Luni, 3 februarie 2020, de la ora 19.00, a avut loc primul mare eveniment din acest an propus de Institutul Cervantes din București iubitorilor de cultură din capitală: vernisajul celor trei picturi murale create de Pisica Pătrată, unul dintre primii street artists din România, în holul instituției din Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38. Colaborarea dintre apreciatul artist vizual român și principalul spațiu de popularizare a culturii spaniole și hispano-americane în România este prilejuită de dorința instituției de marca cei 25 de ani de la deschiderea filialei din București.
„Bucureștiul este un oraș atât de plin de viață, ne dorim să îi imprimăm Institutului Cervantes o imagine în același ton! Iar cu ajutorul acestor imagini în mișcare create de talentatul artist român Pisica Pătrată, am reușit, credem noi, să subliniem excelent legăturile dintre Spania și România.
Acesta este doar începutul: plănuim ca, anual, să invităm artiști din România, din Spania sau din spațiul hispano-american să evidențieze artistic această puternică legătură dintre social și uman în spațiul Institutului Cervantes din București”, a declarat Jorge Jiménez-Zumalacárregui, Directorul Institutului Cervantes din București.
Cele trei picturi murale semnate de Pisica Pătrată găzduite în incinta Institutului Cervantes din București pot fi vizionate de oricine dorește, pe durata întregului an 2020, în intervalul orar în care instituția are program cu publicul (luni-vineri: 09.00-21.00 și sâmbăta: 09.00-15.00).
Piesa principală a proiectului o reprezintă compoziția din holul central, creație care însumează toate preocupările recente ale artistului: relațiile, vecinătatea, suprapunerea, alăturarea, succesiunea personajelor din imaginarul său, grupate generic sub numele de Pisica Pătrată. Alte două lucrări, situate la mezanin, respectiv etajul I al instituției, completează proiectul artistic.
„Prin acest proiect, Institutului Cervantes din București a girat nu doar numele meu, ci un întreg curent artistic care, deși actual, este văzut de multe ori ca un act de vandalism. Este așadar un moment important pentru toți cei care compun comunitatea street-artists, un gest, atât de necesar, de recunoaștere a creației lor”, a mărturisit Pisica Pătrată, artistul care semnează cele trei picturi.
E.S. Domnul Manuel Larrotcha Parada, Ambasadorul Spaniei în România, a salut de asemenea proiectul inițiat de Institutul Cervantes din București: „Este o dovadă palpabilă a dorinței de a strânge legăturile dintre cele două țări, prin intermediul culturii”.
Vernisajul a fost urmat de un performance OrkiPP (ORKID & PISICA PĂTRATĂ, live-drawing).
Institutul Cervantes din Bucuresti, deschis în 1995, este unul dintre cele peste 90 de centre de pe cinci continente ale Institutului Cervantes din Spania, fiind principalul loc de popularizare a culturii spaniole în capitala țării noastre. Înființat la Madrid în 1991, Institutul Cervantes, ce poartă numele legendarului scriitor iberic, are ca scop declarat promovarea și predarea limbii spaniole și a face cunoscută cultura Spaniei și a țărilor de limbă spaniolă.
Este situat pe Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38, în clădirea Hotelului Cișmigiu și dispune de săli de curs, bibliotecă, un auditorium şi sală de expoziţii. În prezent, institutul este condus de Jorge Jiménez-Zumalacárregui.
Institutul Cervantes din capitala țării noastre organizează, în colaborare cu diferite instituții locale și străine, activități culturale diverse, atât literare, cât și muzicale sau de artă plastică, tocmai pentru a prezenta o panoramă variată a culturii spaniole. De asemenea, Institutul dispune de o bibliotecă cu peste 25.000 de volume, care constituie punctul de referință pentru cei ce folosesc limba spaniolă ca instrument de lucru.
Dincolo de promovarea limbii și culturii spaniole, Institutul Cervantes oferă posibilitatea organizării unor evenimente ce pot avea în prim-plan artiștii și cultura română, fie prin proiecte în care este direct implicat, fie prin punerea la dispoziție, prin închiriere, a unor spații pe care le deține, precum Sala „Auditorium” sau Sala de expoziții.
Parteneri media ai evenimentului: Radio România Cultural, Observator cultural.