Vineri, 24 ianuarie 2020, orele 19.00, va avea loc o nouă reprezentație a ”ROMACEN – Vremea Vrăjitoarei” la Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe.
După Kali Traš/ Frica neagră, spectacol realizat de compania de teatru Giuvlipen împreună cu Teatrul Evreiesc de Stat din Bucuresti, teatrul rom contemporan intră încă odată într-o instituție de stat, de data aceasta cu ROMACEN – Vremea Vrăjitoarei, un spectacol epic, futurist, care folosește o scenografie virtuală inovatoare și proiecții holografice realizate în colaborare cu CINETic – Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative și Augmented Space Agency. Premiera a avut loc pe 15 decembrie 2019 la Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe.
ROMACEN – Vremea Vrăjitoarei spune povestea a șase tehno-vrăjitoare rome. Pentru că, în lumea în care trăiesc, nu există loc și pentru femei ca ele, creează o societate futuristă bazată pe solidaritate, în care își stabilesc propriile reguli și în care, în sfârșit, pot trăi în pace, fără discriminare, rasism și misoginie: PHENJALIPEN. Cele șase femei controlează cu măiestrie cele mai noi tehnologii și hack-uiesc Brexit-ul, folosesc fizica cuantică pentru a călători în timp, creează roboți hiper-realistici și dezvoltă politici noi și fezabile pentru a opri catastrofa climatică.
Spectacolul ROMACEN – Vremea Vrăjitoarei marcheză totodată și nașterea unui nou curent artistic, Roma Futurism, care sperăm să fie preluat de cât mai mulți artiști și artiste rome cu scopul de a ne muta la următorul nivel, în care putem să ne imaginăm un viitor în care oprim ciclul istoric al opresiunilor împotriva noastră. Roma Futurism revendică figura vrăjitoarei rome, atât de streotipizată în imaginarul colectiv, iar vrăjitoria devine răspunsul nostru artistic și politic la inegalitățile sociale și la injustițiile lumii în care trăim.
(actrița și dramaturga Mihaela Drăgan, 2019)
ROMACEN – Vremea Vrăjitoarei contribuie împreună cu celelalte producții ale companiei de teatru feminist rom Giuvlipen, la dezvoltarea unui Teatru Rom în Romania, prin creșterea repertoriului, creșterea vizibilității producțiilor teatrale realizate de actori, actrițe și dramaturge rome, și conectarea teatrului rom la publicul larg, prin abordarea de teme relevante pentru comunitatea romă și societatea românească în general.
Fotografii realizate de Volker Vornehm.