spot_img

Proiectul „HIT”, câştigător al EUROPALIA Curator’s Award, prezentat de Claudia Rădulescu şi Els Vermang

Expoziţia proiectului „HIT”, o colaborare între artista de origine română Claudia Rădulescu şi curatoarea şi artista belgiană Els Vermang, va fi prezentată la KANAL-Centre Pompidou, în perioada 13 decembrie 2019 – 26 ianuarie 2020. Artista Claudia Rădulescu este câştigătoarea celei de-a treia ediţii a EUROPALIA CURATOR’S AWARD, premiu lansat de Festivalul Internaţional de Arte EUROPALIA, la a cărui ediție de anul acesta România are statut de invitat de onoare. Participarea țării noastre este coordonată de Institutul Cultural Român.

„Proiectul – realizat împreună cu Els Vermang – şi ideea de HIT au pornit de la o lucrare proprie, «Imposture/ Impostura», un cântec pe care l-am compus cu scopul de a combina mai multe elemente, aşa cum aş fi lucrat la o sculptură sau la o pictură”, a declarat Claudia Rădulescu.

 

În mod paradoxal, „Imposture”, numele dat de Claudia Rădulescu piesei muzicale, provine de la o scurtă scenă filmată în Delta Dunării: două fete dansând pe câmp, scăldate în lumină, cu rochiile lor roşii şi părul lung mişcându-se în voie. Claudia Rădulescu i-a ghidat, pe baza acestor elemente vizuale, pe muzicienii, aranjorii şi producătorii care au ajutat-o la realizarea piesei muzicale. În contrast cu imaginile idealizate, textul piesei denunţă impostura unei lumi capitaliste, de care protagonistele se eliberează.

 

„Am scris textul şi am compus melodia împreună cu Lisa Barros Greindl şi Michel Hatzigeorgiou. Prima versiune a melodiei a fost lansată în luna iulie. Plecasem de la ideea unei anumite stări a capitalismului actual, să spunem cel în care am ajuns să conlocuim pe un teritoriu, în regim privatizat, unde am constatat că impostura este un factor principal al vieţii cotidiene. Ideea mea de cântec era o denunţare a acestei stări actuale, care poate fi la nivel instituţional, politic, uman, social”, mărturiseşte artista, care propune, în acest proiect, o eliberare prin cântec şi dans.

 

Alături de curatoarea Els Vermang, Claudia Rădulescu a făcut o analiză sistematică şi conceptuală a piesei, reprezentând punctul de plecare al instalaţiei „MPSTR”, coordonată de Els Vermang. Inspirată de ritmurile cântecului şi de atmosfera din videoclip, instalaţia are în vedere descompunerea melodiei „Imposture” într-o partitură grafică, spaţială. „Els Vermang va interveni în jurul melodiei în sens vertical, ea desfăşurând partitura muzicală spaţial, iar eu voi lucra pe imaginea acestui videoclip. Pentru noi era importantă această confruntare, între o lucrare conceptuală şi una fizică”, a explicat Claudia Rădulescu.

În perioada decembrie 2019 – ianuarie 2020 expoziţia va fi completată cu elemente noi. „În general, aşa lucrez. Pentru mine, opera nu este ceva stabil, fixat într-un obiect sau într-un moment. Ea poate începe cu un gând, aşa cum s-a întâmplat acum trei ani, şi poate sfârşi în 2025. Pregătesc mai multe colaborări, mai multe versiuni ale melodiei, pentru toate gusturile. Vom edita un LP pentru vernisaj”, a mai spus artista.

 

În cadrul expoziţiei vor fi prezentaţi şi colaboratorii acestui proiect: instituţiile EUROPALIA şi KANAL – Centre Pompidou, muzicieni, producători, agenţii de presă, firme, jurnalişti.

Claudia Rădulescu vorbește și despre experiența câştigării EUROPALIA CURATOR’S AWARD: „Europalia a lansat un premiu dedicat în general tinerilor curatori, care propun lucrări noi. Acestea fiind condiţiile, eu şi Els Vermang ne-am propus să facem expoziţia pe baza unei melodii. Evident că ideea de HIT pentru noi, care suntem plasticiene, nu este aceeaşi ca pentru un muzician. Am numit-o în mod ironic. Els lucrează foarte mult arhitectural, cu un anumit algoritm inclus în lucrări, cu o logică strictă, iar eu sunt contrariul”. Ea conchide că oamenii ar trebui să facă muzică, „nu doar pentru oralitate, dar şi pentru partea sonoră, care vindecă”.

 

Claudia Rădulescu trăiește și lucrează la Paris și Bruxelles. Artista abordează multiple medii artistice: pictura, sculptura, performance-ul, muzica şi filmul. Mișcarea reală sau imaginară ce recompune opera este, pentru Claudia Rădulescu, un joc între individ, opera de artă și societate.

Expoziții (selecție): Kiss the Frog, Coffre-Fort, Bruxelles (2017, solo); Friche, Bruxelles (2017); La vie intense, Etablissement d’en face Premium, Bruxelles (2016); Tamango – Borș & Rițiu, Marius Nedelcu, Claudia Rădulescu, Muzeul Național de Artă Contemporană, București – Valea Plopilor (2016); Fumewaar?, Clougof, Bruxelles (2014, solo); Stir / Pigweed – film 52’, Claudia Rădulescu 2009, Roma Pavilion, Biennale di Venezia (2011), From Love with Brussels – Van Abbemuseum, Eindhoven (2008), The New Collection – Stedelijk Museum, Lier (2007); L’Esprit moderne, Etablissement d’en face, Bruxelles (2005, solo); Incitation à la vie privée, Galeria Aliceday, Bruxelles (2005, solo); Le Vrai musée, Bruges (2002, solo); Une Idée archéologique, Stedelijke Museum – Sittard (1999, solo).

Festivalul EUROPALIA este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia, fiind organizat sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, o dată la doi ani, în Belgia și în țări învecinate – Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie. Institutul Cultural Român este coordonatorul participării României la cea de-a 27 a ediţie a Festivalului EUROPALIA, proiect de anvergură desfășurat în perioada octombrie 2019 – februarie 2020 şi implementat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identității Naționale și Secretariatul General al Guvernului, alături de EUROPALIA International, organizatorul manifestării. Cea de-a 27-a ediție a Festivalului EUROPALIA este dedicată României, țara invitată de onoare.

 

Detalii: https://europalia.eu/en sau https://www.icr.ro/pagini/proiectul-hit-castigator-al-europalia-curators-award-prezentat-de-claudia-radulescu-si-els-vermang

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508