Gala Premiilor de Excelență GastroArt & vinul.ro s-a desfăşurat la Palatul Parlamentului, București, în cadrul celui mai mare Festival de vinuri și street food din România, Wine and Street Food Festival (27-29 septembrie 2019).
Cezar Ioan, publisher al revistei Vinul.ro şi Cosmin Dragomir, istoric culinar (GastroArt) au decernat premii cramelor din România care s-au înscris la concurs şi celor care au contribuit la dezvoltarea şi promovarea identităţii gastronomice româneşti.
Cosmin Dragomir: „Gala de excelență GastroArt, aflată la prima ediție, își propune să premieze proiecte gastronomice, oameni și locuri, care, de obicei, nu au categorie la premiile de profil din industria HoReCa. Nu premiem cel mai bun chef, cel mai bun restaurant & co pentru că noi considerăm că astfel de premii există și cei care deja le acordă fac treabă bună. Noi ne-am propus să evidențiem proiecte gastronomice care aduc plus valoare gastronomiei românești, producătorilor locali, identității noastre culinare . ”
Cezar Ioan: „Am ales decernarea premiilor în ziua inaugurală a WSFF de la Palatul Parlamentului, cel mai mare eveniment cu vinuri şi mâncare din România nu este întâmplătoare. Ne-am dorit ca prin asta să legăm vinul de gastronomie, să oferim un plus de vizibilitate cramelor medaliate şi acces mai facil al consumatorilor către vinurile medaliate. Organizând Gala în interiorul târgului care mai continuă două zile, am dat posibilitatea consumatorului să deguste vinurile medaliate şi nu numai“.
Premiile de excelență GastroArt și Vinul.ro fac parte din proiectul “Identitate Gastronomică Națională” derulat de Asociația Curaj Înainte, proiect finanațat de Primăria Sector 5 prin Centrul de Cultură și Tineret Ștefan Iordache.
Premiile de excelență GastroArt
Chef Bogdan Alexandrescu – restaurant Ibrik Paris pentru promovarea gastronomiei românești în afara țării
Chef Mihai Toader & Bogdan Simion pentru proiectul Fragment
Proiectul “Bucătăria Hoinară” – pentru valorificarea tezaurului gastronomic
Crama Avincis – pentru dezvoltarea culturii vinului prin sponsorizarea colecției de cărți de profil de la editura Baroque Books & Arts
Editura Cartier pentru volumul “Moldova: Oameni, locuri, bucătărie și vin”, de Angela Brașoveanu & Roman Rybaleov
Microgreens România – inovație în produs local
NYC’s Pastrami Delikatessen – recuperarea patrimonului gastronomic
My Secret Romania – pentru Oltenia și Muntenia Brunch
Ciprian Muntele pentru încurajarea consumului de organe și țuică
Tiberiu Cazacioc – documentarea produselor locale înregistrate la UE
Bioshopromania.com pentru promovarea producătorilor locali
Premiile GourmetS5.ro
Restaurant Pâine și Vin – pentru promovarea producătorilor locali
Restaurant Ivan Pescar – pentru promovarea bucătăriei regionale
Restaurant Becker Braw – cea mai de succes deschidere din 2019 din Sectorul 5
Premiile vinul.ro (doar Marea Medalie de Aur):
Mare Medalie de Aur | Chateau Valvis | Chardonnay | 2017 | Domeniile Sâmburești |
Mare Medalie de Aur | Dominum Alb | Chardonnay, Fetească Regală | 2018 | Crama Ceptura |
Mare Medalie de Aur | Diamond Junior – Busuoiaca de Averești | Busuioaca de Bohotin | 2018 | Domeniile Averești |
Mare Medalie de Aur | Castel Bolovanu | Cabernet Sauvignon | 2016 | Domaine Vinarte |
Mare Medalie de Aur | Selection | Kerner | 2018 | Domeniile Sâmburești |
Mare Medalie de Aur | Siel rose | Fetească Neagră, Pinot Noir, Shiraz, Merlot, Cabernet Sauvignon, Busuioacă de Bohotin | 2018 | Domeniile Tohani |