Miercuri, 4 septembrie 2019, ora 11, în sala Online a Facultății de Drept, va avea loc lansarea culegerii de studii „Pars Orientis. Studii de istorie a culturii europene“, lucrare aparținând regretatului academician Emil Condurachi. Evenimentul este prilejuit de desfășurarea la București, în perioada 2-6 septembrie, a celui de-al XII-lea Congres Internațional de Studii Sud-Est Europene, organizat de Academia Română, în parteneriat cu Asociația Internațională de Studii Sud-Est Europene – Association Internationale d’Études du Sud-Est Européen.
Cartea va fi prezentată de academician Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, cu participarea prof. univ. Emil Constantinescu, președinte al României în perioada 1996-2000, președinte al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului.
Volumul face parte din planul editorial al Asociației Internaționale de Studii Sud-Est Europene, organism științific internațional care numără astăzi peste 25 de țări membre și din care fac parte reputați cercetători din toată lumea în domenii precum istorie, arheologie, lingvistică, filologie, istoria artei, drept, etnografie, folclor. De asemenea, este primul volum din colecția „Savanți români în cercetarea Levantului“ îngrijită de Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului. Lucrarea reunește studii publicate de istoricul și arheologul Emil Condurachi de-a lungul a peste 45 de ani, în perioada 1935-1980, în importante reviste de specialitate.
Acad. Emil Condurachi (1912-1987) a fost primul secretar general al Asociației Internaționale de Studii Sud-Est Europene, înființată în 1963 și având sediul la București. Rolul României în organizarea Asociației a fost de la început unul esențial, iar funcția de secretar general a revenit, prin statut, țării noastre. Din anul 1987 funcția a fost deținută de academician Virgil Cândea, iar din 1994 și până în prezent, secretar general al Asociației Internaționale de Studii Sud-Est Europene este academician Răzvan Theodorescu. Reamintim, domeniul de studiu al civilizației culturii sud-est europene a fost impus la nivel internațional de istoricul Nicolae Iorga.
Încă de la înființare, Asociația Internațională de Studii Sud-Est Europene a desfășurat o bogată activitate editorială. Au fost publicate, în afara volumelor de Acte ale congreselor, peste 20 de volume de studii și documente, precum și o revistă, „Bulletin de l’AIESEE“, cu peste 40 de tomuri.