Până pe 31 octombrie 2019, la Conacul Golescu-Grant, poate fi vizitată expoziția ”Utopica”.
Programul expoziției:
Luni – Miercuri : 10:00 – 16:00
Joi – Vineri : 10:00 – 18:00
Sâmbătă, 26 octombrie : 10:00 – 17:00
”Se naște o întrebare: Da’ de ce Utopica? Pentru că avem nevoie de idealuri noi, de un limbaj nou, de o privire limpede. Pentru că nu putem trăi în afara lumii noastre. Utopica este un loc potrivit să îți începi propria utopie.
Expoziția interactivă UTOPICA este alcătuită din șase zone interactive care invită gradual vizitatorul să observe, să asculte, să înțeleagă, să participe, să interacționeze cu obiecte sau cu alți vizitatori, să acționeze, să se relaxeze, să reflecteze.
Regăsim lumea miniaturală formată din patru stații (Casa, Strada, Școala și Muzeul) la care au fost adăugate alte două opriri (Anticamera Utopiilor/Locul plângerii și Răscrucea). Apoi explicăm utopia în înțelesuri variate disponibile pe parcursul întregului traseu de vizitare și prin punerea la dispoziția vizitatorului a mai multor tehnici artistice. Utopiile individuale ale copiilor participanți la Tabăra urbană Utopica #prinartă personalizează expoziția și îi dau o voce emoționantă.
Liviu Pop, specialist în arhive sonore, a creat special pentru noi un dispozitiv digital prin care vizitatori vor asculta vocile copiilor vorbind despre lumea ideală.
Cei care ne vor trece pragul vor fi implicați direct, participativ, într-o varietate de activități care să le solicite atenția, spiritul critic, empatia, capacitatea de a colabora, simțul umorului și curiozitatea. Ne adresăm tuturor copiilor, mici și mari, cu vârsta peste 7 ani și o dedicăm tuturor celor care vor să schimbe ceva. Celor care au ceva de spus. Care visează cu ochii deschiși.
Și pentru că ne place să răsturnăm lumea, să o scuturăm bine-bine și apoi să o rearanjăm prin ochii copiilor, UTOPICA #prinartă nu are bilet de intrare, ci BILET DE IEȘIRE. Doar parcurgând cele șase spații, participând la jocurile pe care ți le propunem, întâlnindu-te cu UTOPICA și PLICTISITA poți afla care e prețul adevărat al ieșirii din realitate.
„Cum este lumea ta ideală?” „O lume în care sunt ascultați copiii!”
Vă invităm să vă ascultați copiii și să porniți alături de noi în călătoria prin ideal, perfect, de vis. Astfel încât împreună să fim conștienți și să acceptăm posibilitatea că există alternative mai bune la lumea în care trăim, să ni le imaginăm, să încercăm să le facem să devină reale.
Ne puteți urmări pe site-ul și paginile de Facebook și Instagram ale Asociației Da’DeCe. Nu uitați să vă întrebați copiii cum cred ei că arată Casa, Școala, Strada, Muzeul și Lumea ideală. S-ar putea să vă surprindă.”- Asociația Da’DeCe
# # #
UTOPICA #prinartă
O producție Asociația Da’DeCe
Co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
În parteneriat cu DGASPC Sector 6
Curatorii expoziției: Matei Câlția și Iulia Iordan
Graphic design: Sorina Vazelina
Instalație sonoră: Liviu Pop
Producție: Bogdan Maltezeanu, Nod Makerspace
Custode: Mădălina Cuțurescu, DGASPC sector 6
Cercetare: Raluca Iacob și Codruța Cruceanu, Asociația MetruCub. Resurse pentru cultură
Comunicare: Roxana Crișan
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.