„Cafeneaua Românească” a ICR Tel Aviv a avut-o ca invitată, la ediția din 26 septembrie 2019, pe cercetătoarea Sylvia Hershcovitz de la Universitatea „Bar Ilan”, care a susținut o prezentare cu titlul Contribuția și modul de organizare al femeilor evreice din România în prima jumătate a secolului XX. Studiu de caz: WIZO România. Institutul Cultural Român de la Tel Aviv a continuat astfel seria evenimentelor organizate în limba ebraică și destinate descendenților evreilor originari din România – generațiile a II-a și a III-a.
În cadrul manifestării, Sylvia Hershcovitz a făcut o trecere în revistă a istoriei activității politice, filantropice și educaționale întreprinse de WIZO România (Women`s International Zionist Organization) în prima jumătate a secolului XX. Prelegerea acesteia s-a axat pe cele trei perioade ale activității organizației: cea interbelică, în care tinerele evreice erau instruite și sprijinite în vederea imigrării în Palestina; perioada din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când, ca urmare a măsurilor anti-evreiești, organizația a fost scoasă în afara legii, urmând să cunoască apoi o scurtă revigorare în a treia perioadă, cea de după 1948. Cercetătoarea a menționat că membrele organizației erau atât de implicate în cauzele pe care le susțineau, încât „activitatea organizației continua chiar și în momentele în care acest lucru însemna punerea în pericol a propriei vieți”.
Deși în preajma celui de-al Doilea Război Mondial, WIZO România era una dintre cele mai importante organizații ale femeilor sioniste ale vremii, nu numai din România, ci din Europa de Est, pe parcursul cercetării sale, Sylvia Hershcovitz a descoperit că „sunt multe cărți dedicate activității și contribuției evreilor din România, dar, dintre acestea, numai câteva rânduri răzlețe amintesc de activitatea femeilor evreice”.
Sylvia Hershcovitz este în prezent doctorandă la departamentul de istorie contemporană a evreilor al Universității Bar-Ilan, având o diplomă de master în istorie evreiască și studii de gen de la Institutul Schechter din Ierusalim. Sub coordonarea prof. Moshe Rosman lucrează la o lucrare de doctorat despre filiala românească a organizației de femei sioniste din România în prima parte a sec. XX, având ca studiu de caz Asociația Culturală a Femeilor Evreice, fondată în 1919 la inițiativa și conducerea Nadiei Stein.
Evenimentul, în limba ebraică, a fost realizat în colaborare cu grupul „Shorashim Romanim – Rădăcini românești”.