Ce-a de-a XIV-a ediție a Festivalului de Muzică Veche București a fost una a esențelor muzicale, a artiștilor de calitate și a sălilor pline. Și concertul care o va închide se anunță a fi unul de zile mari, cu muzică de calitate și cu locurile rezervate în proporție de 100 %. Evenimentul intitulat „Back to Haendel” se va desfășura duminică, 24 noiembrie 2019, de la ora 19, la Palatul Suțu și îi va aduce în prim-plan pe violonistul Mircea Ionescu, clavecinista Raluca Enea și pe violoncelistul Ciprian Câmpean. Prin intermediul repertoriului ales artiștii vor încerca să pună în evidență calitățile lui Haendel de excelent compozitor pentru ansamblu cameral și modalitățile diverse de tratare a trei dintre cele mai cunoscute instrumente muzicale baroce: vioară, violoncel și clavecin. Repertoriul sonatelor pentru vioară și basso continuo compuse de G. Fr. Haendel a reprezentat o sursă permanentă de întrebări și incertitudini cărora nu li s-au găsit până în prezent răspunsuri precise. Principalul motiv este cel al lipsei conservării în timp a manuscriselor originale ale acestor lucrări, fapt ce a făcut imposibilă evidența și catalogarea lor exactă. AgențiadeCarte.ro este partener media.
Mircea Ionescu este unul dintre cei mai importanți artiști români care abordează vioara barocă. Din 2009 devine membru al orchestrei baroce Balkan Baroque Band, orchestră înființată de Jean-Christophe Frisch; împreună cu acest ansamblu a susținut concerte în special în Franța dar și la Salonic, Atena, Sofia și București.
Clavecinista Raluca Enea este director artistic al Festivalului de Muzică Veche București. A urmat cursuri de perfecţionare susţinute de Menno van Delft, Frédérick Haas, Malcolm Bilson, Ketil Haugsand, cursurile Academiei din Sablé, sub îndrumarea profesorilor Françoise Lengellé şi Howard Crook (clavecin şi canto baroc) și cursuri de muzică de cameră cu Jan de Winne, Marcel Ponseele și Hervé Douchy. A susţinut concerte în România, Germania, Norvegia, Ungaria.
Violoncelistul Ciprian Câmpean este un artist pasionat de muzica barocă, a devenit membru al formațiilor „La Follia” și ”Ansamblului Baroc Transilvania”, alături de care a realizat numeroase înregistrări pentru radio și televiziune.
Festivalul de Muzică Veche București este organizat de Asociația Antiqva și Medieval Praxis în parteneriat cu: Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Institutul Cultural Român, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Național al Țăranului Român, CNA Tinerimea Română, Muzeul Municipiului Bucureşti, Institutul Francez din România, Institutul Balassi din București, Centrul Cultural Județean Harghita, Festivalul de Muzică Veche Miercurea Ciuc, Bio Terra Med, Mediatrust. Sponsorii evenimentului sunt: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Kvint, Apriori, Delicatese Florescu, Apidava. Partenerii media: Trinitas TV, Radio România, Radio Trinitas, RFI, Radio Clasic, Observatorul Cultural, profit.ro, modernism.ro, festivalier.ro, Agenţia de Carte, Ceaşca de Cultură, Informateca.ro, cezariulian.ro