În cadrul unei întâlniri informale cu jurnaliștii din România, dirijorul de talie internațională Ion Marin a anunțat o nouă colaborare extraordinară cu binecunoscutul pianist Lang Lang și Orchestra Simfonică din San Francisco, în data de 21 octombrie 2019. Acesta este doar primul dintr-o serie de evenimente în colaborare cu Lang Lang, următorul având loc în 2020, la Praga, pe O2 Arena, una dintre cele mai mari săli din lume, cu aproape 20.000 de locuri.
„Dincolo de admirația reciprocă şi de bucuria de a împărți scena cu un muzician fenomenal, de Lang Lang mă leagă pasiunea comună de a dezvolta sistemele de educație culturală și civică în țările noastre natale. Aşa cum în China, Lang Lang susține tinerii pianişti prin propria fundație, în România mă bucur să dezvolt cel mai mare program de integrare socială prin muzică, numit Cantus Mundi” – a declarat în cadrul unei întâlniri cu presa, dirijorul Ion Marin.
În perioada următoare, dirijorul român se va afla la pupitrul unora dintre cele mai importante orchestre ale lumii: Orchestra Filarmonică din Sankt Petersburg (23 octombrie 2019), Orchestra Simfonică din Hamburg (17 noiembrie 2019) – în colaborare cu Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, Orchestra Filarmonică din Shanghai (23 noiembrie 2019), Orchestra Filarmonică din Beijing (28 noiembrie 2019), iar în 12 și 13 decembrie va dirija la Royal Opera House, din Londra, unde îl va avea ca invitat pe renumitul pianist de jazz Chick Corea, într-un program de tip cross-over.
Iconicul pianist chinez Lang Lang este considerat un veritabil megastar al muzicii clasice. De-a lungul impresionantei sale cariere a cântat alături de cele mai importante orchestre din lume, în mii de concerte memorabile. Cu un impact profund asupra lumii muzicale, Lang Lang este nu numai un prodigios pianist concertist, dar și un inițiator de programe sociale și de educație. Cântă deopotrivă în evenimente de masă – cum a fost deschiderea Olimpiadei din 2008, de la Beijing, în concerte la Carnegie Hall, dar și împreună cu trupa Metallica – la decernarea Premiilor Grammy sau doar pentru câteva sute de copii dintr-o școală publică. Din toate aceste motive și grație imensului său talent este considerat unul dintre cei mai cunoscuți pianiști ai tuturor timpurilor și printre cei mai bine vânduți muzicieni din sfera clasică.
Personalitate fascinantă a scenei muzicale internaționale, dirijorul Ion Marin este unul dintre puținii dirijori care se manifestă la cel mai înalt nivel atât în domeniul muzicii simfonice, cât și în cel al operei. Este invitat frecvent să dirijeze pe scenele marilor opere ale lumii și a condus toate orchestrele europene importante, cum sunt Orchestra Filarmonicii din Berlin, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Dresda, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, London Symphony Orchestra, Philharmonia, Orchestra Națională a Franței, Orchestra Academiei Santa Cecilia din Roma și Orchestra Filarmonică din St. Petersburg.
Pe plan național și european, maestrul Ion Marin este o personalitate recunoscută în mod oficial pentru serviciile deosebite aduse culturii, artei și imaginii României în lume, precum și pentru dimensiunea socială a impactului său. Activitatea profesională a maestrului este întregită de implicarea hotărâtoare și ferventă în două mari programe, atât culturale, cât și sociale. Ion Marin este Directorul de onoare al Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și, de asemenea, Președintele fondator al Programului Național Cantus Mundi România, instituit în 2011 la inițiativa domniei sale. După opt ani de activitate, Programul Național Cantus Mundi a strâns sub umbrela sa peste 1.300 de coruri. Aproape 50.000 de copii, alături de dirijorii lor, participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul țării, construind nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societății noastre. Din ianuarie 2019, odată cu înființarea Orchestrei Uniunii Europene, când România a preluat președinția rotativă a UE, Maestrul Ion Marin a fost numit manager si director artistic al acestui amplu proiect de diplomație culturală.