Expoziția artistului Ciprian Mureșan, proiect al domeniului de Arte vizuale din Festivalul EUROPALIA România, a fost vernisată vineri, 25 octombrie 2019, la Muzeul Municipal de Artă Contemporană S.M.A.K., din orașul Gent, Belgia, în prezența unui public numeros, critici de artă, artiști, profesori, jurnaliști. Alături de artist și de invitați, curatorul expoziției Tanja Boon și directorul SMAK Philippe van Cauteren au făcut câte o prezentare elogioasă. De asemenea, la vernisaj au participat directorul ICR Bruxelles, Liliana Țuroiu, coordonatorul general EUROPALIA România și Horia Barna, director artistic EUROPALIA România. Proiectul, care marchează 20 de ani de la inaugurarea actualului sediu al muzeului, cuprinde lucrări din colecția artistului și creații noi, una dintre ele fiind dedicată acestei aniversări. Lucrarea specială pentru eveniment este o machetă a clădirii muzeului cu o înălțime de 150 cm, înăuntrul căreia sunt expuse desene în creion, reproducând peste 2.000 de lucrări din colecția S.M.A.K.
„Sunt mândru că vernisajul acestei expoziții a avut loc la S.M.A.K., cu ocazia EUROPALIA România.Sunt foarte încântat că Ciprian, alături de lucrările pe care i le cunoaștem deja și care conferă expoziției o natură retrospectivă, și-a dedicat timpul și eforturile pentru a realiza o nouă lucrare, dedicată întregii colecții a muzeului. El a decis să realizeze un model la scară largă a muzeului, iar în interior să plaseze un set de desene, palimpsest tipice, care includ conținutul întregii colecții a muzeului, aproximativ 2.000 de lucrări. Astfel, expoziția reflectă lucrările lui Ciprian Mureșan însuși, dar este, de asemenea, o reflectare a ceea ce ar trebui să conțină o colecție a unui muzeu“, a declarat Philippe van Cauteren, directorul muzeului.
„Alegerea noastră pentru Europalia România este artistul clujean Ciprian Mureșan. Credem că el are un loc special în peisajul artistic. A creat o artă critică față de epoca postcomunistă, față de istoria țării sale și folosește, de fapt, o mulțime de strategii artistice ale moștenirii postmoderne, precum reproducerea, recontextualizarea, hibridizarea. Toate acestea provin din educația sa artistică, astfel încât, prin tot ceea ce creează, poți citi cu adevărat istoria artei românești și cadrul ei instituțional, ceea ce îl face cu totul special. Ciprian Mureșan este cunoscut mai ales pentru tehnica sa, desenele prin care reproduce toate imaginile unei surse în straturi consecutive și, în acest fel, creează imagini dense ale istoriei care tulbură ideile canonice, istoria artei, așa cum o cunoaștem. El a realizat o nouă lucrare pentru această expoziție. Este o frumoasă oglindire a artistului, făcând un comentariu asupra a ceea ce reprezintă muzeul, asupra accesibilității și statutului unei opere de artă originale, asupra reproducerii și importanței pe care reproducerea a avut-o de-a lungul carierei sale. Pot spune că expoziția unește această reflecție asupra muzeului ca instituție și o extinde către alte mijloace cu putere religioasă, politică și economică“, a precizat Tanja Boon,curatorul expoziției.
„Mi-am început cariera artistică analizând, comparând și problematizând relația dintre periferie și centrele artistice. Totul se învârte în jurul acestei relații și nu este doar teoria mea, am găsit-o și la alții. Ierarhizarea în artă nu e necesară.Straturile folosite acoperă sau evidențiiază aleatoriu unele aspecte.Lucrarea din centrul expoziției, macheta muzeului cu toate lucrările în mod democratic, fără ierarhizare, cuprinde totul și este un fel de statement. De aici și toată legătura aceasta dintre Est și Vest. Barierele se diminuează, din ce în ce mai mult, dar, bineînțeles, apar alte bariere . Și asta mă preocupă“, a spus artistul, după vernisaj. „EUROPALIA face legătura între state și culturi. Este atât de interesant să vii în Belgia și să vezi ce mai fac artiștii români. Mă bucur de această ocazie fericită care i-a adus aproape pe colegii noștri, pe profesori și artiști, într-un context irepetabil. E admirabil faptul că artiștii români expun atât de mult în străinătate, în cele mai importante muzee, în perioada EUROPALIA România“, a subliniat Ciprian Mureșan.
Coordonatorul general EUROPALIA România, Liliana Țuroiu, a spus despre expoziția lui Ciprian Mureșan că este, fără îndoială, unul din proiectele de referință din cadrul acestei ediții a Festivalului Artelor dedicat României în 2019. „Arta românească este parte integrantă a celei europene. Ne-o dovedește cu prisosință expoziția lui Ciprian Mureșan, deschisă la Gent, în generosul spațiu al muzeului de artă contemporană SMAK. Expoziția este un reper important în dialogul dintre arta contemporană românească și demersul artistic de pe alte meridiane. Este evidentă abordarea unor tematici de tip postmodern privind relația periferie-centru, a ierarhiilor în artă sau preferința revizitării unor momente sau repere din istoria artei recente, fără a fi o narațiune liniară, ci, mai degrabă, o stratificare a unor contexte, din perspectiva unei generații de artiști români care au asistat la schimbări ideologice după căderea regimului comunist“, a conchis Liliana Țuroiu, directorul ICR Bruxelles.
***
Ciprian Mureșan, absolvent al secției Sculptură de la Universitatea de Artă și Design din Cluj și coeditor al revistei VERSION, trăiește și lucrează la Cluj. Din 2005, este editor la revista IDEA- artă + societate. În 2009, a expus în Pavilionul României de la Bienala de la Veneția, iar în 2017 desenele sale au fost incluse în selecția curatoarei Christine Macel pentru Pavilionul Central de la ediția a 57-a, Bienala de la Veneția. Lucrările sale sunt prezentate în galerii și muzee dintre cele mai importante și prestigioase din toată lumea.
Această expoziție este organizată cu sprijinul SPEEDWELL și WELL ONE.
***
Despre Festivalul Artelor EUROPALIA
Festivalul Artelor EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia și în țări învecinate – Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie. Institutul Cultural Român este coordonatorul participării României la cea de-a 27 a ediţie a Festivalului EUROPALIA, proiect de anvergură desfășurat în perioada octombrie 2019 – februarie 2020 şi implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identității Naționale și Secretariatul General al Guvernului, alături de Asociația EUROPALIA International din Bruxelles, organizatorul tradițional al manifestării. Cea de-a 27-a ediție a Festivalului EUROPALIA este dedicată României.
PROGRAM
S.M.A.K.
26 octombrie 2019 — 19 ianuarie, 2020
Jan Hoetplein 1, 9000 Gent
https://smak.be/en/exhibition/21877
Imagini frescă: Trevor Good