spot_img

”Growing Up”, radiografia fragilității sau (auto)portretul sincerității

Marți,12 noiembrie 2019, la orele 18.00 și 20.00, are loc la Centrul de Teatru Educațional Replika premiera spectacolului ”Growing Up”, producție Art Revolution, text și regie Ozana Nicolau, cu Ilinca Manolache și Mihaela Rădescu. 

Growing Up explorează artistic impactul experiențelor din copilărie asupra adultului. Ce simțim despre relații, muncă, succes, despre noi înșine, despre câtă fericire considerăm că merităm – toate își au originea în copilărie. Însa un adevăr puțin (re)cunoscut este că orice copilărie este dificilă: căci în plan emoțional există întotdeauna provocări. Iar pentru a trăi mai liniștiți în prezent, mai împăcați cu noi înșine e nevoie de curaj. Curaj pentru a ne cunoaște în profunzime, curaj de a re-vizita experiențele esențiale și a le privi fără filtre îndulcitoare.

Momentul Colectiv mi-a pus o oglindă în față. Inițial revolta mea s-a îndreptat împotriva ”corupției sistemului”, pentru ca apoi să realizez că sistemul sunt (și) eu, că și eu acționez în detrimentul celorlalți, ba chiar în detrimentul meu. M-am întrebat: de ce fac asta? Așa am pornit să explorez care este originea deciziilor nefavorabile mie, luate de mine însămi. Un pas foarte important în documentare au fost discuțiile cu Diana Vasile, psihoterapeut și președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul traumei. Pe scurt, orice experiență copleșitoare, extrem de dureroasă, declanșează o ruptură în psihicul nostru. O parte din noi suferă, iar o parte neagă și ascunde această durere pentru a putea merge mai departe.”,  mărturisește Ozana Nicolau.

Growing Up e un spectacol performativ în care se intersectează mai multe arte, teatrul alunecă în performance printr-o instalație muzicală hipnotică și fascinantă, care creează premiza unui gând tandru către spectator.

Ești copil. Trebuie să reușești! Asta ai auzit toată copilăria, într-o formă sau alta. Să fii cel mai bun, să îi faci mândri pe părinți. Trebuie!

OlimpiadăComperPremiulÎntâiLiceuBunFacultatedeViitorJobBinePlătitFamilieCreditlaBancăTraficInfernalȘefiCretiniBurnOutVacanțeInDestinatiiExotice. Roller-coaster-ul cotidian al unei vieți.

„Am crescut într-o societate care ne-a transmis că noi nu contam decât dacă ei spun asta, decât dacă îndeplinim anumite condiții. Mi-am dat seama că toată generația mea a crescut și trăit așa,  că ne-am ales standardele în funcție de ceea ne-au spus ceilalți” adaugă Ozana Nicolau.

Până unde putem merge ascuzându-ne de noi înșine și cine sutem, mai exact, în tot acest eșafodaj abil construit de alții? Spectacolul invită la a ne pune aceste întrebări și oferă spațiu pentru ca fiecare să găsească un răspuns valabil pentru sine.

Growing Up deschide o ușă înăuntrul tău. Descoperi, redescoperi, înțelegi, îți asumi, lupți, cedezi sau câștigi. E o călătorie pe care o fac ținându-mă de mână cu întreaga echipă:  Ilinca, Ozana, Diana, Gabi și Laura.”, așa trăiește Mihaela Rădescu experiența acestui spectacol.

Ilinca Manolache ne spune și ea:

Pentru mine a fost o invitație la introspecție, la autocunoaștere, iar transpunerea într-o formă artistică m-a motivat, m-a făcut să ies din zona mea de confort, să arunc o privire către copilul din mine. Mă bucur să fac parte din proiecte gândite și realizate de femei. Faptul că eram în această echipă mi-a dat încredere foarte mare în proiect și în mine. Sper ca energia noastră să se transmită și către public, să fie o experiență revelatoare, așa cum a fost pentru mine.”

Growing Up este un spectacol cu sufletul pe tavă, cu întrebări și căutări. Cine sunt și ce vreau, de cercetat, de aflat și de trăit. Ieși din birou și vino la teatru. O oră. Căci vine o zi când riscul de a rămâne încremenit e mai dureros decât acela de a evolua.

#viatatraitapebune #curaj #nuTREBUIEnimic #fericirearechipultau.

 

# # #

Growing Up este o producție Art Revolution

 

Cu: Ilinca Manolache și Mihaela Rădescu
Text și regie: Ozana Nicolau
Miscare: Carmen Coțofană
Scenografie: Gabi Albu
Light Design: Radu Apostol și Răzvan Dobrescu
Muzica: Diana Miron
Animație: Laura Pop

Documentare: Diana Vasile (Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei) și Victor Ilie (Inclusiv.ro)

 

Foto afiș: Bogdan Dincă

Foto spectacole: Gabriela Pătrășcan, Oana Monica Nae, Bogdan Dincă
Grafică: Ana Blidaru

Durata: 1h
Recomandat +16 ani

 

Intrare libera pe baza de rezervare la: artrev.ro@gmail.com sau centrulreplika@gmail.com sau telefonic 0732.101 860 / 0787.714 551.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Admininstrației Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării

 

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508