Luni, 28 octombrie 2019, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea ”Socialiștii. O moștenire (1835-1921)”, de Adi Dohotaru, apărut la Editura Cartier în colecția Cartier istoric, coordonată de Virgil Pâslariuc. Alături de autor vor participa: Virgil Pâslariuc, istoric; Vitalie Sprînceană, activist civic; Lucia Aprodu, specialistă în comunicare; Ovidiu Țichindeleanu, filozof. Moderator: Em. Galaicu-Păun, redactor-șef al Editurii Cartier.
**
Preț promoțional în ziua lansării.
Sesiune de autografe.
**
„Care e miza mea? Am dorit să recuperez într-o manieră critică idei de stânga autohtone pentru a fundamenta curente și politici mai egalitare în spațiul românesc, dominat ideologic de curente neoliberale și neoconservatoare. Recuperarea o fac prin judecăți de valoare în stil indirect, lăsând, pe cât posibil, eroii și faptele să vorbească și nu pe mine într-un discurs avocățesc ori judecătoresc, așa cum e tentată istoriografia autohtonă. Deși tentația moralizării ori disculpării există și ea, sper că am reușit ca judecățile mele de valoare directe să fie subordonate celor indirecte. Cum stânga este asociată interesat la noi comunismului sovietic ori actualului Partid Social-Democrat, am studiat socialismul autohton de secol XIX și de la începutul secolului al XX-lea, pentru a arăta rădăcinile democratice ale socialismului. Cartea se adresează nu doar unui public academic presupus neutru, ci și celor care se revendică de la idei și moșteniri «de stânga», indiferent dacă sunt socialiști, anarhiști, social-democrați, progresiști, social-liberali, feministe, seculariști ori ecologiști.” (Adi Dohotaru)
Adi DOHOTARU (n. 1983), autor al volumelor: Socialiştii. O moştenire (2019), Protestatarul (2012). Anii ’60: mişcări contestare în SUA (2008), coeditor al volumului Pata (2016) şi coautor al unor volume de reportaj social. Activist civic şi de mediu, a propus în România bugetarea participativă, Parcul Est, cel mai mare spaţiu public verde din Cluj, plus o nouă Lege a Spaţiilor Verzi. Se luptă pentru desegregarea ghetoului Pata Rât. Este deputat independent în Parlament, în Comisia de Muncă şi Protecţie Socială, unde a iniţiat o nouă Lege a Dialogului Social, corelarea salariului minim cu un venit minim pentru un trai decent, amenzi mai mari pentru ore suplimentare ilegale şi posibilitatea de a formaliza locuirea pentru persoanele care trăiesc fără acte. Este considerat deopotrivă om de stânga şi ecologist. Îi place să alerge, să meargă cu bicicleta şi să citească din domenii diferite. Urmează să îi apară alte cărţi despre bugetare participativă, un album despre Parcul Est şi un jurnal urban de alergare.
Socialiștii. O moștenire (1835-1921), de Adi Dohotaru, (Cartier istoric). Legată, 512 pag. Preț:59RON/249MDL
Poți procura cartea și online, oriunde ai fi. E simplu. Intră pe shop.cartier.md/
Ebooks Cartier sunt pe iBooks sau pe shop.cartier.md/
În Cartier istoric au mai apărut:
România în secolul XX, de Francesco Guida
Eseu asupra încremenirii. O istorie subiectivă a Republicii Moldova, de Iulian Fruntașu
Coșmar în Balcani. Un sas transilvănean în cel de-al Doilea Război Mondial, (ediția a II-a) de Anna M.Wittmann
Aromânii: pretutindeni, nicăieri (ediția a III-a), de Nicolas Trifon
Însemnările unui guvernator. Chișinău 1903-1904, de S.D.Urusov
Biserica ortodoxă și puterea sovietică în RSS Moldovenească (1940 – 1991), de Valeriu Pasat
Istoria Gărzii de Fier. Un fascism românesc, de Traian Sandu
Dificila Unire, de Alberto Basciani
Introducere în istoria limbii și literaturii române, de Klaus Bochmann și Heinrich Stiehler
Mereu nerostita istorie a luptelor românilor, de Călin Hentea
Bandiții, de Eric Hobsbawm
Despre istorie, de Eric Hobsbawm
Popoarele, statele și frica, de Barry Buzan
Republica Moldova: un stat în căutarea națiunii, de Matei Cazacu și Nicolas Trifon
Toți oamenii Kremlinului, de Mihail Zâgar
În curând:
Odessa, de Charles King
Imperiul trebuie să moară, de Mihail Zâgar