spot_img

Un film ca un selfie cu prietenii: ”Matthias & Maxime” al lui Xavier Dolan

Rivette, Frank, Brass, Sharif, Matthias și Maxime sunt prieteni de când se știu. Și nu orice fel de prieteni, cei mai buni prieteni:  BFFs <3 . ”Matthias & Maxime” sunt și ei cei mai buni prieteni, dar prietenia lor e legată de un eveniment din trecut care acum le stârnește amintiri puternice. ”Matthias & Maxime”, în regia lui Xavier Dolan spune povestea găștii tale de prieteni, din 31 ianuarie 2020, pe ecranele cinematografelor din țară.

Fie că e vorba de cel mai impulsiv membru al grupului, cel mai înțelept, cel mai nebunatic, cel mai bogat sau chiar cel care taxează fiecare greșeală gramaticală a celorlalți, nimic nu ne poate despărți de cei cu care am copilărit. Cu ei am pus la cale cele mai cool petreceri, am făcut cele mai mari nebunii, ei ne-au fost alături când ne-am îndrăgostit sau am suferit. Maxime (interpretat chiar de Xavier Dolan) are acești prieteni, iar unul dintre ei, are o soră, Erika. Erika e la școala de film și are de făcut un scurtmetraj pe care îl filmează în weekend-ul în care toată gașca se adună la casa de vacanță a familiei sale. Erika nu are actori pentru film dar îi are pe prietenii fratelui său: Matthias & Maxime.

Evenimentele de pe parcursul filmării declanșează o tensiune între cei doi, care acum sunt nevoiți să se confrunte mai puternic cu propriile dorințe, bulversându-și cercul prietenilor și, foarte curând, și viețile.

Cu un ,,dialog extraordinar”, după cum apreciază The Playlist, lungmetrajul lui Xavier Dolan a avut premiera la Cannes și este un film care emană ,,atâta tandrețe și blândețe” (The Guardian), și este totodată ,,mai tânăr, mai bătrân și mai condimentat decât câteva dintre cele mai recente filme ale lui Dolan.’’ (Vanity Fair)

La rândul său, regizorul susține nevoia personală și importanța realizării acestui film declarând: ,, La 20 de ani, să-mi găsesc locul a fost și este partea cea mai importantă din viață, și fără îndoială, asta este valabil pentru marea majoritate dintre noi. Pentru o vreme m-am păcălit, fie din dragoste, fie din încercarea de a-mi găsi adevărații prieteni. Succesul aduce și izolare și fără să-mi dau seama ajunsesem, la peste 25 de ani, să fiu singur mai tot timpul. Dar de ceva vreme, mi-au ieșit în cale persoane excepționale. La locul potrivit, la timpul potrivit. Cumva, spre 30 de ani, mai degrabă decât să fac film, mi-am făcut prieteni. Matthias & Maxime vorbește despre astfel de prietenii. Într-o altă lume, printr-o altă poveste. Unde tineri cu origini și poziții sociale diferite ajung la o anumită vârstă, în acest moment al schimbării și se întreabă, exact ca mine, care este locul lor.“

La începutul carierei sale, Xavier Dolan a fost considerat copilul minune al cinema-ului actual. Primul său lungmetraj – J’ai tué ma mère – a fost scris, regizat și produs de autorul canadian la doar 19 ani, și prezentat în premieră la Festivalul de la Cannes (Quinzaine des Realisateurs, 2009). Dolan a realizat ulterior aproape un film pe an, Matthias & Maxime fiind al optulea lungmetraj. Les Amours Imaginaires și Laurence Anyways au fost prezentate în secțiunea Un Certain Regard (Cannes 2010 și, respectiv, 2012). În 2013, Tom à la ferme a câștigat premiul criticii FIPRESCI la Festivalul de la Veneția și un an mai târziu, Mommy l-a readus pe Dolan la Cannes, de data aceasta în competiția oficială, unde a primit Premiul Juriului. A revenit ulterior pe croazetă cu Juste la fin du monde (Grand Prix du Jury) și Matthias & Maxime.

Matthias & Maxime va fi lansat în România de Voodoo Films începând cu 31 ianuarie și va putea fi văzut în București, IașiCluj NapocaVaslui, Sfântu GheorgheBrașovTârgu Mureș, SibiuTimișoara, Slobozia.

În București, Voodoo Films și Cinema Muzeul Țăranului au pregătit o promoție specială pentru prietenii apropiați care vor să meargă în gașcă la film. Începând cu 31 ianuarie, pentru grupurile de trei persoane, prețul biletului la Matthias & Maxime este redus la 8 lei, promoția fiind valabilă doar la casieria cinematografului.

Partener Media Principal: Radio Guerrilla. Parteneri Media: Radio România Cultural, ELLE, Zile și Nopți, Librăriile Cărturești, Librăriile Humanitas, FilmSi, filme-cărți.ro, IQads, SMARK, The Institute, Banchiza Urbană.

Rating: N15


Trailer: http://bit.ly/2FU3waz

Facebook: https://bit.ly/2GrnpH6
Instagram: https://goo.gl/RqFEpF
Website: https://voodoofilms.ro/

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508