Miercuri și joi, 22 și 23 ianuarie 2020, de la ora 19.00, Orchestra simfonică „George Enescu”, condusă de Gabriel Bebeșelea, va avea în program, în Sala mare a Ateneului Român, Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, op. 35 de Piotr Ilici Ceaikovski și Simfonia Dante, S.109 de Franz Liszt. Solistă va fi violonista Ioana Cristina Goicea și Corul Filarmonicii „George Enescu” va fi condus de maestrul Iosif Ion Prunner.
PROGRAM
Miercuri, 22 ianuarie 2020, ora 19.00
Joi, 23 ianuarie 2020, ora 19.00
Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu”
Dirijor
GABRIEL BEBEŞELEA
Solistă
IOANA CRISTINA GOICEA
Piotr Ilici Ceaikovski
Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, op. 35
Franz Liszt
Simfonia Dante, S.109
Dirijorul corului
IOSIF ION PRUNNER
Admirat pentru entuziasmul şi muzicalitate sa, Gabriel Bebeșelea este recunoscut ca fiind „unul dintre cei mai talentaţi dirijori români ai ultimelor decenii” (Jurnalul Festivalului George Enescu, 7 Septembrie 2011). Gabriel Bebeșelea este Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat “Transilvania” Cluj-Napoca și, pe lângă această poziție, stagiunea actuală si cele viitoareîl anunță la pupitrul unor orchestre precum Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra (OBC), Orchestre National du Capitole de Toulouse, Konzerthausorchester Berlin, Tonkünstler-Orchester Niederösterreich, Filarmonica Arturo Toscanini, Ulster Orchestra Belfast, State Academic Symphony Orchestra of Russia “Evgeny Svetlanov”, Orchestra Naţională Filarmonică Rusă, Singapore Symphony Orchestra și Slovenian Philharmonic Orchestra. În Romania, Gabriel Bebeșelea dirijeaza în mod regulat orchestre precum Filarmonica “George Enescu”, Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio și Filarmonica de Stat Sibiu. Alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Gabriel Bebeșelea a înregistratîn premieră mondialăun CD cu “Pastorale -Fantaisie pour petite orchestre” și oratoriul „Strigoii” de George Enescu. CD-ul a fost lansat la casa de discuri Capriccio în septembrie 2018. Tot atunci, partiturile acestor lucrări au fost publicate la Editura Muzicală a Muzeului Național „George Enescu”, Gabriel Bebeșelea având meritul transcrierii manuscrisului lucrării “Pastorale -Fantaisie pour petite orchestre”, dar și al editării și curatelei acestor opere enesciene.
Tânăra violonistă Ioana Cristina Goicea este unul dintre cele mai promiţătoare talente ale generaţiei tinere, având un palmares internaţional impresionant.
În iunie 2017 a câştigat Premiul I la prestigioasa competiţie de vioară „Michael Hill” din Noua Zeelandă, unde presa a declarat-o „un nou star pe firmamentul muzical”. Ioana Cristina Goicea este laureată în 2019 a Concursului internaţional „Reine Elisabeth” de la Bruxelles şi în 2018 a Concursului internaţional de la Indianapolis şi câştigătoare, în acelaşi an, a German Music Competition Bonn. A obţinut Premiul I la concursurile internaţionale „Johannes Brahms” 2013 din Austria, „Andrea Postacchini” 2012 din Italia şi a primit Premiul I şi Premiul publicului la concursul „Johannes Brahms”. De asemenea, este laureată a Concursului „Fritz Kreisler” Viena 2014 şi, recent, a câştigat Premiul „Carl Flesch” la academia cu acelaşi nume din Baden-Baden, Germania.
Ioana Cristina Goicea cântă pe o vioară Gianbattista Guadagnini (Parma, 1761), oferită de fundaţia Deutsche Stiftung Musikleben Hamburg.