Editura ALL publică, în luna octombrie 2019, cartea eseistului italian Giuliano da Empoli, ”Inginerii haosului”. Cu o lună înainte de alegerile prezidențiale, Editura ALL își pune cititorii în fața unei întrebări esențiale: sunteți dispuși să vă asumați consecințele dramatice ale unei eventuale decizii de a nu vă exercita dreptul la vot?
În urma unei anchete captivante și inedite, Giuliano da Empoli scoate la lumină noua paradigmă a vieții politice globale. În lumea Brexitului, a lui Donald Trump sau a lui Matteo Salvini, autorul oferă publicului larg acces liber la jocurile politice de la cel mai înalt nivel. În același timp, specialiștii în comunicare, științe politice și sociale vor descoperi o galerie de personaje pitorești, ideologii și strategii din spatele valului de frică și al campaniilor de ură care au cuprins societatea noastră. Ei sunt „inginerii haosului”. Fără participarea lor extraordinară, liderii populiști n-ar fi ajuns niciodată la putere. Împreună, acești „ingineri ai haosului“ creează o propagandă adaptată la era selfie-urilor și a rețelelor de socializare. Populismul împrumută modelul de superficialitate al Facebook sau Google, punându-ne pe toți pe același plan, fără intermediere, și oferindu-ne un singur parametru de judecată: like-urile.
Cartea lui Giuliano da Empoli se concentrează asupra mașinăriei de comunicare extrem de puternice, care a fost concepută inițial în scopuri comerciale și a devenit apoi instrumentul preferat al tuturor celor care vor să sporească haosul. Dar acțiunile inginerilor haosului nu explică toate aspectele vieții publice actuale. Aceste personaje sunt atât de interesante pentru că au știut să identifice înaintea altora semnele schimbării în curs și au profitat de acest lucru pentru a ajunge de la marginea sistemului în centrul său.
„Prin excelenta sa carte, Inginerii haosului, Giuliano da Empoli îi pune în lumină pe strategii populismului, arată rolul pe care l-au jucat în impunerea unor vedete ale lumii politice actuale, care este filosofia lor, strategiile pe care le-au avut în vedere, elementele care au contribuit substanțial la succesul acțiunii lor. Demonstrațiile sunt clare și convingătoare, scot la lumină vulnerabilitățile sistemului democratic, explică orbirile colective cărora le-a căzut victimă o bună parte din lumea occidentală, dar lasă loc și de speranță. Din acest moment, știm exact patologia bolii care a lovit Europa și Statele Unite ale Americii. E timpul ca alte echipe de profesioniști, poate chiar mai bine pregătite, să se ocupe de terapia de vindecare. Pentru că ar fi păcat ca minciuna și politicile întemeiate pe fake-news să obțină câștig de cauză în fața adevărului și a bunei-credințe.” – Tudorel Urian
Giuliano da Empoli este un scriitor și jurnalist italian cu o carieră în plină ascensiune. S-a născut la Paris în 1973, a locuit în mai multe țări europene și a obținut o diplomă de master în Științe Politice la Institut d’études politiques din Paris. A fost viceprimarul Florenței responsabil pe probleme de cultură și consilierul primului-ministru Matteo Renzi. Începând din 1996, este redactor și colaborator la cele mai importante publicații din Italia.