Șase ansambluri corale – Corala feminină „Arpeggio” (România), Corul polifonic „Sfântul Roman Melodul” (România), Corul polifonic „Schola Cantorum” (Italia), Corul „Gaudium Poloniae” (Polonia), Corul „Catolica” (România) și Corul „Cantate Domino” (România) – participă, în perioada 1-2 noiembrie 2019, la cea de-a treia ediție a Festivalului internațional de muzică corală „Roots Fest”. Festivalul este organizat de asociația culturală ARPRO în colaborare cu Accademia di Romania in Roma și Institutul Cultural Român și se desfășoară sub patronajul Ambasadei României în Italia, al Asociației Naționale Corale din România și al Biblioteche di Roma. Accademia di Romania in Roma și Bazilica San Vitale din Roma găzduiesc festivalul „Roots Fest“, care reunește coruri de naționalități și confesiuni diferite sub semnul muzicii. Alături de obiectivele sociale și culturale de a reuni comunitatea românească prin muzică și de a favoriza studiul muzicii corale românești, festivalul urmărește dezvoltarea unui dialog între muzicieni, păstrarea legăturii culturale cu România și sensibilizarea publicului către acest gen muzical.
Caracterul insolit al acestei ediții va fi dat de prezența a doi invitați de prestigiu în juriul onorific: maestrul Voicu Enăchescu, președintele Asociației Naționale Corale din România, directorul Centrului Național de Artă „Tinerimea Română” și dirijorul corului de cameră „Preludiu”, și Alina Pârvulescu, secretar general al Asociației Naționale Corale din România.
Program:
Vineri, 1 noiembrie 2019, ora 19:00, Accademia di Romania in Roma (Viale delle Belle Arti 110)
Concert de muzică corală laică: corurile participante vor prezenta un program de muzică corală inspirată din folclor.
În program piese de Constantin Arvinte, Nicolae Lungu, Pretorian Vlaiculescu.
Sâmbătă, 2 noiembrie ora 19:00, Biserica San Vitale din Roma (Via Nazionale 194)
Concert de muzică corală sacră.
În această secțiune vor fi prezente coruri românești, italiene, poloneze, care vor prezenta un repertoriu din tradiția ortodoxă, greco-catolică, romano-catolică, catolică și neoprotestantă.