Academia Română este alături de tinerii care au obținut rezultate notabile la olimpiadele internaționale de matematică, fizică, chimie și biologie. Academia Română în colaborare cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei“ și Centrul de cercetare ELI-NP organizează, în perioada 8-12 ianuarie 2020, un program educațional destinat elevilor cu talent pentru știință din toată țara, care au obținut rezultate notabile la olimpiadele naționale și internaționale.
În cadrul acestui program, intitulat „Școala de vacanță a Academiei Române“, elevii vor participa la lecții susținute de academicieni, profesori și oameni de știință români: acad. Ioan-Aurel Pop, acad. Răzvan Theodorescu, acad. Bogdan Simionescu, acad. Victor Voicu, acad. Ioan Dumitrache, acad. Marius Andruh, acad. Nicolae Victor Zamfir, acad. Maya Simionescu, acad. Victor Spinei, prof. Radu Gologan. Olimpicii vor vizita laboratoare aparținând institutelor de cercetare ale Academiei Române și de pe platforma Măgurele. Programul educațional include vizionarea de spectacole la Opera Națională și la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale“ din Bucureşti.
Elevii provin de la Colegiul Național „Barbu Știrbeiׅ“ și Liceul Teoretic „Mihai Eminescu“ din Călărași, Colegiul Național „Liviu Rebreanu“ din Bistrița, Colegiul Național „Ion Minulescu“ Slatina, Colegiul Național „Mihai Eminescu“ din Satu Mare, Colegiul Național „Dimitrie Cantemir“ din Onești, Colegiul Național „Decebal“ din Deva, Colegiul Național „Gib Mihăescu“ din Drăgășani, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“ din Ploieşti, Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan“ din Alba Iulia, Colegiul Național „Petru Rareș“ din Suceava, Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza“ din Alexandria.
„Școala de vacanță a Academiei Române“, program inițiat de acad. Ioan Dumitrache, face parte dintr-un proiect educațional mai amplu, ce are în vedere crearea și dezvoltarea unei relații profesionale de durată între elevii performanți din toată țara și membri ai Academiei Române.