Luni, 16 decembrie 2019, ora 19:00, Galateca vă propune o întâlnire cu un artist profund autentic și universul său, cunoscut în presa anilor ’80 drept ”experimentul Bratfanof”.La peste trei decenii distanță de la ultima expoziție personală, Eugen Bratfanof părăsește auto-exilul atât de iubit al atelierului din Tulcea și revine pe scena artistică cu un proiect de anvergură „Între lumi”.Unic în peisajul artistic contemporan, atât prin modul de exprimare, dar și prin raritatea momentelor de prezență publică, artistul vizual prezintă în cadrul proiectului o serie peste 30 de lucrări create în perioada 1984 – 2019.
”O personalitate artistică de prim rang, impunătoare prin profunzimea sintezelor ideatice și plastice, prin gravitatea tulburătoare a mărturisirilor și prin umanismul generos al atitudinii față de lumea adusă pe pânză” (Ion Parhon). Într-o arhitectură de expoziție inedită, proiectul reunește cele mai recente portrete pictate, dar și o rară serie de desene, aflate la prima vizionare. Maestru al portretului aflat la granița între suprarealismul autentic și reflectarea în realitate a unor imagini introspective aproape fotografic, autorul sintetizează firul roșu dat de titlul expoziției: ”Există constant un personaj care este în trecere sau care are ceva în interior sau care se transformă, departe de o lume reală. E frumos și incită. La prima expoziție personală a fost doar atât: Eugen Bratfanof, expoziție de pictură. Cea care a fost în iarna lui 1985. De atunci îmi amintesc doar că la vernisaj vroiau foarte mulți oameni să intre în sală, era iarnă, era ger și nu se mai închidea ușa de la intrare de atâția oameni. ”
Scurtă istorie a discreției sau Experimentul Bratfanof. Eugen Bratfanof a debutat la 16 ani, pe vremea când era elev al Școlii medii de arte plastice (actualul Liceu Tonitza din București) cu o expoziție personală organizată la Casa de Cultură a Sindicatelor din Tulcea. A expus treizeci de tablouri, acuarelă și grafică în tuș, în marea lor majoritate peisaje. Tot în 1958 două dintre tablourile sale au fost selecționate și au reprezentat România la Expoziția Internațională de la Bruxelles.
Cea de a doua expoziție personală s-a lăsat însă îndelung așteptată, astfel la aproape trei decenii și după 18 ani de absență din orice alte expoziții de grup, în 1985 Eugen Bratfanof expune șaizeci de picturi la Galeriile de Artă ale Municipiului București. Evenimentul se bucură de un mare succes fiind considerată ”o expoziție cu valoare de document” (Ion Parhon), ”una dintre cele mai interesante expoziții ale anului, lucrările sale impunând un nume, un stil, o viziune, o autentică trăire, un discurs plastic de anvergură”(Victor Niță). A urmat o nouă perioadă de meditație. Adică de tăcere. De refuz premeditat al ieșirii la rampă.
În 2004 și în 2017 apar două albume omonime Pictorul Eugen Bratfanof, curatoriate de Tudor Octavian
În 2019, la Galateca, Eugen Bratfanof revine cu expoziția „Între lumi”, găzduită în perioada 13 decembrie – 8 februarie. Lucrările sale se află in colecții private din Suedia, Grecia, Italia, Franța, Germania, Statele Unite ale Americii, Canada, Spania, Danemarca, China.
Parteneri media: Modernism, Biz, AgentiadeCarte, Igloo, Dreamingof.ro, Radio Romania Cultural
Parteneri: AQUA Carpatica, Domeniile Samburesti