Peste 1.500 de spectatori s-au bucurat în acest weekend de colaborarea extraordinară a partidelor de voci feminine (sopran și alto) ale Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Orchestra Simfonică din Hamburg, dirijate de maestrul Ion Marin. Excepționalul concert vocal-simfonic, organizat duminică, 17 noiembrie, în maiestuosul spațiu al sălii de concerte Laeiszhalle din Hamburg (Germania), s-a intitulat Doppelfenster: Beethoven und Pergolesi (Fereastră dublă: Beethoven și Pergolesi). Oferit publicului sub forma unui act artistic prin care se reiterează plurivalența muzicii, concertul se înscrie în amplul demers de diplomaţie culturală susținut de peste 56 de ani de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.
„Sunt foarte mulțumit de colaborarea acestor două ansambluri și de sonoritatea lor, transpusă în concert. Corul Madrigal este un organism pe care îl cunosc foarte bine, iar în cadrul Orchestrei Simfonice din Hamburg sunt dirijor invitat încă din 2014. Folosind în loc de voci soliste un cor cu caracteristică solistică, poți să folosești și o orchestră simfonică, dezvăluind monumentalul din lucrarea „Stabat Mater”, care de-a lungul secolelor a fost considerată o genială miniatură, scrisă de un compozitor cu o viață foarte scurtă, dar cu un curaj armonic și melodic impresionant” a declarat maestrul Ion Marin.
După ce în prima parte a concertului publicul a avut ocazia să asculte Simfonia nr. 2 în Re major op. 36 de Ludwig van Beethoven, periplul muzical a continuat cu Stabat Mater de Giovanni Battista Pergolesi, în interpretarea Corului Madrigal alături de Orchestra Simfonică din Hamburg. Propunerea uneia dintre cele mai emoţionante capodopere ale muzicii sacre într-o construcție concertistică inedită și redarea caldă a sonorității celor 12 fragmente tulburătoare, inspirate de poemul Stabat Mater Dolorosa – imn catolic din sec. al XIII-lea – au fost elementele cheie în oferirea unei experiențe muzicale îndelung aplaudate.
„Prezența Madrigalului în stagiunea Filarmonicii din Hamburg este un veritabil moment de diplomație culturală. Amprenta legendarului cor românesc va rămâne pe cea mai cunoscută şi frumoasă sală de concerte a Hamburgului, centru cultural de reper al Europei. Sub bagheta maestrului Ion Marin şi cu sunetul inegalabil al Madrigalului, România primeşte din nou aplauze la scenă deschisă şi punctează pozitiv pentru imaginea de țară în care cultura la cel mai înalt nivel este nelipsită”, a spus Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.
În luna decembrie, activitatea concertistică a Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” continuă cu susținerea a două concerte extraordinare de Crăciun, la Ateneul Român din București, pe 7 și 8 decembrie. Fiind unul dintre cele mai așteptate momente muzicale ale anului, biletele pentru prima seară au fost deja epuizate. Tradiția întâmpinării sărbătorilor de iarnă alături de renumitul ansamblu aduce și anul acesta pe scena Ateneului sute de copii din Programul Național Cantus Mundi. Biletele sunt disponibile în rețeaua bilete.ro.
Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut peste 4.500 de concerte aplaudate în întreaga lume, impunându-se astfel ca un adevărat „brand de țară”. Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală. În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summitului Global de Religie, Pace şi Securitate. În 2019, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a împlinit 56 de ani de activitate neîntreruptă, devenind astfel unul dintre cele mai longevive ansambluri corale.