolul cucerind Marele Premiu al Festivalului Naţional de Dramaturgie (1998). În același an, este distins cu Premiul pentru Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova pentru volumul Luministul (Editura Arc, 1997), iar în 1999 apare, la Editura Cartier, prima parte – Totul despre mine! (Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova) – a ceea ce avea să devină, zece ani mai târziu, dilogia autobiografică Sex & Perestroika. Volumul a stat la baza unui spectacol cu același nume, montat în anul 2014 de Luminița Țîcu la Teatrul-Laborator „Foosbook”. Între 1999 și 2017, unsprezece piese ale autorului sunt montate pe scene din România, Republica Moldova și Ucraina. Spectacolul Luna la Monkberry (Golanii revoluţiei moldave), în regia lui Alexandru Grecu, este distins cu Marele Premiu al Festivalului Naţional de Dramaturgie organizat de Teatrul „Satiricus” (2008). În anul 2018, la Editura Cartier apare romanul său Ultima amantă a lui Cioran. Din anul 2010 până în prezent realizează două emisiuni de satiră politică: Ora de ras și Mai pe scurt la postul Jurnal TV.
Dependența, de Constantin Cheianu (Rotonda). Broșată, 152 pag. Preț: 23 RON/ 99 MDL
Poți procura cartea și online, oriunde ai fi. E simplu. Intră pe shop.cartier.md/
Ebooks Cartier sunt pe iBooks sau pe shop.cartier.md/
În Rotonda au mai apărut:
Narațiuni ale erosului (eseu), de Nina Corcinschi
Critice. Areul Marginii și alte narațiuni critice (eseu), de Andrei Țurcanu
Cum se inventează un huligan? Mihail Sebastian, ziarist la “Cuvîntul”, de Laszlo Alexandru
Jurnal la sfârșitului lumii, de Vasile Ernu
Lagărul 33 (roman), de Lilia Bicec-Zanardelli
Vișinul baronului Münchhausen (stări), de Valeriu Turea
A(II)Rh+eu (poem) & Apa.3D (Poemelnic), de Emilian Galaicu-Păun
Să vină sirienii, bețivii și Donbasul (portrete și reportaje), de Polina Cupcea
Hrișca & Masala (blogograme), de Sorin Hadârcă
Woldemar (roman), de Oleg Serebrian
Ultima amantă a lui Cioran (roman), de Constantin Cheianu
Sebastian (roman), de Gelu Diaconu
Câinele de bronz (roman), de Emanuela Iurkin
Limba de hârtie (eseu), de Tamara Cărăuș
Duși cu Titanicu (proză), de Valentin Guțu
Zece femei (eseu), de Al.Cistelecan
Manierismul românesc (eseu), de Lucia Țurcanu
În curând:
Canon (roman), de Ghenadie Postolache
Idei și fantasme. Lecturi în hialin (eseu), de Adrian Ciubotaru
Antimediul (roman), de Arthur Suciu
Al nostru (roman), de Mihai Răcilă