Unul dintre statele considerate de către publicațiile internaționale New York Times și Lonely Planet în top 10 destinații turistice – Republica Moldova – a pregătit pentru sezonul de iarnă 2019-2020 o ofertă axată pe turismul rural, oenoturism și experiențe culinare de neuitat. În 2018, Moldova a fost vizitată de 160.000 de turiști din Germania, Polonia, Italia, Marea Britanie, S.U.A și România. Dacă anul trecut, peste 44.000 de turiști români au trecut Prutul pentru a descoperi farmecul Republicii Moldova, în sezonul 2019-2020 reprezentanții Asociației Naționale de Turism Receptor din Moldova (ANTRIM) se așteaptă la o creștere cu 15% a numărului acestora. Oferta Moldovei pentru vacanța de iarnă este diversă, fiind concepută pentru a fi atât pe placul celor care preferă activitățile în aer liber, cât și pentru cei care sunt adepții produselor culinare autentice în perfectă armonie cu vinurile de calitate pe care le pot degusta la crame.
,,Oferta noastră pentru sărbătorile de iarnă, dar și pentru sezonul rece, este vastă și îl transpune pe vizitator într-un spațiu unde tradițiile sunt păstrate vii. Ne dorim să le arătăm oaspeților noștri ce înseamnă ospitalitatea și autenticitatea basarabeană, să îi facem să își aducă aminte de sărbătorile de iarnă petrecute la bunici, de mirosul de cozonac proaspăt și prăjituri. Tocmai de aceea, la majoritatea pensiunilor se organizează cursuri de gătit sarmale, colțunași, plăcinte și cornulețe cu dulceață. La crame, pe lângă vizitele standard și degustările de vinuri, în perioada de iarnă, turiștii vor avea un program divers de evenimente muzicale, tururi cu bicicleta sau competiții sportive în galeriile subterane, unice în lume. Moldova este o destinație care trebuie descoperită și savurată pe îndelete, cu zone interesante, fiecare cu specificul său, dar care au un numitor comun: dorința de a valorifica potențialul turistic și de a ne poziționa ca o destinație atractivă și autentică pentru vecinii noștri, cei mai apropiați oaspeți.” – a declarat Natalia Țurcanu, director executiv ANTRIM.
Printre cramele care pregătesc activități speciale pentru sărbători, dar și pentru vacanțele de iarnă, se numără Asconi Winery, unde vizitatorii vor descoperi un târg cu dulciuri, mezeluri afumate produse chiar în bucătăria acesteia și suveniruri, Castel Mimi, unde pe toată perioada decembrie-februarie vor avea loc concerte și un târg de iarnă, dar și Atu Winery, care propune o abordare modernă și organizează cursuri de grafitti, dar și petreceri cu vin fiert. Cunoscută pe plan mondial pentru cea mai mare colecție de vinuri – peste 1.500.000 de sticle – crama Mileștii Mici are o serie de propuneri inedite pentru vizitatori: tururi cu bicicletele și ATV-urile, un maraton subteran și un festival internațional de muzică ce vor avea loc în galeriile subterane ale vinăriei. La Chateau Purcari, pe lângă ofertele standard, vizitatorii vor putea asculta muzică live, colinde și vor primi cadouri speciale din partea casei. La Chateau Vartely, de Crăciun și Revelion, puteți participa la un program festiv ce include muzică bună, colinde, show de lumini, vinuri și preparate delicioase. În acest an, Cricova vine cu oferte speciale pentru petrecerile corporate, îndemnând oaspeții să petreacă o seară de neuitat în vestitele galerii subterane. Pensiunile din Orheiul Vechi, precum Eco Resort Butuceni, Casa din Luncă, Villa Roz, Casa de sub Stîncă, Valea Stîncii oferă masterclassuri meșteșugărești și de gătit, programe folclorice, bucate tradiționale savuroase, plimbări cu trăsura sau sania trasă de cai și sunt deschise pentru a personaliza concediul fiecărui oaspete. Românii din județele Galați pot face o escapadă în regiunea de sud a Republicii Moldova, la pensiunile din Văleni unde gazdă le va fi „boonika” din spectacolele Zdob și Zdub sau chiar în Găgăuzia, o regiune cu specific cultural, bucate și tradiții găgăuze. Iar cei pasionați de vânătoare și pescuit se pot caza la pensiunea Hanul lui Hanganu unde Nistrul înghețat se va transforma într-un veritabil patinoar.
Turiștii români pot opta să fie cazați în Chișinău și să meargă în excursii zilnice organizate la cramele din apropierea Capitalei, sau pot să se cazeze la numeroasele pensiuni complet renovate și modernizate existente în Republica Moldova. Costul pentru o vacanță de 4 zile care include tururi la crame și cazare la un hotel de 4 stele pornește de la 360 euro, iar pentru cazare la o pensiune rurală și participarea la diferite cursuri de gătit și activități conexe poate începe de la suma de 240 euro.
Informații despre ofertele turistice și prețurile aferente pot fi consultate la Centrul De Informare pentru Turiști din orașul Chișinău sau la adresa de email tic@antrim.md.