În perioada 30 septembrie – 9 octombrie 2019, la Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) s-a desfășurat a doua serie de evenimente adresate preadolescenților și profesioniștilor din domeniul educației culturale din România: ateliere de tip performance și o masă rotundă. Acestea fac parte din programul european Unprepared Hearts – Inimi tinere – Educație sentimentală prin cultură pentru preadolescenți, care se desfășoară în perioada octombrie 2018 – iunie 2020 în trei țări – România, Italia și Cehia – cu scopul de a-i ajuta pe copii să se descopere și să dea glas sentimentelor și emoțiilor, prin intermediul artei. În România, proiectul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și se derulează prin Asociația Da’DeCe, în parteneriat cu MNAC, Asociația MetruCub – resurse pentru cultură și Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu.
Cu o abordare interactivă și fluidă, NESPUS – spectacolul participativ de educație sentimentală pentru copii între 9 și 13 ani a fost conceput și pus în scenă de o echipă formată din membri și colaboratori ai Asociației Da’DeCe: dramaturgul și curatorul spectacolului Mihaela Michailov, educatorii culturali Alexandra Cucu și Iulia Iordan, artiștii Nicoleta Lefter și Katia Pascariu și artista Aurora Kiraly, cu sprijinul psihologului Mihai Iacob, al facilitaorului cultural și educațional Codruța Cruceanu și al educatorului cultural și profesor Irina Cangeopol.
Între 30 septembrie – 4 octombrie, 120 de elevi din clasele III – VI, de la Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu, au participat la opt noi ateliere-performance, adaptate la o noua expoziție a MNAC – „Văzând istoria. 1947 – 2007” – și derulate de către două echipe mixte formate din câte un educator cultural și un artist. Atelierele au fost construite și puse în practică sub forma unor laboratoare performative fluide, cu valoare emoțională și educațională, astfel încât să genereze trăiri și stări care țin de teritoriul afectiv al rușinii, atât de specific vârstei preadolescente. Formatorii au imaginat împreună cu copiii și adolescenții situații sau momente în care rușinea trăită poate deveni emoție cu dublă relevanță: să-i facă pe copii să-și conștientizeze propriile rușini și, totodată, să relaționeze empatic la rușinile celor din jur, pe care, de multe ori, le provoacă chiar ei. La sfârșitul fiecărei întâlniri, atât copiii, cât și adulții au primit câte un Caiet-Jurnal NESPUS, în paginile căruia pot citi mici povești despre rușine și emoții, își pot scrie gândurile sau, pur și simplu, pot desena.
„Mi-a plăcut foarte mult că la acest atelier am discutat despre emoțiile pe care le trăim zi de zi și care ne copleșesc de multe ori. Am purtat o discuție foarte frumoasă și deschisă și am reușit să ne cunoaștem atât pe noi, cât și pe cei din jur.” – A., 12 ani, elevă.
„A fost diferit de orice altceva…M-am simțit bine să știu că și alții au aceleași emoții și sentimente ca și mine” – M., 11 ani, elevă.
Pe 5 octombrie, echipa de proiect a coordonat la MNAC alte două spectacole-ateliere NESPUS, la care s-au înscris peste 30 de copii între 9 și 13 ani din București. Ei au putut, astfel, să exploreze, cu ajutorul artei și al abordării educative propuse, emoțiile și sentimentele cu care intră în contact la aceste vârste și, totodată, să învețe cum se pot accepta pe ei înșiși și pe cei de o vârstă cu ei.
„Atelierele au creat un spațiu fluid emoțional, un spațiu sigur, în care adolescenții și adolescentele au putut să-și exploreze emoții și să se conecteze la lucrări de artă contemporană” – a declarat Mihaela Michailov, curatorul spectacolului NESPUS.
Pe 9 octombrie, Asociația Da’DeCe s-a întâlnit, tot la MNAC, cu 17 specialiști din cultură și educație, artiști implicați în educație prin cultură și psihopedagogi la Masa rotundă cu tema „Explorarea emoțiilor prin artă”. Împreună cu facilitatorului cultural și educațional Codruța Cruceanu, participanții au discutat despre modul în care cultura poate contribui la educația sentimentală pentru copii între 9-13 ani. Au fost dezbătute căile prin care pot fi integrate atelierele care recurg la cultură și artă în procesul dezvoltării emoționale sau sentimentale a copiilor de 9-13 ani ca instrumente pentru formarea de durată a acestora. S-a vorbit despre cum acestea pot duce la creșterea impactului educativ al programelor, cum se multiplică efectele educaționale după finalizarea programelor și cum contactul direct cu educatorii/artiștii și contribuie la o experiență stimulantă pentru copii. Sustenabilitatea acestui tip de programe a fost o temă cheie pentru această dezbatere.
După a doua sesiune a spectacolul fluid NESPUS în România, echipa românească va derula același concept artistic cu copii și profesioniști din Pisek, Cehia, iar la începutul lunii decembrie va întâlni echipa italiană la MUBA – Muzeul Copilului din Milano.
Programul Unprepeard Hearts – Inimi tinere, cofinanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene și Administrația Fondului Cultural Național, reprezintă o călătorie artistică pentru preadolescenți și propune activități de mediere artistică pentru copiii de 9-13 ani, abordând educația sentimentală, o temă despre care nu este abordată aproape deloc în niciuna dintre cele trei țări implicate.
Organizațiile coordonatoare ale programului la nivel de țară sunt Asociația Da’DeCe în România, MUBA – Muzeul Copilului din Milano în Italia și Sladovna Pisek în Cehia.
*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului și Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține.
Parteneri asociați: MetruCub – Resurse pentru cultură, Muzeul Național de Artă Contemporană, Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu
Parteneri media: Itsy Bitsy, Școala 9, Vice, Parents, Totul despre mame, E-Zeppelin
Mai multe despre NESPUS găsiți la: https://www.asociatiadadece.ro/program/nespus/