Memoria marelui compozitor și dirijor Constantin Silvestri (1913-1969) este omagiată, la 50 de ani de la dispariția sa, prin expoziția „Constantin Silvestri 50” și un concert cameral, organizate de Fundația Silvestri și de Primăria Capitalei, prin Universitatea Populară „Ioan I. Dalles“ (Sala Dalles). Expoziția, curatoriată de istoricul Cristina Enășescu și realizată de Fundația „Constantin Silvestri“, va fi vernisată miercuri, 28 august 2019, ora 19.00, la Sala Dalles din București. Domnul Iosif Ion Prunner, pianist și director-adjunct al Filarmonicii „George Enescu“, va lua cuvântul la eveniment, alături de alți invitați. Concertul cameral, care va avea în program creații semnate de George Enescu, Constantin Silvestri, Béla Bartók, se va desfășura în continuarea vernisajului. În program, vor fi interpretate lieduri (versuri de Heinrich Heine și Clement Marot), Dansuri bulgărești pentru pian, de Bartók, Dansuri din Transilvania, Sonata pentru flaut și pian și Cântece de pustiu de Silvestri, Cantabile și Presto de Enescu. Soliști vor fi Gabriela Istoc (soprană), Cristian Niculescu și Iosif Ion Prunner (pian), Ionuț Bogdan Ștefănescu (flaut).
„Constantin Silvestri este, alături de George Enescu și Dinu Lipatti, unul dintre cele mai reprezentative branduri ale muzicii românești. Pentru muzicienii, instrumentiști sau dirijori, artistul a fost un model de gândire muzicală. A creat o adevărată școală, mai ales că a condus, timp de zece ani, catedra de dirijat a Conservatorului Ciprian Porumbescu. Printre studenții săi se numără Anatol Vieru, Iosif Conta, Sergiu Comissiona, Cornel Trăilescu. De altfel, lui Silvestri i se datorează şi cele mai multe prime audiţii enesciene la noi în ţară: Dixtuorul, Octuorul, Simfonia de cameră, Uvertura de concert şi mai ales opera Oedipe pe care a prezentat-o, în 1958, la prima ediţie a Festivalului Internaţional George Enescu din Bucureşti”, subliniază Iosif Ion Prunner, descendent al lui Constantin Silvestri și director artistic al Filarmonicii „George Enescu”.
„Numele lui Constantin Silvestri a fost legat, în mod esențial, de cel al lui George Enescu, căruia i-a dirijat toate creaţiile cunoscute. Ne bucurăm că, la sala Dalles, se va cânta, la acest concert miercuri, 28 august, pe un pian la care a cântat și George Enescu. Este o mare mândrie să avem în incinta instituției un adevărat simbol al muzicii românești, un instrument atat de valoros. În afară de Enescu au mai concertat aici și multe alte legende ale muzicii românești – Dinu Lipatti, Mihail Jora, Petre Ştefănescu – Goangă, Constantin Stănescu sau Virginia Zeani”, a declarat actorul Gabriel Fatu, director al Universitatii Populare „Ioan I. Dalles”. Pianul, care i-a aparținut lui George Enescu, este un Steinway&Sons fabricat în anul 1933. Instrumentul este expus în foaierul Universității Populare „Ioan I. Dalles”, fiind un martor tăcut al unui trecut artistic glorios. Enescu scria în Cartea de Onoare a Fundației Dalles, la 1 februarie 1941: „Am cea mai mare mulțumire sufletească atunci când cânt la Dalles, căci e sala atât de intimă, iar publicul atât de muzical…”. George Enescu a cântat la faimosul pian în 26 de concerte.
Constantin Silvestri, dirijor, compozitor și pianist, s-a născut la București pe 31 mai 1913 și a murit pe 23 februarie 1969 la Londra.A urmat cursurile Conservatorului din București, a studiat compoziție cu Mihail Jora și pian cu Florica Musicescu. La vârsta de zece ani, a debutat pe scenă în calitate de pianist. A susținut primul concert de dirijat la Orchestra Radio pe 29 martie 1939, cu o lucrare în primă audiție. La Ateneu, primul concert de dirijat a avut loc pe 2 mai 1940. A fost director la Operă între decembrie 1953 și aprilie 1955. A fost numit director al Filarmonicii din București între 1947 și 1953. A fost profesor de dirijat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu“, între 1948 și 1959. Pe 13 septembrie 1958, a dirijat premiera româneasca a operei „Oedipe” de George Enescu. A fost distins cu patru premii „George Enescu“. Pleacă definitiv din țară la începutul anului 1959, cu ocazia unui turneu, stabilindu-se întâi la Paris. În 1961, a fost numit dirijor principal al Orchestrei Filarmonice din Bournemouth (Marea Britanie), la pupitrul căreia va ramâne până la sfârșitul vieții. A realizat numeroase turnee, dirijând în principalele centre muzicale din Europa, dar și din Japonia, Australia și America de Sud. A murit prematur, într-un spital londonez, pe 23 februarie 1969.
Fundația „Constantin Silvestri” a fost înființată în 1990 la inițiativa unor personalități a căror activitate a fost legată de viața lui Constantin Silvestri: discipoli, colaboratori și membri ai familiei. Printre aceștia s-au numărat:. Mihai Brediceanu, Sergiu Comissiona, Cristian Mandeal, Petre Codreanu, Iosif Ion Prunner, Yehudi Menuhin ș.a.. Fundația a organizat în 1996, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu”, primul concurs internațional de dirijat. Pe parcursul timpului, au avut loc diverse manifestări dedicate memoriei lui Constantin Silvestri, unor personalități ale culturii muzicale românești, dar și tinerilor interpreți.
Concert extraordinar Enescu-Silvestri
28 august, ora 19.00, Sala Dalles
Soliști:
Gabriela Iștoc – soprană
Cristian Niculescu – pian
Iosif Ion Prunner – pian
Ionuț Bogdan Ștefănescu – flaut
Program:
Silvestri Lieduri pe versuri de Heine
Gabriela Istoc
C.Niculescu
Bartok Dansuri bulgărești pentru pian solist C.Niculescu
Silvestri Sonata pentru flaut si pian
Ionut Bogdan Stefanescu
C.Niculescu
Silvestri Cantece de pustiu
Iosif Ion Prunner – pian
Enescu Lieduri pe versuri de Clement Marot
Gabriela Istoc
C.Niculescu
Enescu Cantabile și Presto
Ionuț Bogdan Ștefănescu
C.Niculescu
Silvestri Dansuri din Transilvania
C.Niculescu
Iosif Ion Prunner
Biletele se pot procura de la Anticatriatul Sălii Dalles, pe www.bilete.ro. și www.startickets.ro.
B-dul Nicolae Bălcescu nr.18, sector 1, București
Telefon 0741.23.36.36