spot_img

Slim Khalbous îi urmează în funcție lui Jean-Paul de Gaudemar la conducerea Agenției universitare a Francofoniei

Slim Khalbous, profesor universitar în domeniul managementului și Ministru al Învățământului Superior și Cercetării în Tunisia din august 2016 până în decembrie 2019, a fost investit în funcția de Rector al Agenției universitare a Francofoniei (AUF) începând cu 8 decembrie 2019. Ales de Consiliul de administrație al AUF pentru un mandat de patru ani, cu posibilitatea unei singure reînnoiri, Profesorul Slim Khalbous va prelua conducerea generală executivă a Agenției.

Slim Khalbous a fost în paralel șef interimar al Ministerului Educației (învățământ primar și secundar) timp de cinci luni în 2018. A desfășurat activitate didactică din 1995 în universitățile tunisiene și a fost profesor invitat în mai multe universități din Franța, Maroc și Liban. A fost director general – Decan al Institutului de Înalte Studii Comerciale din cadrul Universității Carthage în perioada 2011-2016.

 

Este titularul unui Doctorat în domeniul managementului (2000), unei Diplome de Studii Aprofundate (DEA) în administrarea afacerilor la Universitatea din Toulouse (1994) și unei Diplome de Studii Aprofundate în științe politice la Institutul de Studii Politice din Toulouse (1996).

 

Profesorul Slim Khalbous a publicat mai multe articole în domenii precum managementul intercultural, spiritul antreprenorial și comunicarea de marketing. Are totodată o prezență activă în mai multe asociații științifice și neguvernamentale. A fost printre altele fondator și redactor-șef al publicației Revue Tunisienne de Marketing (Revista Tunisiană de Marketing). De asemenea, Slim Khalbous este antreprenor și fondator a două companii în domeniul dezvoltării strategice, studiilor de piață, comunicării și TIC.

 

Slim Khalbous îi urmează în funcție lui Jean-Paul de Gaudemar, profesor de științe economice, care s-a aflat la conducerea Agenției universitare a Francofoniei din 2015 până în 2019. Printre funcțiile ocupate anterior s-a numărat cea Consilier al prim-ministrului Jean-Marc Ayrault în domeniul educației, între 2012 până 2014. La încheierea acestui mandat a ocupat funcția de Consilier special pe lângă Secretarul de Stat însărcinat cu Învățământul superior și cercetarea din Franța, Geneviève Fioraso, succedată de Najat Vallaud-Belkacem și Thierry Mandon. A fost de asemenea director al Delegației pentru planificare regională și acțiune regională, rector al circumscripțiilor academice din Strasbourg (1991-1997), Toulouse (1997-2000) și Aix-Marseille (2004-2012) și director pentru învățământul școlar pe lângă Ministerul Educației Naționale (2000-2004).

 

„Țin să aduc un omagiu colegului meu, Jean-Paul, care a întruchipat în mod desăvârșit spiritul Agenției în timpul mandatului său. Datorită activității sale și a echipei sale, AUF și-a menținut atractivitatea, apropiindu-se de 1000 de membri în 2019. De asemenea, Agenția a adoptat și a început să implementeze o strategie ambițioasă 2017-2021 pentru dezvoltarea Francofoniei universitare”, a declarat Slim Khalbous în timpul ceremoniei de predare-primire a funcției între cei doi rectori, eveniment organizat de Președintele AUF, Sorin Mihai Cîmpeanu, la Universitatea din Montreal, care găzduiește sediul Agenției de la crearea acesteia.

 

Slim Khalbuos dorește să continue „alături de întreaga echipă a Agenției implementarea acestei strategii și să elaboreze următorul plan pentru perioada 2021-2024. O strategie care ar trebui să permită Agenției să-și confirme schimbarea dinamicii pentru a deveni un actor-cheie în spațiul Francofon în materie de cunoaștere și de dezvoltare a competențelor la nivel mondial. Noul rector își propune să dezvolte într-o mai mare măsură temele transversale predilecte ale Agenției și ale Francofoniei în general, și anume digitalizarea, modernizarea sistemelor de educație, inserția profesională, inovația și spiritul antreprenorial. Nu în ultimul rând, Slim Khalbous va căuta să pună AUF în slujba promovării Francofoniei universitare, științifice și profesionale în rândul tinerilor de pretutindeni.”

 

Președintele AUF, Sorin Mihai Cîmpeanu, a adresat ”mulțumiri Rectorului aflat la final de mandat și felicitări noului rector pentru alegerea sa și i-a urat mult succes în noua funcție.”

Despre AUF

Creată în urma cu aproape 60 de ani, Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) este una dintre cele mai importante asociații internaționale de instituții de învățământ superior și de cercetare cu aproape 1000 de membrii provenind din 116 țări de pe cinci continente. AUF este, de asemenea, operatorul Francofoniei pentru învățământul superior și cercetare. Misiunea sa este de a promova o francofonie universitară solidară, angajată în dezvoltarea economică, socială și culturală a societăților. AUF acompaniază instituțiile membre pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă: calitatea formării, a cercetării și a guvernării academice; inserția profesională și angajarea absolvenților de învățământ superior; implicarea în dezvoltarea societăților. AUF acționează în 10 regiuni ale lumii, inclusiv în Europa centrală și orientală. Pentru mai multe informații: www.auf.org

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508