spot_img

„Oedipe Redux“, opera lui Enescu reimaginată în cheie jazz, la Festivalul EUROPALIA

Proiectul „Oedipe Redux“ , o „re-imaginare“ contemporană, în cheie de jazz,  a capodoperei enesciene, realizat de artistul român Lucian Ban şi de violonistul american Mat Maneri, va fi intepretat în cadrul Festivalului Internațional de Arte EUROPALIA, într-un turneu ce cuprinde cinci concerte în Belgia, Franța, Olanda, în perioada 19-29 noiembrie 2019. „Oedipe“, singura operă compusă de George Enescu, este reinterpretată radical de Mat Maneri, violist nominalizat la Premiile Grammy, și de Lucian Ban, celebru pianist român de jazz, alături de alți șase muzicieni  de marcă ai genului: clarinetistul francez Louis Sclavis, interpretul conceptualist de origine austriacă Theo Bleckmann (voce), interpreta şi compozitoarea americană de origine taiwaneză Jen Shyu, reputatul contrabasist şi compozitor John Hebert, co-autor împreună cu Lucian Ban al proiectului „Enesco Re-Imagined“, americanii Tom Rainey (percuție) și Ralph Alessi (trompetă).

Sub diverse titulaturi, proiectul „Oedipe Redux“ va fi reprezentat la Centrul Cultural Opderchmelz din Dudelange (Luxemburg) pe 19 noiembrie,  Bimhuis,  Amsterdam (Olanda)  pe 22 noiembrie,  La Briquetterie Schiltigheim (Franța)  pe  23 noiembrie,  BOZAR Bruxelles  pe 27 noiembrie  și In het Koorenhuis , Haga (Olanda)  pe 29 noiembrie.

 

Oedipe-ul lui Enescu este o lucrare muzicală monumentală și acesta este unul dintre motivele pentru care este pusă în scenă rar, dar sinteza profundă între străvechi și modern, între romantismul târziu și extraordinara originalitate a lui Enescu este fără egal între operele scrise în secolul XX. Pentru toate acestea, după ce am lucrat anterior cu muzica instrumentală enesciană – Enesco Reimagined – eu și Mat Maneri ne-am propus să reimaginăm celebra operă a marelui compozitor român. Avem șansa de a-i avea alături de noi pentru proiectul Oedipe Redux, pe câțiva dintre cei mai importanți muzicieni de jazz de pe scena internațională: artiștii vocali Theo Bleckmann și Jen Shyu, trompetistul Ralph Alessi și celebrul clarinetist francez Louis Sclavis. Suntem onorați să prezentăm Oedipe Redux live în cadrul Festivalului Europalia și să contribuim la conștientizarea geniului lui Enescu în lume”, a apreciat pianistul și compozitorul Lucian Ban.

„Oedipe“, singura operă scrisă de George Enescu, are patru acte și un libret în limba franceză semnat de Edmond Fleg, pornind de la tragediile „Oedip rege“ și „Oedip la Colonos“ scrise de Sofocle. Opera „Oedipe“ a fost compusă de George Enescu în perioada 1921 – 1931.

„Opera enesciană are patru acte, e foarte amplă, interpretarea sa integrală necesită aproape trei ore. A trebuit în primul rând să o redimensionăm. Întotdeauna am considerat că muzica lui Enescu este un material ideal pentru improvizații. Am făcut-o cu pasiune în ciclul Enescu reimagined pornind de la compozițiile sale instrumentale, iar în Oedipe Redux  avem dovada că acest lucru e posibil și poate fi valabil și pentru muzica sa vocală. Pentru noi, a fost o splendidă provocare“, a punctat Mat Maneri.

La rândul său, vocalistul Theo Bleckmann spune că mereu a fost inspirat de muzica lui George Enescu. „Îi cunosc muzica, i-am ascultat-o, însă după acest proiect o consider, lăuntric, extrem de frumoasă. Nu mi le mai pot scoate din minte – melodiile lui stranii, modale, măiestrit alambicate, împletite sau răsucite uneori într-un mod unic. Însă atunci când interpretezi muzica, atunci când începi să trăiești cu ea, aceasta devine extrem de intimă și de încărcată de emoție“, a subliniat  interpretul austriac Theo Bleckmann.

 

Prezentarea artiştilor

Muzicienii care realizează proiectul „Oedipe Redux“ sunt dintre cei mai cunoscuţi şi apreciati opt interpreţi de jazz contemporan la ora actuală, multipli nominalizați la premiile Grammy, care concertează pe marile scene ale lumii.  De două ori nominalizat în 2005 și 2006 pentru prestigiosul Premiu Hans Koller pentru ,,Cel mai bun instrumentist european de jazz “, pianist, lider de trupe, compozitor și aranjor, Lucian Ban este originar din Bistriţa, România. În prezent, locuiește la New York.

Altist şi violonist de jazz,  Mat Maneri, orchestrator la „Oedipe Redux“, a fost nominalizat la premiile Grammy, fiind cunoscut pentru colaborările sale cu Cecil Taylor, Tim Berne, Joe Maneri. John Hebert este unul dintre cei mai apreciați contrabasiști şi compozitori din New York, clarinetistul Louis Sclavis este apreciat pentru virtuozitatea deosebită, iar despre Theo Bleckmann cronicile de specialitate spun că vine „de pe o altă planetă“, datorită stilului „futurist și fără limite“. Jen Shyu este recunoscută drept un nou star mondial al jazz-ului,  iar despre reputatul trompetist Ralph Peter Alessi se spune că este un „virtuoz aventuros care poate cânta orice“. La percuţie şi baterie, invitat special este compozitorul şi percuţionistul  Tom Rainey, laureat 2017 al premiului „Genius Award” MacArthur.

 

***

România prezintă la EUROPALIA, timp de patru luni, peste 250 de evenimente care vor avea loc în Belgia şi în ţările dimprejurul ei.

Prezenţa României în EUROPALIA, care se va desfășura în perioada octombrie 2019 – ianuarie 2020, este asigurată de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Secretariatul General al Guvernului.

EUROPALIA, unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale de artă, este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia. Festivalul este organizat o dată la doi ani, sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, în Belgia și în țări învecinate – Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie.

Prima ediție a Festivalului Internațional de Artă EUROPALIA a avut loc în 1969. Festivalul are un caracter multidisciplinar: arte vizuale, artele spectacolului, muzică, film, literatură, educație culturală.

Publicul celor mai ample ediții de până acum ale festivalului a ajuns la aproximativ 1-1,5 milioane de vizitatori, majoritatea veniți din afara Belgiei. Printre ţările invitate de onoare la ediţiile precedente s-au numărat: Italia (1969 şi 2003), Franţa (1975), Spania (1985), Portugalia (1991), Republica Cehă (1998), Polonia (2001), Federaţia Rusă (2005), R. P. Chineză (2009), Brazilia (2011), India (2013), Turcia (2015), Indonezia (2017).

Fragmente din Oedipe Redux:

https://www.youtube.com/watch?v=DjkGnj0qgSQ

 

PROGRAM TURNEU „OEDIPE REDUX|” ÎN EUROPALIA

 

— CC OPDERCHMELZ

19 noiembrie 2019

https://www.opderschmelz.lu/#tickets

 BIMHUIS

22 noiembrie 2019

https://www.bimhuis.nl/en/calendar/lucian-ban-mat-maneri-oedipe-redux-dumitrio/

 

LA BRIQUETERIE

23 noiembrie 2019

https://www.ville-schiltigheim.fr/lieu/la-briqueterie/

BOZAR

27 noiembrie 2019

https://www.bozar.be/en/activities/153233-george-enescu–deconstructed

IN HET KOORENHUIS

29 noiembrie 2019

https://inhetkoorenhuis.nl/?post_type=agenda&p=1187&doing_wp_cron=1564652499.1877090930938720703125

 

 

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508