Descris de cotidianul spaniol El País ca fiind “unul dintre cei mai prolifici promotori ai chitarei clasice”, Rafael Aguirre concertează sâmbătă, 2 noiembrie 2019, de la ora 19, în frumoasa Aulă a Bibliotecii Centrale Universitare, în cadrul celei de-a IX-a ediţii a “Serilor de chitară”. Recitalul, prezentat de Asociaţia Culturală Kitharalogos în colaborare cu Institutul Cervantes, pune în valoare calităţile extraordinare ale unui muzician care a cântat în cele mai importante săli de concerte ale lumii, cu un repertoriu din care fac parte lucrări celebre precum “Ciacona” de Bach şi “Rossiniana” de Giuliani, alături de piese ale unor importanţi compozitori spanioli precum Albéniz, Rodrigo sau Tárrega. Rafael Aguirre va susţine un masterclass la Universitatea Naţională de Muzică pe 3 noiembrie, orele 10-14. AgențiadeCarte.ro este partener media.
Intrarea la concert este liberă şi se face pe numai pe bază de rezervare, scriind la kitharalogos@gmail.com. Pentru detalii, vă rugăm să accesaţi www.facebook.com/kitharalogos sau www.seriledechitara.ro .
Concertul va putea fi urmărit în direct, online şi pe enjoytv.ro şi platformele de facebook şi youtube ale enjoy tv Romania.
“Unul dintre cei mai prolifici promotori ai chitarei clasice” (El País), Rafael Aguirre este un virtuoz al instrumentului, un muzician cu un repertoriu divers care a călătorit pe întreg mapamondul, concertând în săli celebre precum Carnegie Hall din New York, Concertgebouw din Amsterdam, Konzerthaus din Viena, Tchaikovsky Hall din Moscova, Philarmonie am Gasteig din Munchen, Palau de la Musica din Barcelona ş.a. Începutul carierei sale a fost marcat de cele peste 13 premii I la concursuri internaționale precum Tárrega Competition și Pro Musicis, New York, precum şi de bursa care i-a oferit posibilitatea de a lucra cu unul dintre cei mai apreciaţi pedagogi şi interpreţi ai chitarei, Joaquin Clerch.
Debutul acestuia la festivalul Verbier din Elveția, în cadrul căruia a interpretat “Concertul de Aranjuez” de Rodrigo, a fost transmis de medici.tv și este în prezent cel mai vizualizat videoclip de pe pagina de Facebook a prestigioasei platforme de streaming, adunând peste 3 milioane de vizualizări în doar 12 luni. Un repertoriu amplu care cuprinde peste 30 de concerte pentru chitară și orchestră i-a dat posibilitatea să concerteze alături de orchestre şi dirijori de primă clasă, iar colaborările cu compozitori contemporani i-au dat posibilitatea sa cânte in premierâ lucrari de Sergio Assad (câstigator al premiului Grammy), Joaquín Clerch, Agustín Castilla Avila, David del Puerto and Daniel Real si mulți alții.
Până în prezent a lansat 5 albume solo publicate de faimoase case de discuri precum Naxos sau RTVE Música, și un album alături de violoncelista Nadège Rochat, intitulat „La Vida Breve”.
Proiect co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.
Organizator: Asociaţia Culturală Kitharalogos
Sponsori: Hora S.A., Reghin, Fabrica de Instrumente Muzicale; GSR Audit & Expertise; Tecnoservice Equipment SRL; Savarez.
Parteneri: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR), Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Institutul Cervantes, Institutul Maghiar din Bucureşti-Institutul Balassi, Muzeul Naţional „George Enescu”, Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”, Fundaţia ACCUMM, , ICon Arts Transilvania 2020, Athenee Palace Hilton Bucharest.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Trinitas, Observator Cultural, Agenţia de Carte.ro, Radio Clasic, Liternet.ro.