Miercuri, 9 octombrie 2019, ora 12, la Clubul Academiei Române din București (Calea Victoriei, nr. 125), Maestrul Mircia Dumitrescu lansează o carte bibliofilă despre soldații români care au pierit în Franța în Primul Război. Printre acești eroi căzuți pentru țară se află și bunicul matern al Maestrului Mircia Dumitrescu, Ion Dospina. Vor lua cuvântul: acad Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române, acad. Răzvan Theodorescu, Vicepreședintele Academiei Române, Prof. univ. Ionescu Mihai, General maior (r), Jean-Yves Conrad, Istoric- cercetător (Franța), Prof. Mircia Dumitrescu, membru corespondent al Academiei Române. Moderator: Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române. Evenimentul este organizat de Academia Română – Secția de arte, arhitectură și audiovizual, Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române din București.
Tot miercuri, 9 octombrie 2019, de la ora 18.00, în Salonul Carol I al Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” din București (Calea Victoriei nr.88), în cadrul celei de-a VIII-a ediții a Festivalului C’Arte, va fi lansat volumul ”Memoriel de 3030 soldats roumains mort pour la France durant la Grande Guerre 1916-1918” de Jean Yves KONRAD, ediție bibliofilă cu 10 serigrafii de Mircia DUMITRESCU, donarea exemplarului nr. 3 din 30, Editura Tracus Arte. Participă autorul, precum și Maestrul Mircia DUMITRESCU. lnvitat special: George MIHĂIȚĂ. AgențiadeCarte.ro este partenerul media al evenimentului.
Volumul bibliofil ”Războiul cel mare /1914-1918 /Calvarul prizonierilor români în Alsacia și Lorena” este realizat cu ocazia aniversării celor 100 de ani de la întregirea României. Cartea se dorește a fi un pomelnic pentru toți acei soldați prizonieri trecuți la cele veșnice departe de țara lor. Volumul apare într-un tiraj de 33 de exemplare numerotate de la 1/30 la 30/30 și trei exemplare de artist notate de la E.A. I. – la E.A. III. Viziunea grafică și cele 10 ilustrații originale
semnate olograf de Mircia Dumitrescu sunt tipărite pe hârtia manuală realizată de Vincze László& Fii din Szentendre, Ungaria. Editare text & imagine / tehnoredactare & fotografii de Orbán Anna-Mária & Tibor Dumitrescu-Orbán /Fotografii editate din documentare realizate în timpul Primului Război Mondial/. Volumul bibliofil este o continuare a proiectului dedicat tuturor soldaților căzuți la datorie pentru țara lor: Primul volum a fost dedicat soldaților germani înhumați pe teritoriul României și a apărut în 55 de exemplare cu 24 de gravuri originale în anul 2001 cu titlul IN MEMORIAM / Deutscher soldatenfriedhof ”PRO PATRIA” 1916- 1918 / 1940-1945. Al doilea volum dedicat soldaților ruși înhumați pe teritoriul României a apărut în anul 2011 cu titlul IN MEMORIAM HEROES la 70 de ani de la începerea Marelui Război pentru apărarea patriei 22 iunie 1941, în 33 de exemplare cu 2 xilogravuri originale colorate de mână de Mircia Dumitrescu și cu desene din caietul de schițe al lui Radu Zugravu – din Colecția Bibliotecii Academei Române. Apariția acestei cărți bibliofile nu ar fi fost posibilă fără relatările istorice ale lui Jean Nouezille și cercetarea devotată al lui Jean-Yves Conrad care a pus la dispoziție lista nominală a soldaților înhumați.
Maestrul Mircia Dumitrescu s-a născut la 3 iulie 1941, în satul Căscioarele, județul Ilfov, fiind fiul Bălaşei (născută Dospina) şi al lui Atanase Dumitrescu. Între anii 1955-1959 urmează ciclul gimnazial la Liceul „Ion Neculce” din Bucureşti. În perioada 1959-1965 urmează cursurile Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, la clasa Maestrului Vasile Kazar. Din 1965 până în 1978 este profesor de desen la Liceul Nr. 6 din Bucureşti, luându-şi definitivatul, în 1968, gradul II, în 1971, şi gradul I în 1975. În 1967, devine membru stagiar al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi, în 1969, membru definitiv. În 2006, devine membru al Uniunii Gravorilor şi Litografilor Maghiari din Budapesta, Ungaria. Între anii 1975-1990 este secretar al secţiei de grafică al U.A.P. din România. Din anul 1979 până în anul 1989 – desenator artistic la editura Sport-Turism din Bucureşti. Din 1990 – lector universitar la Academia de Artă din Bucureşti, catedra de grafică. Din anul 2011 – profesor universitar titular. În anul 2005, devine doctor în arte vizuale, cu lucrarea „Invenţia oculocentrică sau ispitirea Sfântului Antonie”. În perioada 1990-2008, este şeful catedrei de grafică. În anul 2005, colaborează cu Academia Română și Fundația Națională pentru Știință și Artă la proiectul lansat de academicianul Eugen Simion pentru salvarea manuscriselor eminesciene, proiect iniţiat de Iorga, Perpessicius, G. Călinescu şi Noica. Propune pentru reeditarea acestora o formulă inovatoare de tipărire, prin care reproducerea manuscriselor lui Mihai E minescu devine, în sfârşit, posibilă, instituind un reper cultural prezervat viitorilor cercetători şi colecţionari. În luna aprilie 2013 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, secţia Arte, Arhitectură şi Audiovizual.
Festivalul Strada de C’Arte, ediția a VIII-a, 2019: http://stradadecarte.ro/