spot_img

Simpozion ”Dimitrie Cantemir – istorie, cultură, patrimoniu”, ed. a II-a

În contextul marcării a 346 de ani de la nașterea marelui cărturar Dimitrie Cantemir, Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” de la Istanbul continuă seria de conferințe științifice dedicate prințului român, cu titlul ”Dimitrie Cantemir – istorie, cultură, patrimoniu / Kantemiroğlu –Tarih, Kültür, Miras”. Astfel, simpozionul, aflat la cea de-a doua ediție, se va desfășura joi, 24 octombrie 2019, de la ora 10:30, la Universitatea Istanbul, partenerul principal al evenimentului.  O serie de cercetători, români și turci, specialiști și cercetători ai operei cantemiriene, participă la simpozionul de la Istanbul.

Dr. Bogdan Crețu este profesor la Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi și director al Institutului de Filologie „A. Philippide” al Academiei Române. Dr. Crețu va susține prelegerea cu titlul Dimitrie Cantemir – strategiile occidentale ale unui savant „oriental”.

Dr. Nicolae Gheorghiță este profesor de paleografie muzicală bizantină, stilistică muzicală și teorii ale interpretării cântului bizantin la Universitatea Națională de Muzică București, precum și dirijor și interpret al corului Psalmodia de muzică bizantină. În cadrul colocviului de la Istanbul va susține prelegerea intitulată Muzicile otomane ale Prințului. Relatări despre practicile muzicale otomane în Țara Românească și Moldova prin prisma scrierilor lui Dimitrie Cantemir și ale epocii sale. 

Dr. Florica (Bohîlțea) Mihuț este conferențiar universitar la Departamentul de Istorie Antică, Arheologie și Istorie a Artei, Facultatea de Istorie, Universitatea din București, iar la simpozionul de la Istanbul va avea o intervenție cu titlul Între Levant și Occident – reprezentări și înțelesuri culturale ale spațiului și timpului în opera Descriptio  Moldoviae. 

Dr. Mümin Yıldıztaş este scriitor, arhivist și cercetător și director adjunct al Direcției de Cultură și Turism Istanbul. În cadrul simpozionului, Dr. Mümin Yıldıztaş va vorbi despre Voievozi moldoveni din perioada lui Cantemir în analele Otomane. 

Dr. Oğuzhan Uç este doctor în muzicologie, la Conservatorul de Stat din Turcia Universitatea Tehnică İstanbul, având colaborări și cu Taksim Masters și Academia de Muzica Kanlıca. La simpozionul de la Istanbul va susține o intervenție despre Dimitrie Cantemir, o abordare europeană a muzicii turcești.

Dr. Bilen Işıktaş este membru al Departamentului de Muzică Tradițională și Modală al Conservatorului de Stat din cadrul Universității İstanbul. De asemenea, dr. Işıktaş a susținut numeroase concerte la lăută în Germania, Belgia, Franța, Olanda, Elveția, Anglia, Italia, Liban, Indonezia, Coreea de Sud, Malaezia, numele său regăsindu-se și pe o serie de lucrări apreciate. Titlul comunicării din cadrul simpozionului este Kantemiroğlu (Dimitrie Cantemir): în zorii Iluminismului, un maestru inovator al muzicii. 

Dr. Namık Sinan Turan este profesor la Departamentul de Științe Politice a Facultății de Economie, Departamentul de Științe Politice și Relații Internaționale din cadrul Universității Istanbul, având ca domenii de interes istoria diplomatică otomano-turcă, istoria civilizației și istoria evenimentelor politice; ideologia și instituțiile din Imperiul Otoman. În cadrul simpozionului de la Istanbul, Dr. Namık Sinan Turan va vorbi despre: Portretizarea lui Dimitrie Cantemir – un intelectual extraordinar, orientalist din perioada modernă timpurie.

Dr. Mehtap Demir este cadru didactic universitar în cadrul secției de Muzicologie a Conservatorului de Stat din Istanbul și membru fondator al Departamentului de Etno-muzicologie și Folclor. În cadrul simpozionului va vorbi despre Cartea științei muzicii lui Cantemir și valoarea ei în Arhivele turcești.

Simpozionul va debuta cu un mini recital susținut de instrumentiști din cadrul Conservatorului de Stat din Istanbul, care vor interpreta câteva compoziții cantemiriene. Evenimentul științific și cultural organizat de ICR Istanbul are ca obiectiv major punerea în lumină a unei personalități pe deplin universale, un reper de diversitate și multiculturalism, toate reunite într-o personalitate cu identități culturale complexe.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508