Într-o discuție tihnită, de sfârșit de an 2019, pornind de la faptul că a fost un an al Poeziei, constatam împreună cu Claudiu Komartin că încheierea unui deceniu literar, în ultimii 40 de ani, a adus la apariția unor cărți, mai cu seamă în poezie, importante pentru configurarea generațiilor literare și chiar pentru stabilirea canonului literar. În 1979, de exemplu, au fost publicate cărțile lui Mircea Nedelciu (”Aventuri într-o curte interioară”, proză scurtă), Mircea Dinescu (”La dispoziția dumneavoastră”) sau Nichita Stănescu (”Opere imperfecte”). În 1989, Bogdan Ghiu publica ”Manualul autorului”, Liviu Ioan Stoiciu – ”O lume paralelă” sau Mircea Nedelciu – ”Și ieri va fi o zi”. În 1999, au apărut și au fost premiate următorele titluri: ”Cârtița lui Pessoa” de Constantin Abăluţă, Ex Ponto, ”Mutilarea artistului la tinereţe” de Mariana Marin, Editura Muzeul Literaturii Române și ”Pantelimon 113 bis” de Ioan Es. Pop, Cartea Românească. În 2009, au apărut cărți semnate de Claudiu Komartin (”Un anotimp în Berceni”, Cartier), Andrei Terian (”G. Călinescu: a cincea esenţă”, Cartea Românească), Cristian Teodorescu (”Medgidia, oraşul de apoi”, Cartea Românească), Al. Mușina (”Regele dimineţii”, Tracus Arte), Mircea Mihăieş (”Despre doliu. Un an din viaţa lui Leon W.”, Polirom), cărți, de altfel, premiate și reeditate. Astfel, 2019 ni se arată ca un an cu titluri remarcabile pentru poezia română contemporană. Misiunea juriului celei de-a X-a ediții a Galei Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2019 se anunță extrem de specială în a acorda laurii celor mai bune cărți de poezie, într-un an în care poezia a avut ce și cum să spună. În cele ce urmează, voi prezenta publicului AgențiadeCarte.ro cărțile de poezie (12 propuneri pentru debuturi și 14 propuneri pentru autori consacrați) care pot intra, oricând, într-un top al celor mai bune cărți ale anului 2019.
Așa cum s-a configurat piața noastră de carte în ultimii ani, cărțile de poezie ale anului au fost publicate de edituri care au propus cu prioritate o exprimare a fenomenului poetic viu. Astfel, titlurile anului 2019 vin de la editurile (în ordine alfabetică) Brumar, Cartea Românească, Casa de pariuri literare, Charmides, frACTalia, Limes, Max Blecher, Nemira, OMG Publishing, Paralela 45, Polirom și Tracus Arte.
Debuturi (în ordinea alfabetică a autorilor)
Jesica Baciu, ”Jes”, Nemira
Cătălina Bălan, ”Cutii”, Editura Paralela 45
Sandra Cibicenco,”Salata de cuvinte”, Editura Charmides
Timotei Drob – Tone de aur (debut poezie), OMG
Cristina Drăghici, „Anticorp”, Editura Charmides
Anastasia Gavrilovici, ”Industria liniștirii adulților”, Casa de Editură Max Blecher
Rozana Mihalache, „Sunt aici/I am here”, Editura Casa de pariuri literare
Luca Stefan Ouatu, ”Cinematic”, OMG
Artiom Oleacu – ”miere pentru toate exponatele”, Editura Tracus Arte
Tudor Pop – ”softboi mimosa”, OMG
Mihai Tamba, ”ca să aibă toți unde plânge”, Editura Brumar
Veronica Ştefăneţ, „Scrum”, Casa de Editură Max Blecher).
Cărți de poezie (în ordinea alfabetică a autorilor)
Bogdan Ghiu, ”Cu Orice e posibil”,Nemira
Mariana Codruț, ”Pulsul nu poate fi minimalist”, Editura Paralela 45
Marian Drăghici, ”Păhăruțul”, Junimea
Medeea Iancu, ”Delacroix este tabu: Amendamentele lirice”, frACTalia
Florin Iaru, ”Jos Realitatea”, Paralela 45
Angela Marcovici (Marinescu), ”Soldat. Umbre ale trecutului pe câmpul de luptă” & ”Jurnal scris în a treia parte a zilei ”, frACTalia
Ioan Moldovan, ”Multe ar mai fi de spus”, Cartea Românească
Ion Pop, ”Lista de așteptare”, Limes
Dan Sociu, ”Uau”, Polirom
Krista Szöcs, berlin (Nemira)
Livia Ștefan, ”Thanato Hotel”, Casa de editură Max Blecher
Radu Vancu, Psalmi, Ed. Max Blecher
Elena Vlădăreanu, ”Minunata lume disney”, Nemira, colecția Vorpal
Andrei Zanca, ”Pasaj”, Limes.
Dan Mircea CIPARIU