Cea de-a doua ediție a taberei de vară ARCS SUMMER CAMP s-a finalizat duminică, 28 iulie 2019, în Seattle, Washington cu o proiecție publică a filmelor rezultate în cadrul proiectului. Proiectul e organizat de American Romanian Cultural Society din Seattle în parteneriat cu Asociația Culturală Control N. Tabăra a reunit un numar de 19 copii de origine română, din jurul orașului Seattle, cu vârste cuprinse între 8 și 13 ani. Desfășurată în campusul University of Washington, cu sprijinul Ellison Center for Russian, East European & Central Asian Studies, tabăra a fost susținută de alți doi parteneri ce s-au alăturat recent proiectului: UiPath Foundation și Seattle International Film Festival.
Timp de 10 zile, îndrumați de cei doi instructori (actrița Ioana Flora și regizoarea Iulia Rugină), supervizați de actorul-dansator Toto Horvath (cunoscut publicului din filmul documentar Toto și surorile lui), tinerii participanți au primit informații legate de tema din acest an a taberei, personalități românești de excepție (Romanian Role Models), cu scopul de a-i reconecta, printr-un tip de educație non-formală, cu identitatea țării de origine. Informațiile despre România au fost completate de elemente introductive din arta actoriei, scenaristicii, regiei și producției de film.
Cele mai importante produse ale taberei au fost cele 4 filme de scurt-metraj realizate de copiii împărțiți în echipe. Filmele au fost scrise, produse, regizate și filmate în totalitate de ei și au pornit fiecare de la una dintre personalitățile analizate: Constantin Brâncuși, George Enescu, Regina Maria, Nadia Comăneci. Filmele copiilor vor fi prezentate publicului din Seattle în cadrul Festivalului Filmului Românesc din Seattle, organizat în perioada 15 – 17 noiembrie 2019.
Scopul principal al acestui proiect, demarat în 2018 este acela de a reconecta cultural copiii din diaspora americană cu țara lor de origine, așa cum declară Otilia Baraboi, director executiv al American Romanian Cultural Society: “Acești copii români americani merită să aibă acces la educație în limba lor, moștenită de acasă. Acești copii din diaspora româno- americană pot da foarte mult înapoi țării din care au plecat părinții lor. Și cred că dacă înțelegem cu toții că este un potențial pe care România îl pierde și un potențial pe care îl poate redirecționa spre țara de origine, atunci toți vom avea de căștigat.” Asociația Culturală Control N s-a alăturat acestui demers încă de la prima ediție, imprimându-i o direcție cinematografică, conform experienței sale. Regizoarea Iulia Rugină, director executiv al Asociației Culturale Control N și instructor în tabăra ARCS spune: “Mijlocul pe care îl alegem și care ne e la îndemână este filmul, pentru că filmul, dincolo de limbă, reușește să unească niște enități aparent diferite, dar care au, până la urmă, în cazul de față un element comun, și anume, România.”
Fotografiile și materialele video realizate în cadrul atelierului pot fi vizionate aici – https://www.facebook.com/controlN/
Un clip de prezentare a acestei ediții poate fi vizionat aici – https://vimeo.com/352205182
Mai multe detalii despre acest proiect și alte proiecte ale Asociației Culturale Control N pot fi aflate la numărul de telefon 0721261736 sau pe site-urile și paginile de Facebook ale organizatorilor
https://www.facebook.com/controlN/
https://www.facebook.com/ARCSPROJECT/